AΟΖ, 12 Μίλια και Νέοι Χάρτες Αλλιώς Βέτο στην Αλβανία
Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Αλβανίας Νίκου Κοτζιά και Ντιμίτρ Μπουσάτι, στην Ελούντα της Κρήτης το Σαββατοκύριακο, εμπεριέχει στοιχεία αισιοδοξίας, αλλά ήταν γενικόλογη, σύμφωνα με χθεσινό επίκαιρο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία». Αφού ανέφερε ότι οι συνομιλίες «επικεντρώθηκαν σε ανοιχτά διμερή θέματα» και ότι «έγινε ουσιαστική δουλειά», προστίθενται οι εξής φράσεις: «Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων.(….) Οι συνομιλίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει λάβει εξουσιοδότηση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άδεια από το Υπουργικό Συμβούλιο να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας (αν δεν υπάρξει πρόοδος σύντομα), έθεσε στον συνομιλητή του όλα τα μεγάλα και εκκρεμή θέματα στις σχέσεις μας: τον αλβανικό αλυτρωτισμό για την Τσαμουριά όπως αυτός εκφράζεται στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας (σύνορα μέχρι την Πρέβεζα), το θέμα της οριοθετήσεως της ΑΟΖ (που αν κλείσει μπορεί να οδηγήσει την ελληνική πλευρά να επεκτείνει στην Αδριατική τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια), τα ζητήματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητος με βάση τις ληξιαρχικές πράξεις (οι κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα έγιναν από….. Τσάμη αξιωματούχο για να προκληθούμε), και φυσικά το ζήτημα των νεκροταφείων με τους πεσόντες μας το 1940.
O Μπουσάτι από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα της καταργήσεως το εμπολέμου που δεν έχει αρθεί αλλά και της οριοθετήσεως των συνόρων κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου με αναφορά στην Χάρτα του Ελνσίνκι. Με βάση όμως ισχύουσα συμφωνία του 1925 τα σύνορα δεν είναι οριστικά. Ο ελληνικός στρατός δεν χαράζει σαφώς τα σύνορα στην περιοχή, καθώς υπάρχει θεωρητικώς η δυνατότης να επεκταθούν αυτά μέσα στην Αλβανία (Βόρειος Ήπειρος) κατά 5 ολόκληρα χιλιόμετρα. Ο κύριος Κοτζιάς ξεκαθάρισε σε φιλικό τόνο στον συνομιλητή του ότι είναι λάθος για την Κυβέρνησή του να εκτιμά ότι η Ελλάς δεν μπορεί να θυσιάσει δεύτερο βέτο σε εθνική υπόθεση την στιγμή που έχει ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων. Εάν η Αλβανία συνεχίσει τις προκλήσεις, θα το κάνει.
Μια γεύση για την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς έλαβε η κυβέρνηση Ράμα, όταν προσφάτως «έπεσε» το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων στα σύνορα με τις ουρές των αυτοκινήτων να φθάνουν….έξω από τα Τίρανα. Ο υπουργός εξωτερικών ετόνισε μάλιστα στον συνομιλητή του ότι θα τεθούν στην Αλβανία χρονικά ορόσημα που θα συνδεθούν με την ενταξιακή πορεία της. Λόγου χάρη να έχει αντικατασταθεί εντός των προσεχών μηνών το σχολικό βιβλίο που εμφανίζει τα σύνορα της Αλβανίας με την Πρέβεζα! Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει επίσης στο ζήτημα της ΑΟΖ και θα επιχειρήσει να επαναφέρει την Συμφωνία που ακύρωσε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν παρεμβάσεως της Τουρκίας αλλά και άλλων δυνάμεων της περιοχής. Στην Κυβέρνηση είναι πάντως πεπεισμένοι ότι για να «χαλάσει» η συμφωνία των κυβερνήσεων Καραμανλή-Μπερίσα που υπεγράφη επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη έβαλαν το χέρι τους και οι Ιταλοί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι απελογήθη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Κέρκυρα, επειδή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έχει βάλει στο «ράφι» λόγω εκλογών το ζήτημα της οριοθετήσεως των χωρικών υδάτων μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.
http://www.energia.gr
Σχόλια