Γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο τάφος στον τύμβο Καστά έχει συληθεί


Φόβοι ότι από το άνω αριστερά μέρος του «διαφραγματικού» τοίχου στο τάφο που βρέθηκε στον τύμβο Καστά η τρύπα που εντοπίστηκε αποτελεί τα ίχνη που άφησαν κάποιοι που λεηλάτησαν τον τάφο, πιθανότατα κατά την ρωμαϊκή εποχή διατυπώνονται από τους αρχαιολόγους αλλά είναι πολύ ενωρίς ακόμα για να βγουν τέτοια συμπεράσματα.
Πώς και ποιος αφαίρεσε το κομμάτι μαρμάρου από το διαφραγματικό τοίχο; Μπόρεσε κάποιος να μπει στο εσωτερικό του τάφου από αυτή την οπή; Είναι ο ελλιπής τοίχος ένα σημάδι που άφησαν πίσω τους οι τυμβωρύχοι; Για να το πούμε πιο απλά, η έκπληξη θα είναι αν ο τάφος δεν έχει συληθεί.

Είναι αδύνατον ένα τέτοιο ταφικό μνημείο ειδικά την εποχή των ρωμαϊκών χρόνων που είχε καταλυθεί η μακεδονική εξουσία και οι Ελληνες βίωναν δύσκολες καταστάσεις λόγω ρωμαϊκής κατοχής να μην έχει γίνει προσπάθεια να μπούν σε έναν τύμβο που αν μη τι άλλο όλοι γνώριζαν ότι περιέχει θησαυρούς.
Αλλά και να έχει συληθεί οι τυμβωρύχοι έπαιρναν μόνο τα πολύτιμα αντικείμενα. Το λοιπό τμήμα, ο νεκρός, οι τοιχογραφίες κλπ είναι εκεί και περιμένουν.
Υπάρχει και μία ενδιάμεση περίπτωση: Οι τυμβωρύχοι να μην έχουν καταφέρει να πάρουν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα λόγω επιμέρους δυσκολιών, όπως π.χ. κατάρρευση οροφής ή να ήταν καλά κρυμμένα....
"Σε απόσταση 6 μέτρων από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλιπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του", αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού με όλα τα νεότερα για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. 
Γιατί είναι ελλιπές το άνω αριστερά μέρος του «διαφραγματικού» τοίχου; Πώς δημιουργήθηκε η «οπή» που φαίνεται να έχει διαστάσεις 40x50 στο μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν;
Από το υπουργείο Πολιτισμού επιμένουν ότι το μνημείο είναι ασύλητο, επισημαίνουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Εκτός κι αν κάποια στιγμή οι τυμβωρύχοι κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του τάφου από το πάνω μέρος του τύμβου, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί προτού οι αρχαιολόγοι μπουν μέσα στο μνημείο.
Η ανακάλυψη των δύο προθαλάμων, όπως έγραφε χθες το defencenet.gr δείχνει ότι έχουμε ένανς μεγάλης "πολιτικής σημασίας" για την εποχή εκείνει, κάτοικο τστον τύμβο.
Πίσω από τον ελλιπή διαφραγματικό τοίχο διακρίνονται δύο ακόμη χώροι. 
Κατά τους αρχαιολόγους, επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. 
Το γεγονός είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο των αρχαιολόγων μέσα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχει αρχίσει. Αν οι αρχαιολόγοι συνεχίσουν την ανασκαφή με τον ίδιο ρυθμό σε περίπου μία βδομάδα θα έχουν καταφέρει να μπουν στο εσωτερικό του τάφου.
"Τα χώματα του χώρου που δημιουργείται όπισθεν της θύρας, θα αφαιρεθούν στις επόμενες μέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία, που έχουν αποκαλυφθεί", λένε στο υπουργείο Πολιτισμού. Η είσοδος στον τάφο είναι θέμα χρόνου, ίσως ολίγων ημερών και θα συμπάσει, φαίνεται με την άφιξη του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά στην ΔΕΘ!
Ολα στην υπηρεσία της κυβερνητικής πρoπαγάνδας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»