Αυτή είναι η 2η Μόνα Λίζα που ζωγράφισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι [εικόνα]

Αυτή είναι η 2η Μόνα Λίζα που ζωγράφισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι [εικόνα]

100 χρόνια μετά την ανακάλυψη στο Λονδίνο ενός πίνακα που μοιάζει με την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι πρόκειται όντως για προσχέδιο του πιο διάσημου πίνακα της ανθρωπότητας.
Ο πίνακας που έχει γίνει γνωστός ως Μόνα Λίζα του Isleworth ανακαλύφθηκε πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Βρετανό συλλέκτη Χιού Μπλέικερ και είναι λίγο μεγαλύτερος σε διαστάσεις από την κανονική Μόνα Λίζα.
Ενώ το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος όταν τον κοιτάζει είναι προφανώς η εκπληκτική ομοιότητα του μοντέλου με την «μούσα» του Ντα Βίντσι, Λίζα ντελ Τζοκόντο, την οποία φαίνεται να απεικονίζει σε  πιο νεαρή ηλικία.


Η συζήτηση μεταξύ των ειδικών για το αν είναι όντως προσχέδιο της Μόνα Λίζα κρατάει ήδη δεκαετίες, με την κάθε πλευρά να προβάλλει τα δικά της επιχειρήματα. Σήμερα, περίπου εκατό χρόνια μετά την ανακάλυψή του, το Ίδρυμα Μόνα Λίζα ανακοίνωσε πως θα αποκαλύψει άμεσα «ιστορικές, συγκριτικές και επιστημονικές αποδείξεις» που θα τεκμηριώσουν πως το έργο αποτελεί όντως δημιουργία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Συγκεκριμένα το Ίδρυμα επικαλείται την νέα έρευνα του Ιταλού καθηγητή και ιδιοκτήτη μουσείου Αλεσάντρο Βεζόσι, καθώς επίσης και του Κάρλο Πεντρέττι, καθηγητή στο Armand Hammer Center for Leonardo Studies του University of California. Η οποία και θα παρουσιαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου στην Γενεύη.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι -πριν γίνει καν η παρουσίαση- υπάρχουν αντιδράσεις από μερίδα ιστορικών τέχνης. Όπως του Μάρτιν Κέμπ από την Οξφόρδη που δήλωσε στους Sunday Times ότι: «Μπορεί το μοντέλο να φαίνεται νεότερο, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έτσι επέλεξε να το κάνει αυτός που αντέγραψε το αυθεντικό. Γιατί πρόκειται περί αντιγραφής».
Τα τελευταία 40 χρόνια η Μόνα Λίζα του Isleworth, που κάποτε άνηκε στον Χένρι Πούλιτζερ, βρίσκεται στο χρηματοκιβώτιο ενός Ελβετικού fund, οι ιδιοκτήτες του οποίου παραμένουν άγνωστοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!