Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη- Στα χέρια του Σαμαρά οι φάκελοι

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη- Στα χέρια του Σαμαρά οι φά
Στην τελική ευθεία μπαίνει το ζήτημα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατακύρωση του διαγωνισμού για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου με την κατάθεση προσφορών από οκτώ γνωστές επιχειρήσεις. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, τα οποία αποτελούν την πλέον σύγχρονη μέθοδο απεικόνισης του υπεδάφους για την εκτίμηση της πιθανότητας ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα διεξαχθούν νέοι διαγωνισμοί για την παραχώρηση τους.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, κατέθεσαν προσφορές οι εταιρίες:
  • TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
  • DOLPHIN GEOPHYSICAL
  • ION GEOPHYSICAL CORPORATION
  • SPEC PARTNERS LTD
  • CGGVERITAS
  • PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS),
  • SPECTRUM GEO LIMITED
  • FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Από αυτές προκρίθηκαν τέσσερις, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια, και το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος έχει ήδη, παραδώσει στον πρωθυπουργό το πόρισμα της αξιολόγησης των φακέλων.
Συμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα» δεν αποκλείεται οι έρευνες να ανατεθούν σε περισσότερες από μία εταιρίες.
Βάσει του διαγωνισμού του ΥΠΕΚΑ, οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν με δαπάνες των εταιριών, δηλαδή χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου και τα έσοδα θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες θα ενδιαφερθούν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Σημειώνεται, ότι η διαδικασία των σεισμικών ερευνών είναι ξεχωριστή από το διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), στο πλαίσιο του οποίου, επίσης, έχουν καταθέσει προσφορές, τον Ιούλιο, συνολικά από 11 εταιρίες, ελληνικές και ξένες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!