Τα Δυτικά Βαλκάνια εξάγουν εξτρεμιστές και μισθοφόρους


Αύγουστος 21, 2014.
Ο αριθμός των ανθρώπων από ορισμένες βαλκανικές χώρες που πηγαίνουν να πολεμήσουν στη Συρία, στο Ιράκ και την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυξάνεται συνεχώς.
Αυτό, παρά τα μέτρα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία,  που έχουν ψηφίσει νόμους για να σταματήσουν το φαινόμενο. 

Γιατί οι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να προβούν στο βήμα αυτό; ρωτάει ο συντάκτης Γκότσε Ατανάσοφ, στο Ράδιο Σλόμποντα Εβρόπα.

Στις 8 Αυγούστου ένας 23χρονος Βόσνιος, ο Έμρα Φογίνιτσα ανατινάχθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ, αφού είχε πάει για τζιχάντ στο Ισλαμικό Κράτος.

Αρκετές μέρες αργότερα, δεκάδες Κοσοβάροι συνελήφθησαν στην Πρίστινα,  με την υποψία ότι ήταν σε δίκτυο τζιχαντιστών. 

Οι αρχές της Σερβίας, εν τω μεταξύ, εκτιμούν ότι δεκάδες Σέρβοι αγωνίζονται  και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Μελέτης του Ριζοσπαστισμού, στο Λονδίνο, περίπου το 6% των ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία ήρθε από τα δυτικά Βαλκάνια.

Η Βοσνία, έχει ήδη ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων και παρόμοια μέτρα λαμβάνουν στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, εκφράζεται αμφιβολία εάν τα μέτρα αυτά θα είναι αποτελεσματικά.



«Το κίνημα Τσέτνικ, έχει οργανωθεί και στη Ρωσία, υπάρχουν μέλη που ζουν και εργάζονται εκεί. Μπορούν να πάνε στην Ουκρανία από τη Ρωσία και όχι απ’ ευθείας από τη Σερβία», δήλωσε ο Στέφαν Βουκόγιεβιτς, εκπρόσωπος του κινήματος Τσέτνικ της Σερβίας και υπεύθυνος πρόσληψης εθελοντών για να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών στην Ουκρανία.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν στη Συρία και το Ιράκ επηρεάζονται από την κοινότητα των Ουαχαμπιστών, στο χωριό Γόρνια Μαότσα.

Ο διευθυντής της βοσνιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Αλμίρ Ντζούβο αμφισβητεί τη δέσμευση των αρχών ως προς την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Ο ίδιος πιστεύει ότι στον εξτρεμισμό εμπλέκονται και δομές της εξουσίας.
Οι λόγοι της εμφάνισης αυτού του πολεμικού τουρισμού, σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους στη Βοσνία και τη Σερβία είναι πάρα πολλοί.

«Υπάρχει μια παράδοξη κατάσταση εδώ. Οι νέοι 19 -20 ετών θεωρούν ότι το να πηγαίνουν σε μια μακρινή χώρα όπου γίνεται πόλεμος είναι προτιμότερο από το να παραμείνουν στη Βοσνία σε αναζήτηση κάποιου νοήματος για τη ζωή», λέει ο Βλάντο Αζινόβιτς, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Σεράγεβο.
Την ίδια άποψη έχει ο ψυχολόγος Βόισλαβ Τσούρτσιτς από το Βελιγράδι.
«Όταν η ίδια η κοινωνία είναι σε κρίση, τότε υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του εξτρεμισμού. Υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι τον εξτρεμισμό θα κάνουν κάτι καλύτερο. Το συνολικό κλίμα στην κοινωνία ευνοεί την ανάπτυξη του εξτρεμισμού», είπε.
Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής, Μπογιάν Ντιμιτρίγεβιτς,  επισημαίνει και άλλους κινδύνους :
«Μετά την επιστροφή των μισθοφόρων, θα δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων ου ενδεχομένων θα αποτελέσουν πραγματική απειλή, όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά για ολόκληρη την περιοχή» προειδοποίησε ο Ντιμιτρίγεβιτς.
--
               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!