Η Νέα Ζηλανδία κατηγορεί την Αυστραλία ότι έχει «κλέψει» την σημαία της




Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Winston Peters, φαίνεται ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, καλώντας την Αυστραλία να αλλάξει τη σημαία της, καθώς ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων»

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός που αντικαθιστά την Τζασίντα Άρντερν (Jacinda Ardern), που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας κατηγόρησε την Αυστραλία για «αντιγραφή» εθνικού συμβόλου, λέγοντας πως η Αυστραλία πρέπει να βρει νέο, δικό της σχέδιο.
«Είχαμε μια σημαία την οποία αντέγραφε για πολύ καιρό η Αυστραλία», είπε ο Πίτερς στο τοπικό κανάλι TVNZ την Τρίτη.  «Θα πρέπει να αλλάξει τη σημαία της και να σεβαστεί το γεγονός ότι εμείς είχαμε αυτό το σχέδιο πρώτοι».

Οι σημαίες εμφανίζουν πράγματι μεγάλες ομοιότητες: Περιλαμβάνουν αμφότερες το βρετανικό σύμβολο, τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου , έχουν σκούρο μπλε φόντο, στην πάνω αριστερή γωνία και τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου.
Η Νέα Ζηλανδία υιοθέτησε τη σημαία με το Σταυρό του Νότου το 1902, ενώ η Αυστραλία επίσημα το 1954.
Μάλιστα, το 2016 έγινε ένα δημοψήφισμα στη Νέα Ζηλανδία περί αλλαγής της σημαίας, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η σημαία της χώρας να παραμείνει η ίδια.
Οι Νεοζηλανδοί επέλεξαν να διατηρήσουν το σχέδιο στη σημαία τους, αφότου όμως είχαν δαπανηθεί $17.6 εκατομμύρια για το δημοψήφισμα.
Σημειώνεται πως η εν λόγω αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, λόγω της κράτησης ενός 17χρονου Νεοζηλανδού σε φυλακές ενηλίκων στη Μελβούρνη, που προκάλεσε οργή στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλινγκτον. Η Αυστραλία έχει απελάσει εκατοντάδες Νεοζηλανδούς τα τελευταία χρόνια, αλλά το περιστατικό αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί σημαντικό χαμηλό στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών- κατά τα άλλα σταθερών συμμάχων. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!