Βρέθηκε νερό στον Άρη δημιουργώντας προοπτική για ζωή


Μία μικρή λίμνη μήκους 12 μιλίων εντόπισαν οι αστρονόμοι, η οποία βρίσκεται στο νότιο πόλο του κόκκινου πλανήτη. Η ανακάλυψη προήλθε από τις μετρήσεις του ραντάρ του διαστημικού σταθμού Mars Express της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί αμετάβλητη ποσότητα νερού στην-ενδεχομένως-επόμενη κατοικία του ανθρώπου. Το εύρημα αναζωπυρώνει το ενδεχόμενο ότι υπάρχει και μικροβιακή ζωή στον Άρη, εφόσον υπάρχει και νερό. Το γεγονός διαβεβαίωσε και ο Roberto Orosei καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Μπολόνια.
Μέχρι στιγμής, οι πιο προφανείς ενδείξεις ήταν ότι ο Άρης είχε νερό πριν εκατομμύρια χρόνια αλλά στέρεψε. Μια ανακοίνωση της Nasa ότι το 2015 είχε βρει ποσότητες νερού είχε αμφισβητηθεί.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, η λίμνη αυτή μοιάζει με τη λίμνη Vostok στην Ανταρκτική. Αν και η ποσότητα νερού που εντοπίστηκε στον Άρη καλύπτεται από πάγο και βρίσκεται σε θερμοκρασία -68 βαθμών, οι επιστήμονες διασαφηνίζουν ότι το νερό είναι σε υγρή μορφή, επειδή είναι πλούσιο σε άλατα, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο αλλά και υπερχλωρικά, τα οποία βρίσκονται εύκολα στην επιφάνεια του Άρη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mark Sephton που ερευνά τη ζωή σε ακραία περιβάλλοντα στο Imperial College του Λονδίνου, δηλώνει στον Guardian ότι «δεν θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξη ζωής, καθώς η ατμόσφαιρά του βομβαρδίζεται από έντονη ακτινοβολία». Ωστόσο, θεωρεί ότι τα θρεπτικά συστατικά που εντοπίζονται μπορούν να συλλεχθούν για εκ νέου μελέτες.
Οι επιστήμονες πάντως είναι αισιόδοξοι καθώς το νερό που είναι πλούσιο σε αλάτι ίσως σηματοδοτεί την ύπαρξη ζωής. Επόμενη κίνηση από τους επιστήμονες είναι η αποστολή ενός ρομπότ για να τρυπήσει τον πάγο και να έρθουν στην επιφάνεια νέες διαπιστώσεις για το νερό που βρίσκεται στην υπόγεια λίμνη. Μέχρι να κατασκευαστεί αυτό το ρομπότ όμως που θα προσαρμόζεται στην επιφάνεια του πλανήτη απαιτείται υπομονή, καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση θα υλοποιηθεί σε μερικά χρόνια.
Πηγή: Guardian 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!