Έτοιμος για θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν μήπως και σώσει το κεφάλι του

Έτοιμος για θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν μήπως και σώσει το κεφάλι του

Δημιουργία κρίσεων. Μία πολιτική στην οποία αρέσκεται η Τουρκία. Και κυρίως όταν η Άγκυρα βλέπει την ανάγκη να ξεπεράσει μία εσωτερική κρίση, συνηθίζει να δημιουργεί μία νέα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών ή του Κυπριακού.

Στόχος ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, αλλά και ένα ακόμα βήμα, κάθε φορά, στις μεθοδεύσεις της.
Και αυτή ακριβώς η προσήλωση της Τουρκίας στην πολιτική των κρίσεων και της κλιμάκωσης των προκλήσεων κάνει την Αθήνα να παραμένει σε εγρήγορση, τόσο όσον αφορά τον Έβρο αλλά και το Αιγαίο.
Με τον κορωνοϊό να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από την Τουρκία, η οποία καταγράφει χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχεται σοβαρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τον χειρισμό της επιδημίας, ενώ ενισχύει την καταστολή.
Παράλληλα η οικονομία της χώρας παραμένει σε βαθιά κρίση, η οποία ενισχύεται σημαντικά από την πανδημία.
Παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για συρρίκνωση της οικονομίας ενώ έκρηξη παρουσιάζουν και τα ποσοστά ανεργίας, που είναι ήδη στο 13,7%.
Ακόμα 5 εκατ. άνθρωποι δεν εργάζονται εξαιτίας της πανδημίας και δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες της εμπλοκής της χώρας σε Συρία και Λιβύη, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα δυσαρέσκειας που συνεχώς αυξάνεται απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Κοροναϊός: Γιατί είναι σημαντικά τα στοιχεία για τον αριθμό όσων έχουν ιαθεί

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, γεγονός που δεν επιτρέπει εφησυχασμό στην Αθήνα.
Το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης στα ελληνοτουρκικά θεωρείται πιθανό, με τις εκτιμήσεις να ενισχύονται από την πολεμική ρητορική που επιμένουν να διατηρούν εναντίον της Ελλάδας Τούρκοι αξιωματούχοι και ΜΜΕ.

Απειλητικές κορώνες

Έστω και αν η πανδημία του κορωνοϊού επέβαλε την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από τα ελληντουρκικά σύνορα ωστόσο οι απειλές του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι όταν περάσει η κρίση της επιδημίας μπορεί και να επιστρέψουν δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει να περάσει το μεταναστευτικό σε δεύτερη μοίρα και θα επιμείνουν ώστε να συνεχιστεί η αντιμετώπιση της τουρκικής επιχείρησης εργαλειοποίησης των μεταναστών και η κατεύθυνση τους προς την Ελλάδα ως ευρωτουρκικό και όχι ως διμερές ζήτημα.
Κυβερνητικοί παράγοντες άλλωστε εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επαναφέρει την πίεση στα ελληνικά σύνορα, είτε στον Εβρο είτε στα νησιά όταν της το επιτρέψουν η πανδημία και ο καιρός και θα την χρησιμοποιήσει ως «εκβιασμό» τόσο απέναντι στην ΕΕ και την Αθήνα αλλά και ως προπαγάνδα στο εσωτερικό για να εκτονώσει αντιδράσεις.

«Φουρτούνες» στο Αιγαίο

Η εκτίμηση για συνέχεια των υβριδικών απειλών και της προσπάθειας της Άγκυρας ακόμα και για πρόκληση ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, ενισχύονται ιδιαίτερα και από την παρουσία του τουρκικού δεξαμενόπλοιου μεταξύ Σάμου και Ικαρίας στις 2 Απριλίου και η έκδοση NAVTEX που ακολούθησε στις 7 Απριλίου που προειδοποιεί την Ελλάδα, επί της ουσίας να μην προχωρά σε ελέγχους σε ύποπτα πλοία για μεταφορά μεταναστών ή όπλων, από την Τουρκία.
Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί ότι «το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η ακτοφυλακή είναι έτοιμα να προστατεύσουν τις ζωές στη θάλασσα, να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν κάθε παράνομη δραστηριότητα της ελληνικής Ακτοφυλακής».

Τα γεωτρύπανα

Στο ίδιο πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί και η αγορά του τρίτου τουρκικού γεωτρύπανου «Κανουνί», το οποίο θα τεθεί στην υπηρεσία της πολιτικής των προκλήσεων στο άμεσο μέλλον.
Έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στην περιοχή που επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα το μνημόνιο Τουρκίας – Σάρατζ προανήγγειλαν πρόσφατα τουρκικά ΜΜΕ, τοποθετώντας τις στο δεύτερο μισό του 2020, με την Άγκυρα να έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν εγκαταλείπει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι στην κυπριακή ΑΟΖ, κοντά στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επιστρέφει το σεισμογραφικό «Oruc Reis» για έρευνες μέχρι τις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με νέα τουρκική NAVTEX.
Νότια της Κύπρου παραμένει και το σεισμογραφικό «Barbaros», ενώ έχουν αποχωρήσει τα τουρκικά γεωτρύπανα.
Σε αυτό το πλαίσιο η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, θεωρείται επίσης ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα, όταν τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακά, καθώς επικεντρώνεται στην περιοχή του ανυπόστατου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.

Η διπλωματία

Τόσο το Μεταναστευτικό, όσο και οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο παρακολουθούνται από την Αθήνα στενά.
Την ίδια στιγμή στο πεδίο της διπλωματίας επιχειρείται να διατηρηθούν οι συμμαχίες που συνάφθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη σκιά της έντονης κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.
Διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι στόχος της Ελλάδας είναι η αποφυγή και όχι η πρόκληση ενός «θερμού επεισοδίου», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται καμία υποχώρηση όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!