Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ εκτοξευτές MLRS: “Φόβος και τρόμος” των Τούρκων
Ρεπορτάζ: Hellas Journal
Θα γυρίσουμε πίσω στα μέσα του 2013, όταν η χώρα μας αν και ήταν ήδη εντός των προγραμμάτων στήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, απέστειλε ερώτηση (LOR) προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θέλοντας να μάθει τις προθέσεις, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε θέση να προμηθεύσουν την Ελλάδα με επιπλέον συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών MLRS.
Το νεύμα ήταν θετικό και οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει, μάλιστα αναφέρονταν σε περίπου 40 στοιχεία εκτοξευτών από τ’ αμερικανικά αποθέματα, με κόστος περίπου στις 130.000 ευρώ ανά στοιχείο, όμως τα πάντα είχαν παγώσει.
Ο Στρατός Ξηράς δεν σταμάτησε να δείχνει το ενδιαφέρον του γι’ αυτό το προηγμένο οπλικό σύστημα που κάνει τεράστια τη διαφορά τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι νέες συζητήσεις συνδυαζόμενες με την τεχνολογική ανάπτυξη
Τέσσερα χρόνια μετά, οι συζητήσεις εκείνες, βγήκαν όπως γίνεται γνωστό από στρατιωτικές πηγές, από την «κατάψυξη» της παρατεταμένης κρίσης και τέθηκαν ξανά στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως είναι αρκετά νωρίς να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα ή πως υπάρχει στα σκαριά κάποιας μορφής συμφωνία που οδεύει προς το τελικό «οκ».
Φωτογραφία ΓΕΣ
Οι ήδη υπάρχοντες στο Ελληνικό Πυροβολικό, 36 πολλαπλοί εκτοξευτές MLRS έχουν τη δυνατότητα να βάλλουν κατά στόχων και με πυραύλους τύπου ATACMS-που υπάρχουν αρκετοί στο Ελληνικό οπλοστάσιο- σε πολύ μεγάλο βάθος τις εχθρικές δυνάμεις. Οι νέες συζητήσεις για το Ελληνικό ενδιαφέρον των 40 μεταχειρισμένων στοιχείων MLRS, έφερε μαζί και μια σειρά εξελίξεων στον τομέα των συγκεκριμένων πυρομαχικών καθώς οι ATACMS πλέον με τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι δυνατό ν’ αναβαθμιστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους που είναι ικανοί να βάλλουν και κατά πλοίων επιφανείας σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 300 χλμ.
Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά και αφορά την Ελλάδα καθώς αυτός θα είναι ένας επιπλέον τρόπος να «κλειδώσει» πλοία του τουρκικού στόλου σε μεγάλες αποστάσεις ακόμη κι αν κινούνται με μεγάλες ταχύτητες και ταυτόχρονα με το πρόγραμμα αναβάθμισης των Ελληνικών ATACMS, η Τουρκία παίρνει και μια απάντηση στις τόσες προκλήσεις που έχει κάνει σε κάθε επίπεδο .
Σημαντικό στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι πως στο ολοένα και μεγαλύτερο οπλοστάσιο της Τουρκίας δεν υπάρχουν αντίμετρα για ένα τέτοιο οπλικό σύστημα που θα είναι ικανό να βάλλει στο μαλακό υπογάστριο του Πολεμικού τους Ναυτικού καθώς όταν γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των συστημάτων να τους «κοιτούν», πόσοι θα είναι εκείνοι που θα βγουν εκτός των ναυστάθμων;
Αν πούμε πως οι συζητήσεις που εξελίσσονται είναι θετικές, ο αριθμός των MLRS που θα έχει στη φαρέτρα της η Ελλάδα θα ξεπεράσει τους 70 πράγμα που μεταφράζεται ως μια αδιαπέραστη γραμμή άμυνας κι επίθεσης για την υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
Σχόλια