Translate

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία: H ώρα της αλήθειαςTου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Για να καταλάβετε τη Ρωσική στρατηγική που ακολουθείται στη περιοχή της Συρίας θα πρέπει να παρατηρήσετε το χάρτη αριστερά και να συνδιάσετε τη χαμηλή αξία της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου που πηγαίνουν προς την ΕΕ και τον έλεγχο τους. Οι "εναπομείναντες" αγωγοί μεταφοράς απο τη Ρωσία πρός το Νότο της ΕΕ αναγκαστικά περνούν είτε μέσα απο τη Τουρκία είτε μέσα απο το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία μέ τελική εξοδο στη Μεσόγειο. Στο χάρτη, θα διαπιστώσετε ότι η Ρωσία για να "επικοινωνήσει" με τη Συρία έχει 3 δρόμους:
  1. τον δρόμο (1), μέσα απο τα Στενά του Βοσπόρου. Τον δρόμο αυτό η Τουρκία τον έχει θέσει υπο αμφισβήτηση μέσα απο την Συνθήκη του Μοντρέ που αφορά την ελεύθερη ναυσιπλοία και κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να τον κλείσει δημιουργώντας το προαπαιτούμενο σκηνικό (στρατιωτική πρόκληση).
  2. τον δρόμο (2) μέσα απο τη Γεωργία και την Αρμενία. Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα απο τη Γεωργία, και φθάνει στο Ιράν μέσα απο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο δεν ελέγχεται πλέον απο τη Ρωσία. Ο δρόμος αυτός κατά τη γνώμη μας προς το παρόν είναι εκτός λειτουργίας αλλά  οι μνήμες ξέρετε επανέρχονται όταν άλλες λύσεις δεν υπάρχουν.
  3. τον δρόμο (3) μέσα απο το Ιράν και το Ιράκ.  Ο δρόμος αυτός με αργά βήματα τίθεται και αυτός εκτός λειτουργίας. Η Τουρκία δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκε στη Μοσούλη του Ιράκ, παράγοντας ένα νέο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσα στο Iράκ.
Mια άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου λόγω κόστους μεταφοράς στο Νότο της ΕΕ θα κάνει το Αμερικανικό φυσικό αέριο ανταγωνιστικό στην αγορά της ΕΕ. Για το λόγο αυτό και άλλους λόγους επιζητείται απο τις ΗΠΑ η μείωση των πωλήσεων άλλων παραγωγών κρατών (Ρωσίας, Αράβων) αλλά και η μη εξαγωγή των Ελληνικών υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία επι δεκαετίες παίζει το ρόλο των ΗΠΑ στη περιοχή της Μεσογείου για να μη φαίνεται τι παίζεται. Στις ιδανικές συνθήκες που προσφέρουν οι ΗΠΑ για να επιβάλλουν τα σχέδια τους στη περιοχή διαχρονικά, η Τουρκία εφαρμόζει επεκτατική πολιτική εις βάρος όλων των γειτόνων της, με τρόπο που προκαλεί συνθήκες κακής γειτονίας και μόνιμης εχθρότητας ανάμεσα στους λαούς. 
  1. Κύπρος 
  2. Ναγκόρνο Kαραμπάχ
  3. Συρία (στηρίζοντας την ISIL)
  4. Iράκ (έλεγχος της περιοχής γύρω απο τη Μοσούλη)
  5. Νησιά Ανατολικού Αιγαίου (μέσα απο το μεταναστευτικό)
Παρατηρείστε στο χάρτη αριστερά τις περιοχές (4), (5), (6) και (7). Όλες "μιλούν" για έμμεσες προσαρτήσεις εδαφών με την ανοχή και τις πλάτες των ΗΠΑ. Η Ρωσία δεν φαίνεται να είναι επίσημα συνεργάτης των ΗΠΑ στη περιοχή αλλά σίγουρα δεν θα την πείραζε να πουλάει φυσικό αέριο σε υψηλότερες τιμές στην ΕΕ, πουλώντας ακόμη και λιγότερη ποσότητα.

Η Ελλάδα έχει την ατυχία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που διαχρονικά μειώνει την εθνική της κυριαρχία, αφού το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμό στήριξης των συνόρων των χωρών-μελών του απο άλλα μέλη.
H Ελλάδα έχει την ατυχία να είναι μέλος μιάς Ένωσης χωρίς ξεκαθαρισμένους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους, μιας ένωσης που μοιάζει με μια παχειά δύσμορφη αγελάδα που δίνει μόνο γάλα αλλά δεν έχει μυαλό.
Η Ελλάδα έχει την ατυχία να διοικείται απο ξένους. Έχει μια κυβέρνηση που προστατεύει προνόμια και ανθρώπους, μια κυβέρνηση ανικάνων και μια αντιπολίτευση που είναι συμπολίτευση στην εξαθλίωση και στις λάθος επιλογές.

Στο χάρτη δεξιά βλέπετε τον τρόπο που η Τουρκία στήνει μια νέα αμφισβητούμενη περιοχή και αλλαγή συνόρων αυτή τη φορά στην Ελλάδα με τη χρήση MKO, με την ανοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και την ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική των ασκών μιας χρήσης της κυβέρνησης των ξένων, υπο το σεληνόφως και τη κακόηχη δόνηση της Στοάς των Αχαμνών.

Η Ρωσική επιλογή: Η καλύτερη Ρωσική επιλογή κατά τη γνώμη μας είναι μία, Κλείνεις τις στρόφιγγες των αγωγών υδρογονανθράκων στη Τουρκία και πουλάς μόνο μέσα απο συγκεκριμένους διαύλους σε διαπιστωμένους πελάτες. Με το τρόπο αυτό η Τουρκία θα αναγκαστεί να "ξυπνήσει" στον εξώκοσμο που ζεί και να μη δημιουργεί προβλήματα σε κανένα. Απόφαση θέλει ενόψει της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ που μάλλον θα προκαλέσει, όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, το σπάσιμο της Κινεζικής οικονομικής φούσκας ή έστω την έναρξη του σπασίματος.

Η Αμερικανική επιλογή: Aυτή είναι η πιο προβλέψιμη. Αν έσπρωξαν τη Τουρκία στη Μοσούλη, τότε θα στείλουν και στρατό στο Ιράκ. Ένας κρυφός Ρωσικός εναγκαλισμός με τις ΗΠΑ μπορεί να φανεί στη περίπτωση αυτή.

Η Ελληνική επιλογή: Nα κλείσει τα σύνορα και να σταματήσει οριστικά τη μετανάστευση για εθνικούς λόγους αλλοιώς η χώρα θα διαλυθεί. Κανένα hot - spot να μη γίνει στην Ελλάδα. Να γίνουν όλα στη Τουρκία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη συμβατότητα.

Η πειρατεία στο Αιγαίο: Αυτού του είδους η εισαγόμενη παραοικονομία που κάνει κακό στην Ελλάδα όπως θα έκανε και στην οικονομία κάθε χώρας έχει πηγή τη Τουρκία και γίνεται με πλοία. Δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώσει κανένας Πούτιν αυτό. 
Γερμανοί και Γάλλοι δείχνουν χαρούμενοι να βλέπουν να ανθεί το παραεμπόριο στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ πάλι δεν επιθυμούν την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για να μη υπάρχει κανένας έλεγχος. Για το λόγο αυτό γίνεται ζήτημα συνέχεια απο την ΕΕ για το ποιά χώρα θα ελέγχει τη διάσωση στο Αιγαίο. Πίσω απο αυτό είναι η πειρατεία, απο την οποία όλοι έχουν κέρδος (μίζες σε πολιτικούς, ΜΚΟ, διαφημιστικές καμπάνιες πολιτικών, παραδημοσκοπήσεις, αγορά χρόνου σε ΜΜΕ κλπ). Το υπάρχον status quo στο Αιγαίο ευνοεί τη πειρατεία και τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών.http://zcode-gr.blogspot.jp/

Δεν υπάρχουν σχόλια: