Αμφίπολη - Εκβάτανα: Οι ομοιότητες και τα ζωντανά ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου [Εικόνες]
Λέων, το google earth και ο... κύκλος του Ηρόδοτου.
Είναι από τα ίχνη που άφησε πίσω του ο Μέγας Αλέξανδρος και φαίνονται ακόμα και σήμερα στην μακρινή Ασία. Στην σημερινή πόλη Hamentan του Ιράν, την αρχαία Hagmatana, Εκβάτανα, για τους αρχαίους Έλληνες, μπορεί να δει κανείς μέχρι σήμερα τα αποτυπώματα που άφησε ο Μακεδόνας Στρατηλάτης.
Hamedan Stone Lion
Το "πέτρινο λιοντάρι" όπως το λένε εκεί και η πλατεία που το φιλοξενεί "Πλατεία του Πέτρινου Λιονταριού είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της αρχαίας κληρονομιάς.
Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν εντάσσει το "πέτρινο λιοντάρι" ως τμήμα που αποτελούσε το ταφικό μνημείο του Ηφαιστίωνα, το οποίο κτίσθηκε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Οργανισμός λέει πως το μνημείο στόλιζαν δύο λιοντάρια, αλλά στη διάρκεια των αιώνων και αφού μεταφέρθηκαν αρχικά στην πύλη της πόλης και υπέστησαν μεγάλες φθορές από διάφορους κατακτητές, για να απομείνει μόνον αυτό το σχεδόν άμορφο κομμάτι. Στην συγκεκριμένη πόλη είχε πεθάνει ο Ηφαιστίωνας όσο και ο Παρμενίωνας, ενώ ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος την είχε επισκεφτεί δύο φορές, το 330 π.Χ. και το 324 π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος την θεωρούσε σπουδαία πόλη και ήλπιζε να την μετατρέψει σε πρωτεύουσα της Ανατολικής του αυτοκρατορίας.
Το Google Earth επιβεβαιώνει τον Ηρόδοτο
Εντυπωσιακή είναι και η φωτογραφία από το google earth της σημερινής πόλης των αρχαίων Εκβάτανων, όπου φαίνονται τα αρχαία λείψανα, σε τέλειο κύκλο, όπως τον περιγράφει ο Ηρόδοτος.
Σε κυκλικό σχήμα με 4 εισόδους ήταν τα τείχη της αρχαίας Βαβυλώνας, που βρισκόταν στα νότια της σημερινής Βαγδάτης. Η αρχαία Βαβυλώνα ήταν μία πόλη με την οποία συνδεόταν στενά ο Μέγας Αλέξανδρος.
Δείτε τις φωτογραφίες από τον Λέοντα στα Εκβάτανα:
Δείτε πως φαίνονται τα αρχαία τείχη των αρχαίων Εκβάτανων από το Google Earth:
Δείτε τα αρχαία τείχη της αρχαίας Βαγδάτης:
Πηγή: parapolitika.gr
Σχόλια