Γιούνκερ: Αν δεν είχα παλέψει για την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί


Γιούνκερ: Αν δεν είχα παλέψει για την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί

Πάλεψα σκληρά για τη σταθερότητα του Eurogroup, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, παρά τις επιθυμίες του Σόιμπλε, δήλωσε στο Politico ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Τραμπ να σταματήσει να εύχεται και άλλες εξόδους από την ΕΕ. Να μη σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Αν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα αποβληθεί από την ευρωζώνη το 2015, τότε η ισορροπία δεν θα ήταν τόσο καλή», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Τότε, πάλεψα σκληρά για τη σταθερότητα του Eurogroup, ιδιαίτερα για την Ελλάδα (ενάντια στις επιθυμίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε). Αν δεν το είχα κάνει, η ευρωζώνη θα είχε αποσυντεθεί», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως παρά τη δύσκολη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διάθεση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, περιλαμβανομένων του Brexit και του Ντόναλντ Τραμπ.
Αναφερόμενος στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ δεν συμμερίζεται την ιδέα της πιθανής αντιστροφής της διαδικασίας για το Brexit, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του Αμερικανού προέδρου είπε πως έχει ήδη «εξηγήσει» στον Ντόναλντ Τραμπ πως «πρέπει να σταματήσει να εύχεται άλλοι να αντιγράψουν τη Βρετανία», αποχωρώντας από την ΕΕ.
Αν η ΕΕ διαλυόταν, όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Τραμπ, τότε «τα δυτικά Βαλκάνια θα έχαναν την ευρωπαϊκή προοπτική», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.
«Δεν είμαι υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ σύντομα», είπε. «Αν όμως αφαιρέσεις την ευρωπαϊκή προοπτική, τότε θα βιώσουμε πάλι αυτό που βιώσαμε τη δεκαετία του 1990. Από αυτή την άποψη, η σταθερότητα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προαπαιτούμενο, για να μην υπάρξει πάλι πόλεμος στα Βαλκάνια. Ελπίζω να το κατάλαβε αυτό (ο Τραμπ)».
Για την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να σταματήσουν, στα χαρτιά τουλάχιστον -παρά τη γραμμή που ακολουθούν Ευρωκοινοβούλιο και Αυστρία, που έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις λόγω των επιχειρήσεων καταστολής κατά των αντιπάλων του προέδρου Ερντογάν.
«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε απλά να την αφήσουμε να πέσει στη λήθη. Δεν είμαι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που είναι απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το γεγονός όμως είναι πως η Τουρκία απομακρύνεται από την αυτοεπιβληθείσα υποχρέωση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι η ΕΕ που εντάσσεται στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία στην ΕΕ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!