Ο Πομπέο στην Τουρκία για να δει τον Πατριάρχη-Δυσαρέσκεια από το καθεστώς Ερντογάν

 


Η Άγκυρα επέκρινε σήμερα την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι εγγυημένες για όλα τα θρησκεύματα στη χώρα.

Ανακοινώνοντας χθες μια περιοδεία του σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 16 και 17 Νοεμβρίου, και θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσει μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιοχή και να προωθήσει τη σθεναρή στάση (των ΗΠΑ) ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοίνωσε συναντήσεις του Πομπέο με Τούρκους αξιωματούχους κατά την διήμερη παραμονή του στη χώρα.

«Η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών μας από διαφορετικές θρησκείες προστατεύεται. Επομένως, η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας είναι εντελώς ακατάλληλη», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Θα ήταν πιο ενδεδειγμένο για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», πρόσθεσε η τουρκική διπλωματία, προτρέποντας την Ουάσινγκτον να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια μια ισχυρή εγγύτητα με την Άγκυρα παρά τις πολλές μεταξύ τους διαφωνίες.
Αλλά μια σοβαρή κρίση προέκυψε ανάμεσα στις δύο χώρες το καλοκαίρι του 2018, όταν η Ουάσινγκτον άσκησε έντονη πίεση στην Άγκυρα να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, που είχε φυλακιστεί κατηγορούμενος από τις τουρκικές αρχές για κατασκοπεία.

Ο Μπράνσον, ο οποίος λειτουργούσε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη δυτική Τουρκία, απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και του επετράπη η επιστροφή του στις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες λίγο μετά το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δεν έλειψε να ευχαριστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τη «θερμή του φιλία».

https://www.militaire.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!