73 εκατ. ευρώ σε κούτες για το... Κόσοβο

 Ο εισαγγελέας ζητεί... ακτινογραφία των δαπανών του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης

Ο εισαγγελέας ζητεί... ακτινογραφία των δαπανών του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης «Ναι» απάντησαν στα ερωτήματα αυτά δύο γιατροί που συγκρότησαν... Επιτροπή και ερεύνησαν. Αποφάνθηκαν ότι και τα χρήματα πληρώθηκαν νόμιμα από τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του δημόσιου νοσοκομείου Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και η περίθαλψη ήταν πραγματική και όχι εικονική.
«Ναι» απάντησαν και δύο επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας δεχόμενοι το πόρισμα των γιατρών. Σε ορισμένα κρίσιμα σημεία οι επιθεωρητές δέχονται το πόρισμα είτε επειδή «δεν ήταν δυνατόν να γίνει διασταύρωση των στοιχείων» είτε από «έλλειψη μηχανοργάνωσης και τήρηση χειρογράφων» είτε γιατί τα στοιχεία «ήταν σε κούτες που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν»...
Τον έλεγχο είχε ζητήσει ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στη Βόρειο Ελλάδα κ. Αργύρης Δημόπουλος έπειτα από επώνυμη καταγγελία της διευθύντριας του Κέντρου Αιμοδοσίας και διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του ίδιου αυτού νοσοκομείου!
Οταν ο εισαγγελέας πήρε τα δύο πορίσματα οικονομικού ελέγχου με το «καλώς έχει» των γιατρών και των επιθεωρητών... άστραψε και βρόντηξε!

Με ένα νέο έγγραφο ουσιαστικά αμφισβητεί ως πλήρως συγκαλυπτικά και τα δύο πορίσματα και ζητεί έλεγχο από την αρχή και ονομαστικά για όλα τα άτομα που νοσηλεύθηκαν ή υποτίθεται πως νοσηλεύθηκαν και επίσης ποιος, πότε και ποιο φάρμακο πήρε και ποιο ταμείο με ποια συνταγή τίνος γιατρού πλήρωσε και ποιο ποσό.
Εξωφρενικό
Το ποσό μοιάζει εξωφρενικό και δεν είναι ολόκληρο για το νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Διότι, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, το συνολικό κόστος για νοσηλεία αιμορροφιλικών ατόμων έφτασε στα 72 εκατομμύρια ευρώ οκτακόσιες εβδομήντα τρεις χιλιάδες τετρακοσίων εξήντα δύο ευρώ και πενήντα έξι λεπτών (72.873.462,56), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στα πορίσματα και στο εισαγγελικό έγγραφο. Αλήθεια, εκείνα τα ψιλά πώς προέκυψαν;
Δεκάδες
Ο κ. Δημόπουλος με το έγγραφό του λέει ότι πρέπει να απαντηθούν δεκάδες ερωτήματα και αυτά τα διατυπώνει ο ίδιος στο έγγραφό του με συγκεκριμένο τρόπο.
Το έγγραφο του εισαγγελέα Το έγγραφο του εισαγγελέα Ορθά-κοφτά ζητεί να συγκροτηθεί άλλη Επιτροπή από πρόσωπα τα οποία ο ίδιος ορίζει και ζητεί επίσης να κληθεί και να εξεταστεί ενόρκως η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου να απαντήσει χωρίς περιστροφές αν το πόρισμα των γιατρών είναι συγκαλυπτικό.
Ο εισαγγελέας εντοπίζει 4-5 χαρακτηριστικές περιπτώσεις και ζητεί εξονυχιστικό έλεγχο. Οπως:
Πώς βρέθηκαν στο νοσοκομείο ένα 13χρονο παιδί από το Κόσοβο, και ένα άλλο ίδιας περίπου ηλικίας, χωρίς αναφορά τόπου καταγωγής, αλλά με παρόμοιο όνομα και τα οποία επιβάρυναν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία με τεράστια ποσά που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ;
Να κατασχεθούν
Μάλιστα, δίνει εντολή να κατασχεθούν και να σταλούν στη Δικαιοσύνη οι φάκελοι νοσηλείας, αν αρνηθούν οι γιατροί να δώσουν στοιχεία.
Οπως σημειώνει σε σημείο της παραγγελίας που δίνει εντολή για ΝΕΑ ουσιαστική έρευνα, αμφισβητεί το εάν τα πρόσωπα αυτά είναι κατ' αρχήν υπαρκτά εν συνόλω ή εν μέρει, αν πάσχουν πραγματικά από την ασθένεια και αν πράγματι πήραν τα φάρμακα που φαίνεται ότι χρεώθηκαν στα ταμεία.
Στα έγγραφα φαίνεται ότι οι ασθενείς έπαιρναν φάρμακα, κάνουν οι ίδιοι ενδοφλέβιες ενέσεις, κάτι πρακτικά αδύνατο, αφού πλέον του ανεπίτρεπτου για λόγους κινδύνου, δεν φαίνονται να τηρούσαν το ημερολόγιο που είναι υποχρεωτικό για την πιστοποίηση της θεραπείας και την κατανάλωση των φαρμάκων.
Ο εισαγγελέας ερευνά αν το ποσό ή μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος του ποσού κατέληξε με τη μέθοδο της υπεσυνταγογράφησης ή με τη μέθοδο της εικονικής θεραπείας ανύπαρκτων ασθενών στις τσέπες κάποιων που είχαν τη δυνατότητα να το τσεπώσουν.
Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος εισαγγελέας έχει ήδη τεκμηριώσει με ανάλογες έρευνες τεράστιας έκτασης διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε νοσοκομεία της Θεσαλονίκης αλλά και άλλους φορείς, και έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έγγραφο-βόμβα του εισαγγελέα κ. Δημόπουλου:
«Να επισυναφθούν στη δικογραφία ακριβή αντίγραφα των φακέλων νοσηλείας των ασθενών Καστριοτ Κον...., Κλαούντιο Ντεν.....Νεκτ...Μοδ, για τους οποίους δεν υπάρχουν στη δικογραφία στοιχεία, προκειμένου να διακριβωθεί αν τους χορηγήθηκαν και ποιες ποσότητες αιμορροφιλικών παραγόντων και επιβάρυναν το Δημόσιο με τεράστια ποσά. Οι φάκελοι σε περίπτωση προβολής αντιρρήσεων από οιονδήποτε να κατασχεθούν νομότυπα....
Να προκύπτει
Να επισυναφθούν απαραιτήτως έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η χορήγηση των συγκεκριμένων πανάκριβων παραγόντων από το έτος 2009 μέχρι σήμερα στους παραπάνω τρεις ασθενείς. Ποιος ή ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν τη χορήγηση των συγκεκριμένων πανάκριβων παραγόντων, ποιοι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων διενήργησαν τον έλεγχο και ποιοι ενέκριναν τις δαπάνες αυτές; Πόσα χρήματα κατέβαλαν και πότε τα ασφαλιστικά ταμεία; Τα πρόσωπα να εξεταστούν ενόρκως.
Ενορκες καταθέσεις
Να επισυναφθεί αν υπάρχει έγκριση του υπουργείου Υγείας για τη νοσηλεία του 13χρονου Καστριοτ Κον από το Κοσσυφοπέδιο, να ληφθούν ένορκες καταθέσεις των ατόμων που συνόδευαν τον ανήλικο έστω και με δικαστική συνδρομή και να ερευνηθεί πώς έμαθαν οι συνοδεύοντες τον ανήλικο για το αιμορροφιλικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας...
Ιδια έρευνα να γίνει για τον Κλαούντιο Ντ... και ως προς τους γονείς του, να διακριβωθεί αν και σε ποια ταμεία ήταν ασφαλισμένοι».
**
Μια τάξη μεγέθους
Για να έχει κανείς μια τάξη μεγέθους, το ποσό που φαίνεται να ξοδεύτηκε στην υπόθεση αυτή είναι το ένα πέμπτο του ποσού πλεονάσματος για το οποίο η κυβέρνηση πανηγύριζε ως μεγάλη οικονομική ανάσα για την Ελλάδα πριν από 7 μήνες...
Σε «λεφτά» τα 73 αυτά εκατομμύρια ευρώ είναι είκοσι τέσσερα δισεκατομμύρια δραχμές... Για 41 υπαρκτούς ή ανύπαρκτους ασθενείς...
Οι δύο επιτροπές είπαν ότι αυτά τα έξοδα είναι φυσιολογικά. Θυμίζουμε ότι καμία έρευνα δεν έχει γίνει ακόμα για τα δισεκατομμύρια ευρώ που φαίνονται να βγήκαν με διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, Τράπεζας Ελλάδας κ.λπ.) στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους και γιατροί, διοικητές νοσοκομείων και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι...
**
 
Απαιτεί διασταύρωση στοιχείων και ακριβείς καταλόγους
Ο εισαγγελέας, για να διασταυρώσει τα στοιχεία ζητεί ακόμα:
Στα έγγραφα φαίνεται ότι οι ασθενείς έπαιρναν φάρμακα και έκαναν οι ίδιοι ενδοφλέβιες ενέσεις Στα έγγραφα φαίνεται ότι οι ασθενείς έπαιρναν φάρμακα και έκαναν οι ίδιοι ενδοφλέβιες ενέσεις Να συνταχθούν πίνακες που να περιλαμβάνουν:
1 Συνολικό αριθμό καταγεγραμμένων αιμορροφιλικών ανά Κέντρο.
2 Συνολικό αριθμό ανά τύπο αιμορροφιλίας.
3 Κατανομή ασθενών ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
4 Ονομαστικό κατάλογο νοσοκομειακής νοσηλείας ασθενών κατ' έτος βάσει του τύπου αιμορροφιλίας και διάγνωση αιμορραγικού επεισοδίου.
5 Καταγραφή των χορηγηθέντων φαρμάκων (παραγόντων) για κατ' οίκον νοσηλεία ανά ασθενή και τύπο ασθένειας.
6 Ονομαστικό κατάλογο ασθενών που βρίσκονται στο στάδιο της πρόληψης με πλήρη στοιχεία για τον τύπο και το στάδιο ασθένειας ανά μήνα.
7 Ιδιαίτερα για τα παιδιά να καταγραφεί ηλικία και σωματικό βάρος.
Από το νοσοκομείο ο εισαγγελέας ζητεί καταλόγους:
1 Συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων, ανά τύπο ασθένειας.
2 Συνολικού κόστους σε ευρώ ανά έτος.
3 Είδος φαρμάκου ανά έτος.
4 Νοσοκομεικό κόστος σε ευρώ ανά σκεύασμα και ανά έτος.
5 Ετήσιο κόστος για ασθενή.
Για να διασταυρωθεί η ύπαρξη των ασθενών και η πραγματική θεραπεία τους ο εισαγγελέας ζητεί από τη νέα τριμελή επιτροπή γιατρών να βρει τους 41 ασθενείς (δεν είναι δα και δύσκολο...) και να τους εξετάσει εργαστηριακά για να διαπιστωθεί αν και από τι ακριβώς πάσχουν. Ιδιαίτερο έλεγχο ζητεί για μια γυναίκα που φαίνεται ότι πέθανε μετά την έναρξη της έρευνας...
Οπως σημειώνει ο εισαγγελέας, ενώ η εισαγωγή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της κρίσης αυξάνεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση και μετά τις καταγγελίες-έρευνες η εισαγωγή μειώθηκε θεαματικά. Γι' αυτό ζητεί ειδική έρευνα και διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των μονάδων νοσηλείας, των φαρμακείων των νοσοκομείων.
Σημειώνει χαρακτηριστικά:
«...δεν αναφέρεται πουθενά (σ.σ. Στα πορίσματα) πόσοι είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν προφυλακτική θεραπεία. Πώς επιβεβαιώνεται η λήψη της προφυλακτικής θεραπείας όταν οι ασθενείς δεν επικολλούν τα αυτοκόλλητα barcode; Ποιοι φάκελοι κρατούνται και πώς επιβεβαιώνεται η λήψη των σκευασμάτων ή η μεταπώληση αυτών ή η επιστροφή τους σε γιατρούς ή η καταστροφή (σ.σ. Στον "κουβά") τους;».
Ο εισαγγελέας φαίνεται οργισμένος από το γεγονός ότι κανένα από τα πορίσματα δεν κάνει αναφορά στο ποσό των 22.717.927 ευρώ που φαίνεται να ξοδεύτηκε για την ίδια ασθένεια και έμεινε αδιερεύνητο... τυχαία!
Με το έγγραφό του ζητεί πλήρη έρευνα ανά φάκελο για το ποσό αυτό, που φυσικά είναι τεράστιο.http://www.enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!