Dragonfly: Ένα drone για την εξερεύνηση του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου



Το συγκεκριμένο σκάφος θα εκμεταλλεύεται την πυκνή ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Κρόνου για να επισκέπτεται πολλαπλούς προορισμούς, προσεδαφιζόμενο σε ασφαλείς ζώνες και μετά πλοηγούμενο προσεκτικά σε πιο «δύσκολες» περιοχές.
Την πρότασή του στη NASA για την εξερεύνηση του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα- ενός από τους πλέον ενδιαφέροντες κόσμους του ηλιακού μας συστήματος, καθώς θεωρείται πως οι συνθήκες του ενδεχομένως να επιτρέπουν την ύπαρξη ζωής- παρουσίασε το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory: Πρόκειται για το Dragonfly, ένα διπλό quadcopter, που κινείται χάρη σε ενέργεια από ραδιοϊσότοπα.

Το συγκεκριμένο σκάφος θα εκμεταλλεύεται την πυκνή ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Κρόνου για να επισκέπτεται πολλαπλούς προορισμούς, προσεδαφιζόμενο σε ασφαλείς ζώνες και μετά πλοηγούμενο προσεκτικά σε πιο «δύσκολες» περιοχές.
Η συγκεκριμένη αποστολή, εάν υλοποιηθεί, θα αξιοποιεί την ολοένα και ταχύτερη και μεγαλύτερη εξέλιξη των δυνατοτήτων των αυτόνομων αεροσκαφών στον πλανήτη μας. Το Dragonfly θα πραγματοποιεί πολλές πτήσεις, πετώντας από το ένα σημείο στο άλλο, σε μια σειρά «αλμάτων», με τους σχεδιαστές του να εμπνέονται για την ονομασία του από τη λιβελούλα, με τα διπλά της φτερά, που πετά επίσης με παρόμοιο τρόπο.
Η πυκνή ατμόσφαιρα και η χαμηλή βαρύτητα του Τιτάνα κάνουν τις πτήσεις σημαντικά πιο εύκολες από ό,τι στη Γη, κάτι που συνεπάγεται μεγάλες δυνατότητες για το Dragonfly- που θα τροφοδοτείται με ενέργεια από ένα MMRTG (Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator, Θερμοηλεκτρική Γεννήτρια Ραδιοϊσότοπων για Πολλαπλές Αποστολές), καθώς, αν και στην επιφάνεια του Τιτάνα φτάνει αρκετό ηλιακό φως για να υπάρχει ορατότητα, δεν επαρκεί για να μπορεί ένα σκάφος να κινείται με ηλιακή ενέργεια.
Στην κάθε «στάση» του, το Dragonfly θα λαμβάνει δείγματα εδάφους και ατμόσφαιρας με μια σειρά επιστημονικών οργάνων, που θα μελετούν το περιβάλλον του φεγγαριού και θα διερευνούν τη χημεία του, αναζητώντας παράλληλα ίχνη που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μορφές ζωής που βασίζονται στο νερό ή τους υδρογονάνθρακες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!