17 ΜΑΙΟΥ 1918!! Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! 1st WORLD WAR! Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ!! BATTLE of SKRA di LEGEN.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.




Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες




Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες



Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Η Μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν Κιλκίς (16 Μαΐου - 17 Μαΐου 1918) θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του Ελληνικού Στρατού κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον του Βουλγαρικού Στρατού.
Το ύψωμα Σκρα είχε οργανωθεί από τους Βουλγάρους οι οποίοι παρενοχλούσαν τα Συμμαχικά στρατεύματα ιδίως δυτικά του Αξιού ποταμού. Έτσι αποφασίσθηκε από τον Γάλλο Αρχιστράτηγο Γκυγιωμά (Guillaumat) η κατάληψη του από μονάδες του Στρατού Εθνικής Αμύνης, Διοικητής του οποίου ήταν ο Αντιστράτηγος Εμμ. Ζυμβρακάκης. Η επίθεση διεξήχθη από πέντε Συντάγματα Πεζικού, το 5ο και το 6ο της Μεραρχίας Αρχιπελάγους (Υποστράτηγος Ιωάννου) και από δεξιά το 7ο και 8ο της Μεραρχίας της Κρήτης (Υποστράτηγος Παν. Σπηλιάδης) και αριστερά από το 1ο Σύνταγμα (Ταγματάρχης Κονδύλης Γεώργιος) της Μεραρχίας Σερρών (Υποστράτηγος Επαμ. Ζυμβρακάκης), με 14.546 άνδρες, υποστηριζόμενοι από 287 βαρέα και ελαφρά πυροβόλα. Οι Βούλγαροι διέθεταν πέντε Συντάγματα Πεζικού υποστηριζόμενα από βαρύ και ελαφρό πυροβολικό.


Στις 16 Μαΐου άρχισε η προπαρασκευή του ελληνικού πυροβολικού για την καταστροφή των αμυντικών εγκαταστάσεων ενώ οι Ελληνες στρατιώτες με επικεφαλής τους Αξιωματικούς τους εξόρμησαν με τις ΞΙΦΟΛΟΓΧΕΣ!! 05.00 της 17ης Μαΐου καλυπτόμενα από φραγμό του πυροβολικού μη υπολογίζοντας τα Βουλγάρικα πολυβόλα!!. Η Βουλγαρική αντίδραση ήταν ισχυρή αλλά η ορμή του ελληνικού στρατού ήταν τόση που ανέτρεψε την βουλγαρική αντίσταση στις 06.30 το Σκρα καταλήφθηκε. Οι Βούλγαροι υπερασπίσθηκαν με πείσμα τις θέσεις τους το απόγευμα της 17ης Μαΐου επεχείρησαν λυσσώδεις αντεπιθέσεις ιδίως κατά του 5ου Συντάγματος που αποκρούσθηκαν.
Οι απώλειες ήταν βαρύτατες νεκροί 29 Αξιωματικοί και 412 οπλίτες και τραυματίες 69 Αξιωματικοί και 2135 οπλίτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Μεραρχία Αρχιπελάγους με 24 νεκρούς και 54 τραυματίες Αξιωματικούς και 314 νεκρούς και 1723 τραυματίες οπλίτες .
Αιχμαλώτισαν 2.045 Βουλγάρους και περιήλθαν ως λάφυρα 32 πυροβόλα και 12 βομβιδοβόλα.
Η ΝΙΚΗ στο Σκρα ήταν ισχυρότατο πλήγμα για τους Βουλγάρους και μέγα κατόρθωμα του ελληνικού στρατού. Ο Αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων Γκυγιωμά, χαρακτήρισε το ελληνικό πεζικό ως "πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας". Το σημαντικότερο, αποτέλεσμα της μάχης ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης των Συμμάχων για τις δυνατότητες του ελληνικού στρατού, καθώς και η κάμψη του ηθικού του βουλγαρικού στρατού. Αυτές οι διαπιστώσεις ενίσχυσαν την ιδέα για ανάληψη επιθετικής πρωτοβουλίας των Συμμάχων στο Μακεδονικό μέτωπο, που υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1918


Σταγονες Ελληνικης Ιστοριας Drops of Hellenic History




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!