Σε ανοικτή γραμμή κυβέρνηση - Τρόικα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του «πακέτου» - «Ρήτρα απόκλισης» για επισφαλή δημοσιονομικά μέτρα θέλουν οι δανειστές για να εγκρίνουν την δόση των 31,5 δις. ευρώ - Έρχονται μέτρα - δυναμίτης για την κοινωνία


Η Τρόικα μπορεί να έφυγε, αλλά η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τους επικεφαλής σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προκειμένου να εξειδικευτούν και τα τελευταία μέτρα που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το πακέτο των 13,6 δις. ευρώ.
Εκτός από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των δαπανών, που στόχος είναι να προέλθουν από διαρθρωτικές αλλαγές, οι ξένοι είναι επιφυλακτικοί και ως προς την συμβολή που θα έχουν στο ελληνικό πρόγραμμα παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ που προέρχονται από το σκέλος των εσόδων.
Εντωμεταξύ, ισόποσα μέτρα από τον «σκληρό πυρήνα» (μισθούς, συντάξεις και επιδόματα) θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2014, για κάθε μονάδα απόκλισης που θα διαπιστώνει από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.
Πρόκειται για το «plan Β» με τις λεγόμενες «ρήτρες απόκλισης» που εμπεριέχει και το οποίο συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη νέα συμφωνία για τα νέα μέτρα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «μαξιλάρι» μέτρων τα οποία θα βγαίνουν από το συρτάρι κάθε φορά που οι ξένοι διαπιστώνουν ότι διακυβεύεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευής μετά την σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τους δανειστές.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η Τρόικα εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ) για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικεύσει με την τεχνική αντιπροσωπεία τις επόμενες μέρες έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα που θα ξανάρθει η Τρόικα στην Αθήνα να έχουν κλείσει και οι τελευταίες λεπτομέρειες του «πακέτου».
Μία πρώτη εικόνα από αυτά τα μέτρα θα μεταδώσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου στο Euro Working Group (Eurogroup σε τεχνικό επίπεδο), το οποίο θα συνεδριάσει στις 28 Σεπτεμβρίου.
‘Όλο το πακέτο μέτρων αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου που θα ακολουθήσει θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ για την χώρα μας.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου δεν θα ψηφιστούν μέτρα και δεν θα κατατεθεί εφαρμοστικός νόμος.
Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα κατατεθεί εντός των προδιαγεγραμμένων χρονικών ορίων (αρχές Οκτωβρίου), κάτι για το οποίο έχει ενημερωθεί και η τρόικα.
Τα μέτρα για τα οποία η Τρόικα έχει ανάψει το «πράσινο φως» είναι :
* αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67
* κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα,
* κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους
* κατάργηση της σύνταξης με 15ετία και αύξηση του αριθμού των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα.
* περικοπή στο εφάπαξ από 22 Τομείς Πρόνοιας έως και 83% αλλά και επιβολή δια βίου εισφοράς στη σύνταξη 1% έως 3% για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995.
* μείωση 1%-20% στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) από τα 1000 ευρώ.
* κατάργηση 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
* περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)
* επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ
* μαχαίρι στα εποχικά/ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.)
* μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων
* «σφαγή» των επιδομάτων και ατόμων με αναπηρίες
* κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
* κοινωνικά επιδόματα μόνο με πολύ χαμηλά εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια
* αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή που θα κυμαίνεται από 20% έως 30%.
* μείωση κλιμακίων φορολόγησης των φυσικών προσώπων, που πιθανότατα να επιβαρύνει τα μικρομεσαία εισοδήματα
* καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!