Αλβανία: Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας φθάνουν μέχρι την Παλάσα στους Δρυμάδες…
«Από τους χάρτες: Τα ελληνικά χωρικά ύδατα εκτείνονται σε Καραμπουρούν, Ράμα και Μπουσάτι είπαν ψέματα»
Μάρτιος 1, 2018. 18:39
Η ελληνική τηλεόραση (της Κύπρου) Sigma κυκλοφόρησε χθες έναν χάρτη των Αποκλειστικών ζωνών της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο, που αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Αυτό που ξεχωρίζει στον χάρτη, ο οποίος εκπονήθηκε βάσει επίσημων εγγράφων, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν επεκταθεί σημαντικά σε βάρος της αποκλειστικής περιοχής των αλβανικών υδάτων, όπου στον χάρτη παρουσιάζεται ότι έχουν φθάσει μπροστά στην Παλάσα στους Δρυμάδες, στη θέση που αρχίζει η χερσόνησος του Καραμπουρούν, σημειώνει η αλβανική ιστοσελίδα.
Η Αλβανία και η Ελλάδα βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το θαλάσσιο χώρο, αλλά οι επίμαχοι χάρτες, με βάση τα επίσημα έγγραφα, δείχνουν την ελληνική θέση στη θάλασσα σε σχέση με την Αλβανία.
Ο Χάρτης επιβεβαιώνει, επίσης, τη δημόσια δήλωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Κοτζιά, που είπε ότι η Αλβανία δέχθηκε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Αυτή η δήλωση δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από τον Μπουσάτι και τον Ράμα, ενώ τώρα ήρθε ο επίσημος ελληνικός χάρτης για να απορριφθούν τυχόν ισχυρισμοί ότι η Αλβανία μέχρι στιγμής δεν έχει χάσει τίποτε σε σχέση με την Ελλάδα.
Ποιες είναι οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες
Το δημοσίευμα με τον χάρτη από την κυπριακή ‘Σίγμα’ που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία
|
Ο διεθνείς συμβάσεις αναγνωρίζουν στα κράτη μέχρι 12 ναυτικά μίλια ως χωρικά ύδατα.
Οι περιοχές αυτές θεωρούνται έδαφος του εν λόγω κράτους και εάν βρίσκονται σε ανοικτή θάλασσα μαζί με τα 12 μίλια στα κράτη χορηγούνται αποκλειστική οικονομική ζώνη που φθάνει τα 200 μίλια.
Στην περίπτωση αυτή τα κράτη δεν έχουν δικαιώματα επί των υδάτων, αλλά μπορούν να εκμεταλλευθούν τα υπόγεια περιουσιακά στοιχεία.
Στην περίπτωση της Αλβανίας με την Ελλάδα ο κανόνας αυτός δεν ισχύει, διότι έχουμε να κάνουμε με μια κλειστή θάλασσα και για το όριο των 12 μιλίων, υπάρχει διμερής συμφωνία για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων.
(Στοιχεία από Albeu.com, sigmalive.com)
Σχόλια