Εξισλαμισμός των Κατεχομένων: Στη Μεσαορία το μεγαλύτερο τζαμί της Ανατολικής Μεσογείου



του Αντρέα Πολυκάρπου

Αφιερωμένο σε συγγενή του προφήτη Μωάμεθ που πέθανε στην Κύπρο όταν έπεσε από το… γάιδαρό του!
Πάνω από την πεδιάδα της Μεσαορίας και σε ύψος άνω των 60 μέτρων, χτίζεται το τζαμί Χάλα Σουλτάν στο βόρειο, τουρκοκυπριακό τμήμα της κατεχόμενης Κύπρου το οποίο χρηματοδοτείται από την Τουρκία και θα είναι το μεγαλύτερο τζαμί στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.
Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του associated press,  θα μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα και πήρε το όνομα του από τον Umm Haram, ο οποίος ήταν ένας συγγενής του Προφήτη Μωάμεθ και ο οποίος πέθανε στην Κύπρο όταν έπεσε από το  μουλάρι του κατά τη διάρκεια μιας μουσουλμανικής στρατιωτικής εκστρατείας του 7ου αιώνα.

Φόβοι για αναζωπύρωση της ακραίας ισλαμικής πίστης

στόσο, η κατασκευή του τεράστιου αυτού τζαμιού έχει προκαλέσει το φόβο ορισμένων Τουρκοκυπρίων για αναζωπύρωση της ακραίας ισλαμικής πίστης σε βάρος του κοσμικού τρόπου ζωής αλλά και της αύξησης του ελέγχου από την Τουρκία σε βάρος των Τ/κ.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι εκπαιδευτικές αρχές των κατεχομένων στην αντίθετη πλευρά επιμένουν ότι με την ανέγερση του τζαμιού θα αποκατασταθεί η πίστη του Ισλάμ στον πυρήνα της συλλογικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν για αιώνες.

Οι Αριστεροί Τουρκοκύπριοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις τουρκικές παρεμβάσεις εναντιώνονται, επίσης, στην ανέγερση αφού θεωρούν ότι το κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και έχει επανέλθει στο προσκήνιο μετά από τις συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επανένωσης.
Πλήρης έλεγχος από την Τουρκία

Η Τουρκία από την πλευρά της – όπως αναφέρουν ορισμένοι Τ/κ στο associated press- εκτός από την προβολή της εικόνας της στο εξωτερικό ως προστάτιδα των Τ/κ, θέλει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις τουρκοκυπριακές υποθέσεις, λόγω του ότι χρηματοδοτεί το βορρά με ποσό ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ  ετησίως.
“Η Τουρκία ακολουθεί την πολιτική του« Χρηματοδοτώ, υπακούτε», λέει ο Cemal Ozyigit, ο ηγέτης του μικρού αριστερού Κομμουνιστικού Κόμματος Δημοκρατικής.
Ο Ozyigit και ο Sener Elcil, επικεφαλής του συνδικάτου KTOS των δασκάλων του δημοτικού σχολείου των 1.600, ήταν μεταξύ των πιο έντονων κριτικών φωνών της επεκτεινόμενης επιρροής της Τουρκίας στο βορρά αφού θεωρούν ότι στο παρελθόν, ο σκληρός εθνικισμός και ο μιλιταρισμός ήταν οι παραδοσιακοί μηχανισμοί ελέγχου οι οποίοι τώρα, έχουν ενισχυθεί με τη θρησκεία.

Ο Έλσιλ λέει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το Ισλάμ για να εδραιώσει τον πολιτικό του έλεγχο στα κατεχόμενα με την αποστολή  400 ιμάμηδων  που ενεργούν σαν ιεραπόστολοι για να υπηρετήσουν τζαμιά και να δώσουν μαθήματα για τις διδασκαλίες του Κορανίου.
“Είμαστε τώρα σε κίνδυνο ως κοινότητα επειδή βρισκόμαστε υπό βομβαρδισμό της σουνιτικής πίστης”, λέει ο Elcil, προσθέτοντας ότι οι ιμάμηδες απευθύνουν τα μηνύματά τους σε νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε παιδιά των Τούρκων εποίκων που εγκαταστάθηκαν στο βορρά.
“Αργότερα, πρόκειται να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους ανθρώπους ως πολιτικούς υποστηρικτές των πράξεών τους”, λέει ο Elcil. “Αν πάμε έτσι, σε 10 χρόνια … η θρησκεία θα αποτελέσει βασικό σημείο σύγκρουσης και στην Κύπρο”.
Ο Ozyigit αναφέρει ότι μέσω των παιδιών των Τούρκων εποίκων στοχεύουν στη θρησκευτική εκπαίδευση «για να επιταχύνουν την αλλαγή» προς μια αυστηρότερη τήρηση των ισλαμικών σε αντίθεση με πολλούς Τουρκοκύπριους που περιέγραψε ως «μαλακούς μουσουλμάνους».
“Καταφέραμε να αντισταθούμε σε αυτή την αλλαγή προς έναν πλήρη ισλαμικό χαρακτήρα, αλλά το ερώτημα είναι πόσο περισσότερο μπορεί η τουρκοκυπριακή κοινωνία να αντισταθεί ”
Ο Elcil και ο Ozyigit λένε ότι το τουρκοκυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα έχει διατηρήσει για χρόνια την κοσμική ταυτότητα της κοινότητας αλλά οι πρόσφατες κινήσεις των τουρκοκυπριακών αρχών έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στη θρησκευτική διδασκαλία μέσα και έξω από τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης και της ίδρυσης της πρώτης σχολής θεολογίας στα κατεχόμενα πριν από τέσσερα χρόνια.
“Είναι αίτημα των γονιών”
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος «υπουργός Παιδείας» Ozdemir Berova λέει ότι το υπουργείο του ενεργεί για να ανταποκριθεί σε μια απαίτηση των γονιών για τη θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών τους και υποβιβάζει την κριτική ως υπερβολή των αριστερών συνδικαλιστών.
Ο Μεγάλος Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, θεωρεί απαραίτητη την επανευθυγράμμιση της κοινότητας του με τον πραγματικό ισλαμικό της χαρακτήρα, ο οποίος παραβιάστηκε από την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας πριν από περίπου 60 χρόνια.
«Αυτό που συμβαίνει εδώ στη χώρα μας δεν είναι εξισλαμισμός», λέει ο Atalay. «Είναι κανονικοποίηση. εδώ και πολλές δεκαετίες, τα δικαιώματα αυτά έχουν παραμεληθεί  ενώ υπάρχουν άνθρωποι που το απαιτούν, και γι’ αυτό σήμερα προσπαθούμε να το επαναφέρουμε στο φυσιολογικό».
Ο Αταλάι, παράλληλα, αρνείται ότι οι απόψεις που εξέφρασαν οι Ελσίλ και Οζίτζιτ αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων. Όπως αναφέρει:  « Οι αντι-θρησκευτικές ιδεολογίες που προέκυψαν από την πολιτική της Τουρκίας της δεκαετίας του 1960 έχουν προκαλέσει έναν αδικαιολόγητο φόβο για το Ισλάμ. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι ηγέτες έχουν σκοπό να αναπτύξουν από κοινού ένα πρόγραμμα σπουδών θρησκευτικής εκπαίδευσης που θα ευθυγραμμίζεται με τον τουρκοκυπριακό τρόπο ζωής ».

Αναφορικά με το ζήτημα της εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία ο Αταλάι επιμένει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τη δική τους κυβέρνηση και τους δικούς τους θεσμούς που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την Τουρκία.
Τονίζει, επίσης, ότι  ίδιος έχει επενδύσει πολλά στις ειρηνευτικές προσπάθειες για το νησί και ζητά από τους χριστιανούς ηγέτες του νησιού να κάνουν ένα ένα κοινό μέτωπο για την ειρήνη…
“Έχω πάρει τόσους πολλούς κινδύνους για την οικοδόμηση γεφυρών προκειμένου να αποτελέσω καλό παράδειγμα για την οικοδόμηση της ειρήνης.  Πώς, λοιπόν, η θρησκεία μου είναι ενάντια στην ειρήνη;”
ΠΗΓΗ:https://tanea-diaspora.net/2017/11/16/εξισλαμισμός-των-κατεχομένων-στη-μεσ/

http://www.onisilos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!