Σχέδια για νέο "χαράτσι" στο παρα πέντε!



"Τελειώσαμε με μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν άλλα τέτοιου τύπου μέτρα", σημείωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά το ραντεβού των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ορόσημο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου αποτελεί, την καταληκτική ημερομηνία για να έχει επιτευχθεί εντός και εκτός πλήρης συμφωνία για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας δεν είναι απίθανο να χρειαστεί να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου για να σφραγίσει το πακέτο.



Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας μετά τη χθεσινοβραδυνή έντονη διαφωνία που καταγράφηκε, ξεκινά με τα συμφωνηθέντα μέτρα στα 9,5 δισ. ευρώ.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μετά και την δημοσιονομική αξιολόγηση του μέτρου από τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ.

Το υπόλοιπο ποσό έως τα 9,5 δισ. ευρώ καλύπτεται και από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα, ενώ όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο τραπέζι βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού. Στην αντίθετη περίπτωση θα τους αγγίξουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στο τραπέζι παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» ή labour reserve όπως τη βαφτίζουν οι πιστωτές, σχέδιο που συνδυάζεται με την παραπάνω παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός ότι η τρόικα επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα «δείχνει διάθεση για συμβιβασμό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αν είναι δυνατό, να κλείσει το συνολικό πακέτο έως την Κυριακή, καθώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το αργότερο, το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Η εναλλακτική είναι αν δεν υπάρξει 100% συμφωνία να έχουν κλείσει τα μέτρα στο 95%. Το εναπομένων ποσό θα συνεχίσει να συζητείται εσωτερικά και με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν, ενώ το υψηλόβαθμο κλιμάκιο θα επανέλθει για την τελική συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.


Σχέδιο για "χαράτσι" σε ελεύθερους επαγγελματίες - ιδιοκτήτες ακινήτων

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη σχεδίου για κεφαλικό φόρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακίνητων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις αλλά υπάρχουν σχετικές συζητήσεις. Αφορά σε ακίνητα για επαγγελματική χρήση και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είναι της τάξης των 150 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία έχει στόχο να αποδώσει πρόσθετα έσοδα δυο δισ. ευρώ, πέραν του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.


Κουβέλης: Η τρόικα να μην επιτίθεται στην κοινωνία

"Δεν έχει κλείσει τίποτα οριστικά. Οσοι βιάστηκαν να πουν ότι τα μέτρα έχουν κλείσει κάνουν λάθος", υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων. 

"Η τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην κοινωνία που έχει συγκεκριμένες αντοχές και τα όρια της", υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Α. Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα.

Στουρνάρας: Εκκρεμότητες με τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους
Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός οικονομικών, Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι "υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου". Τόνισε ωστόσο ότι "υπάρχει ένα κομμάτι που μένει ανοικτό και αφορά κυρίως μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους".

"Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουμε το μικρότερο κοινωνικό κόστος", σημείωσε ο υπουργός.

Βενιζέλος: Πρόταση να σπάσει σε δυο δόσεις το πακέτο

Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην ολοκλήρωση και την ψήφιση των μέτρων γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας για την ανασυγκρότηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Σημείωσε δε ότι «όσο εγγυούμαστε την στήριξη, άλλο τόσο θα αγωνιστούμε για να είναι το πακέτο δίκαιο και ισορροπημένο αλλά και το τελευταίο». Προεκλογικά, τόνισε, κάναμε τις λιγότερες εξαγγελίες αλλά είπαμε "όχι" σε οριζόντια μέτρα. Αυτό είναι το ελάχιστο.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν είναι ολοκληρωμένο το πακέτο γιατί δεν έχει τελειώσει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Υπενθύμισε ότι ζήτησε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αλλά αυτό δεν έγινε. Αφησε υποννοούμενα για την άποψη «ελάτε τώρα να διαπραγματευτούμε μαζί» που διατύπωσαν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις και να κλείσει το πακέτο. "Πρέπει να εμφανίσουμε στη Βουλή το ταχύτερο ένα πλήρες σχέδιο μέτρων μαζί με τα αντίβαρα για ανάπτυξη, ρευστότητα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης".

Επανέλαβε την πρόταση, η παράταση στο πρόγραμμα να επιτρέψει να κλιμακωθούν τα μέτρα σε δυο φάσεις. Σημείωσε ότι αυτό συζητήθηκε και θα τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να αποφευχθεί η τελευταία επώδυνη δέσμη μέτρων αν πετύχουν όλα τα άλλα.

"Εάν μέχρι το 2014 καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, δεν θα χρειαστεί να τεθούν πρόσθετα μέτρα για την επόμενη διετία", υπογράμμισε.

Εκτίμησε ότι είναι εφικτό να βρεθούν τα δυο δισ. από φοροδιαφυγή που ζητά η τρόικα. Επανέλαβε ότι πρέπει να μην διαταραχθεί η αρχική κατανομή των μέτρων σε βάρος των μισθών και των συντάξεων. Ζήτησε οι υπουργοί να τεκμηριώσουν τις περικοπές στα υπουργεία τους.

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "υπάρχει συμφωνία για μέτρα 8 δισ. που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις και εκκρεμότητα 3,5 δισ., τα οποία αφορούν στη λειτουργία του κράτους. Οι περικοπές από αυτό το μέτωπο πρέπει να αυξηθούν για να είμαστε όσο το δυνατόν κοντύτερα στην αρχική αναλογία του πακέτου των μέτρων σε ότι αφορά μισθούς και άλλα μέτρα", ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. http://www.euro2day.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!