Κόλαφος για Τουρκία το ψήφισμα του Συμβουλίου Ευρώπης για την Αγία Σοφία
Η Αγία Σοφία «είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς και ένα θρυλικό σύμβολο της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμών και της συνύπαρξης πολιτισμών. Η υπέροχη ομορφιά της Αγίας Σοφίας ξεπερνά τις θρησκείες».
Οι φράσεις αυτές εμπεριέχονται στο ψήφισμα που υιοθέτησε η αρμόδια Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και ΜΜΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψήφους 25 υπέρ, 2 κατά και 2 «παρών».
Το ψήφισμα- κόλαφος για τη μετατροπή του παγκόσμιου αυτού πολιτιστικού μνημείο σε τέμενος, ήταν το αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που προηγήθηκε, από τους βουλευτές από την Ελλάδα, Φωτεινή Πιπιλή και Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, αλλά και τους συναδέλφους τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το ψήφισμα
Το τελικό ψήφισμα που υιοθέτησε τελικά η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν, άλλωστε, μια πρόταση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Τορναρίτη, που είναι και ο πρόεδρος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το ψήφισμα, αναλυτικά, αναφέρει:
«Η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε τζαμί στις 13 Ιουλίου 2020 είναι ενδεικτική της αδιαφορίας της Τουρκίας για πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες.
»Αυτό το μνημείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς και ένα θρυλικό σύμβολο της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμών και της συνύπαρξης πολιτισμών.
»Η υπέροχη ομορφιά της Αγίας Σοφίας ξεπερνά τις θρησκείες.
»Ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα είχε ευρεία επιρροή τόσο στη δυτική όσο και στην ισλαμική τέχνη.
»Η παραβίαση αυτής της μοναδικής κληρονομιάς είναι κατακριτέα και απαράδεκτη.
»Πρόκειται επίσης για ένα διαχωριστικό βήμα προς τα πίσω, που υπονομεύει σαφώς την κοσμική ταυτότητα και την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Τουρκίας».
Και το ψήφισμα καταλήγει: «Η απόφαση αυτή έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και αρχές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ιδίως όσον αφορά το διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και την αρχή της συνύπαρξης.
»Ως πολυπολιτισμική οργάνωση εξ ορισμού, πρέπει να οικοδομήσουμε συνεκτικές κοινωνίες που είναι δεκτές στην ποικιλομορφία -και να βρούμε τρόπους για άτομα διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων να συνυπάρχουν ειρηνικά σε διάφορες κοινωνίες προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, προστατεύοντας το κράτος δικαίου και εγγυόμαστε θρησκευτική ελευθερία».
https://www.tribune.gr
Σχόλια