Translate

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Το νέο ειδύλλιο που ονομάζεται «Merkonti» και η εγκληματική αδιαφορία των Μέρκελ – Σαρκοζί


sarkozy-_merkelΚάποιοι ενοχλούνταν, αλλά όλοι στην Ευρώπη το ήξεραν: Το δίδυμο Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, αυτό που κατέληξε να αποκαλείται «Merkozy» ήταν εκείνο που οδηγούσε τις εξελίξεις στη Ζώνη του Ευρώ. Δυστυχώς οι δύο ηγέτες έχουν φανεί πολλοί κατώτεροι των περιστάσεων. Όμως, τώρα ο διεθνής Τύπος ανακηρύσσει το τέλος του… ειδυλλίου.

Στη μίνι Σύνοδο Κορυφής των Μέρκελ και Σαρκοζί την προηγούμενη εβδομάδα με το νέο Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, και κυρίως στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.
Η Ιταλία μπαίνει σφήνα στο ισχυρό δίδυμο του ευρώ. Καταφέρνοντας να ανακτήσει κάτι από το χαμένο κύρος της από την εποχή του Μπερλουσκονισμού, εισέρχεται στο πολύ κλειστό κλαμπ των δυνάμεων που αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. 
Γρήγορα οι δημοσιογράφοι ανακήρυξαν το τέλος του «Merkozy». Τώρα, κουμάντο κάνει το «Merkonti». 
Ο Μόντι, εξάλλου, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις κατά την πρώτη του μεγάλη επίσημη παρουσία από τη θέση του πρωθυπουργού. Σοβαρός, πειθαρχημένος και άκρως επαγγελματικός, αποτέλεσε μια ευχάριστη αλλαγή σε σχέση με τον προκάτοχό του, που πλέον είχε χάσει κάθε αξιοπιστία στην
Ευρώπη. 
Το σίγουρο είναι ότι η έλευση του Μόντι στο πραγματικό κλαμπ των ευρωπαϊκών αποφάσεων διαταράσσει την έτσι και αλλιώς εύθραυστη μεταξύ τους ισορροπία που πασχίζουν να διατηρήσουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Εκ πρώτης όψεως, ο Μόντι φαίνεται να κρατά αυστηρή στάση κατά των ευρωομολόγων και του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ. Όμως, με τη χώρα του να δέχεται την επίθεση των αγορών, μένει να φανεί η επιρροή που τελικά θα φέρει στην Ευρώπη. 
Εγκληματική αδιαφορία
Πάντως οι δύο ελάχιστοι, που υποδύονται την ηγεσία της Ευρώπης, φαίνεται ότι είναι στον… κόσμο τους και δεν αντιληφθεί πως το ευρώ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Ο κλοιός γύρω από την Ιταλία σφίγγει επικίνδυνα, Δημοσίευμα της ιταλικής La Stampa υποστηρίζει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, το σχέδιο αυτό μπορεί να φτάσει τα 600 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο 12 - 18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους».  Η εφημερίδα, προσθέτει, ότι «υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του νέου πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως των εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης G20 των Καννών».

Από την άλλη πλευρά η Ισπανία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα και «φουντώνει» η φημολογία ότι η χώρα θα ζητήσει «έξωθεν βοήθεια». «Δεν πιστεύω ότι έχει ληφθεί η απόφαση αυτή αλλά είναι μια από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα σε διεθνές πρακρτορείο.
Αλλά και η Γαλλία δέχεται διαρκώς προειδοποιήσεις για το ΑΑΑ της, ενώ η κρίση χτυπά την πόρτα και της Γερμανίας, η οποία για πρώτη φορά δεν πήρε από τις αγορές παρά τα δύο τρίτα μόνον των κεφαλαίων που ζήτησε.

Όλες οι παραπάνω δραματικές εξελίξεις, μάλλον αφήνουν αδιάφορους τους Μέρκλελ – Σαρκοζί, οι οποίοι επιμένουν να μιλούν για την… αλλαγή των Συνθηκών της Ένωσης. Η γερμανίδα καγκελάριος αρνείται πεισματικά τις προτάσεις για άμεση αλλαγή και διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για έκδοση ευρωομολόγων, για αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας -τώρα! Αρνείται, δηλαδή, τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Και ασχολείται με τις αλλαγές των Συνθηκών, οι οποίες θα χρειαστούν μήνες για να εφαρμοστούν. Και η Γαλλία; Η υποτιθέμενη πολιτική καρδιά της Ευρώπης; Δυστυχώς, ο Σαρκοζί υποτάσσεται σιωπηλός και μετατρέπει τη χώρα του σε εξάρτημα των γερμανικών σχεδιασμών. Στα βρετανικά ταμπλόιντ η Γερμανίδα καγκελάριος παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά ως σιδηρά κυρία ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ως το σκυλάκι της Μέρκελ.       sofokleous 10

Δεν υπάρχουν σχόλια: