Μυστική συνάντηση στην Ουάσιγκτον.




    Στην ηλεκτρονική σελίδα του Sputnik News       γαλλική έκδοση φιλοξενείται δημοσίευμα με τίτλο: «Πέντε χώρες φέρεται ότι έχουν συμφωνήσει για την αναδιανομή (των συνόρων) της Μέσης Ανατολής». Αναλυτικά αναφέρεται:

Ενώ κάποια μέσα έχουν ήδη κάνει λόγο για μια «μυστική συνάντηση» μιας ομάδας πέντε χωρών για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι και την Τρίπολη, κ. Uluç Özülker, εξηγεί σε συνέντευξή του ότι οι χώρες αυτές μίλησαν για μια αναδιανομή των συνόρων της Μέσης Ανατολής και διευκρινίζει τις λεπτομέρειες.
Τι συνέβη ακριβώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πέντε χωρών (Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία) στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο Ιανουάριο, την οποία τα περισσότερα γαλλικά μέσα αναφέρουν ως Syria Leaks;
Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη, οι εκπρόσωποι των πέντε χωρών συζήτησαν για ένα σχέδιο ανασχεδιασμού των συνόρων της Μέσης Ανατολής και τη διαίρεση της Συρίας σε σφαίρες επιρροής, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής για τη Μέση Ανατολή.
«Οι λεπτομέρειες της μυστικής συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, έγινε γνωστή στους δημοσιογράφους χάρη στις σημειώσεις βρετανού διπλωμάτη. Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν εξάλλου ότι επρόκειτο να ξανασυναντηθούν στις 23 του ίδιου μήνα, γεγονός που μας κάνει να συμπεραίνουμε ότι οι διαπραγματεύσεις τους ήταν τακτικές».
Κρίνοντας από τις σημειώσεις του πρέσβη, οι συμμετέχοντες έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής αξιωματούχων από την Αίγυπτο, τη Γερμανία και την Τουρκία. «Όσον αφορά την Τουρκία, οι συμμετέχουσες χώρες έχουν εκφράσει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το αν είναι απαραίτητη η συμμετοχή της . Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, οι συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις αποφάσεις της ομάδας», δήλωσε ο κ. Özülker.
Επιπλέον, ο πρώην πρέσβης είπε στο Sputnik ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την αναγκαιότητα παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία: «Υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι ένας από τους βασικούς στόχους των ΗΠΑ ήταν να τεθούν εμπόδια στη γεωπολιτική ενίσχυση του Ιράν στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι οι επιτυχίες της Ρωσίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνας και του Σότσι αποτελούν κεντρικό πρόβλημα για εκείνους.
Υπογραμμίζουν την πρόθεσή τους να τις σαμποτάρουν, καταβάλλοντας προσπάθειες για την αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων της Γενεύης».
Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Özülker, «οι πέντε συμμετέχοντες έχουν αναφερθεί σε τέσσερις παγκόσμιες διαδικασίες. Αρχικά, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η παραγωγή πυρηνικών όπλων μικρής κλίμακας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στη χρήση τους σε τοπικές συγκρούσεις. Δεύτερον, ασχολήθηκαν με τον οδικό χάρτη που περιλαμβάνει μέτρα εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών, οι οποίες θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για το ΝΑΤΟ. Τρίτον, τέθηκε επίσης, το ζήτημα μιας ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν. Τέταρτον, συζητήθηκε το κουρδικό ζήτημα και ο ρόλος που διαδραματίζει στην επιδείνωση των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας-Ουάσινγκτον».
«Επιπλέον, υπογράμμισαν την πιθανότητα έναρξης ιρανο-ισραηλινού και τουρκο-κουρδικού πολέμου και σχημάτισαν κάποια σχέδια διαίρεσης της Συρίας», ανέφερε ο κ. Özülker, προσθέτοντας ότι αυτά που συζήτησαν οι εκπρόσωποι των πέντε χωρών δείχνουν ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να επεκταθούν γεωγραφικά και να φτάσουν ενδεχομένως στην Τουρκία».
«Στο μέλλον, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να επιδεινωθεί», επεσήμανε. «Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο ισχυρών δρώντων, Ρωσίας και ΗΠΑ, δεν θα περιοριστούν στη Συρία, αλλά θα εξαπλωθούν σε όλη την Εγγύς Ανατολή», διευκρίνισε ο τούρκος διπλωμάτης.
http://www.anixneuseis.gr/?p=185499

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!