Συμφωνία αρχηγών με... ρήτρα έγκρισης



Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες αλλά υπάρχουν και κάποια ζητήματα σε εκκρεμότητα είπε ο Φ. Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των μέτρων.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της ολοκλήρωσης των συζητήσεων σε αυτό το επίπεδο ήταν η χειραψία Σαμαρά – Στουρνάρα στην είσοδο του Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Μια κίνηση του πρωθυπουργού που σηματοδοτεί και τη στήριξη προς τον υπουργό Οικονομικών.

Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς πιάνουν δουλειά στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και από τις τελικές διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί η οριστική κατανομή του πακέτου αλλά και το τι είδους ρήτρα θα ενσωματωθεί στο πακέτο.



Με την αναχώρηση τους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών είχε βάλει στο τραπέζι ρήτρα αποκλίσεων σύμφωνα με την οποία αν οι επιδόσεις αποκλίνουν του στόχου μηδενισμού του πρωτογενούς ελλείμματος το 2013, τότε αυτομάτως το 2014 θα υπάρξουν νέα μέτρα από το «σκληρό πυρήνα» δηλαδή νέες περικοπές σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και απολύσεις.

Από την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών όμως στο προσκήνιο ετέθη και η ρήτρα αντικατάστασης την οποία ανέδειξαν με δηλώσεις τους, τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης. Η συγκεκριμένη ρήτρα θα προβλέπει ότι αν επιτυγχάνονται οι στόχοι και αρχίσει η οικονομία να παίρνει μπροστά, θα αποσύρονται σταδιακά τα πλέον επώδυνα μέτρα αρχίζοντας από τις πιο οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «συμμετρική ρήτρα», παντρεύοντας επί της ουσίας τις δύο ρήτρες σε μια. Τον τελικό λόγο όμως και πάλι θα έχει η τρόικα...

Οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκαθάρισαν με τις δηλώσεις τους ότι θα τρέξει παράλληλα και μια πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο από την τρόικα επίπεδο, η οποία θα έχει ως βασικό στόχο να «κλειδώσει» και η επιμήκυνση. Στο θέμα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα ο Βενιζέλος που τόνισε ότι «στην εξειδίκευση των μέτρων θα έχει μεγάλη σημασία το χρονικό διάστημα κατανομής».


Κουβέλης: Επιμήκυνση μέχρι το 2016

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει επιμήκυνση μέχρι το 2016 και ότι θα διεκδικήσουμε την «ρήτρα αντικατάστασης». Με αυτή όταν τα έσοδα υπερβούν τους στόχους θα αποσύρονται σκληρά μέτρα. Ερωτηθείς για την "ρήτρα απόκλισης" που ζητά η τρόικα είπε ότι επιμένει στην δική του πρόταση.

Με την τρόικα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, σημείωσε ο κ. Κουβέλης, αλλά παράλληλα θα γίνουν διαπραγματεύσεις σε πολλαπλά μέτωπα σε πολιτικό επίπεδο.

Σημείωσε ότι όταν τα μέτρα έρθουν στη Βουλή θα πρέπει να είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει και την ανάπτυξη.


Στουρνάρας: "Συμμετρική" η ρήτρα - Πρώτα τελική συμφωνία μετά ψήφιση


Συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες επιβεβαίωσε ο Γ. Στουρνάρας, και τόνισε ότι τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα με την τρόικα και μετά με τους εταίρους μας. Η συμφωνία που έχουμε αποτελεί για εμένα βάση για "δυνατή διαπραγμάτευση" με την τρόικα.

Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα δεδομένου ότι πρέπει να προηγηθεί η τελική συμφωνία με τους εταίρους, γεγονός που δημιουργεί ερώτημα για το κατά πόσο θα υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Αλλωστε όπως ο ίδιος επισήμανε από Δευτέρα αρχίζει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στη "ρήτρα αντικατάστασης" και την "ρήτρα απόκλισης" είπε ότι θα προσπαθήσει να υπάρξει ρήτρα και αυτή "να είναι συμμετρική και προς τα πάνω και προς τα κάτω".


Βενιζέλος: Εχει σημασία ο χρόνος εφαρμογής

"Οι άξονες που συμφωνήσαμε πρέπει να εξειδικευτούν και για αυτό μεγάλη σημασία έχει ο καθορισμός της περιόδου εφαρμογής. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εντατική διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο", υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αν τα μέτρα αναπτυχθούν μέχρι το 2016 θα μπορέσουμε να αποφύγουμε σκληρά μέτρα, καθώς θα δουλέψει η ρήτρα αντικατάστασης, σημείωσε.

«Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος μας. Πρέπει να κλείσουμε τη συνολική συμφωνία και αυτή να μην αφορά μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά ταυτόχρονα το κοινωνικό πακέτο και πραγματικό αναπτυξιακό πακέτο για να αλλάξει η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Αυτό πρέπει να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό».

Εθεσε το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που πρέπει να γίνει όχι όπως προτείνει το ΔΝΤ (σ.σ. κούρεμα) αλλά με τρόπο φιλικό προς τους Ευρωπαίους.

Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να μην είναι οριζόντια τα μέτρα και για να είναι τα τελευταία, είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Εστειλε μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους λέγοντας ότι μας βοηθούν αλλά όχι όσο πρέπει γιατί δεν έχουν καταλάβει το πραγματικό μήνυμα των ελληνικών εκλογών. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν χάσει τίποτα από τα λεφτά που έδωσαν ως δάνεια, καθώς παίρνουν τόκους. Ο μόνος τρόπος να χάσουν τα χρήματα τους είναι η Ελλάδα να φύγει από ευρώ, πρόσθεσε.

Είναι θανατηφόρα για την ευρωζώνη η φράση «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ τηρώντας τις δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.www.euro2day.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!