Eurobonds: Άλλη μια πιθανή ημέρα απογοήτευσης ……. και οι ζυμώσεις στην Ε.Ε.….

Στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. θα είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών από όλον τον κόσμο, δεδομένου ότι σήμερα αναμένεται να δημοσιευτούν οι προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για την έκδοση ευρωομολόγου, εν μέσω μεγάλων επιφυλάξεων από όλες τις πλευρές και με τη στάση της Γερμανίας να είναι φυσικά το κλειδί στην ιστορία.

 Έτσι, όπως θα δούμε και παρακάτω η Α. Μέρκελ και η γερμανική πλευρά φαίνονται μεν ανοιχτοί να συζητήσουν σε ένα βαθμό το θέμα, θέτοντας όμως ξεκάθαρα θέματα αλλαγής των συνθηκών της Ε.Ε., ζητήματα δηλαδή ουσιαστικά εθνικής κυριαρχίας.
Πέραν των εξελίξεων στην εύθραυστη πάντα ευρωζώνη, η ειδησεογραφία από το εσωτερικό της χώρας παραμένει πλούσια, με το νέο σήριαλ που βασανίζει την ελληνική οικονομία, διασύροντας για ακόμη μια φορά τη χώρα μας, να είναι αυτό των εγγυήσεων, στα πλαίσια της εκταμίευσης της 6ης δόσης, ένα σήριαλ ή καλύτερα ένα “θέατρο του παραλόγου” το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.
Στα πιο χρηματιστηριακά και όσον αφορά το Χ.Α, η νευρικότητα και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών είναι το πιο πιθανό να διατηρηθούν, με την αγορά να βρίσκεται πάντα σε οριακό σημείο δεδομένης της αδυναμίας του ΓΔ να επιστρέψει υψηλότερα πολύ σημαντικών επιπέδων, κάτι το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μια περαιτέρω σημαντική πτώση. Φυσικά, θα τονίσουμε και σήμερα ότι αφενός οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε υπερπουλημένα επίπεδα (από το εβδομαδιαίο διάγραμμα), αφετέρου θα πρέπει να πούμε ότι η πτώση που λαμβάνει πλέον χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατά τους τελευταίους μήνες, ακόμη και για την τόσο άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχει πολλά σημεία υπερβολής ειδικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μη – τραπεζικών μετοχών. Μάλιστα, θα τολμούσαμε να πούμε ότι οι τελευταίοι μήνες μας θυμίζουν την περίοδο του 1999, αλλά απλά ακριβώς από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή από την υπερβολική αισιοδοξία στην απόλυτη καταστροφολογία που χαρακτηρίζει τους επενδυτές.
Χωρίς σχόλιο !!! το “θέατρο του παραλόγου” με τις εγγυήσεις….
Συνεχίστηκε και χθες και από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες (μέχρι και τα τέλη του μήνα – επόμενο Eurogroup) το θέατρο του παραλόγου για τις εγγυήσεις, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να επιμένουν (σε μερικές βέβαια περιπτώσεις και με απρεπείς χαρακτηρισμούς, όπως ο Ολλανδός Υπουργός οικονομικών) και από την άλλη πλευρά η ΝΔ, επίσης, να επιμένει σε μια αυτοκαταστροφική, πρώτα από όλα, συμπεριφορά άρνησης, με αποτέλεσμα ο διασυρμός τον οποίο βιώνει η χώρα μας, κατά τους τελευταίους μήνες να συνεχίζεται με πολύ επικριτικά και προσβλητικά δημοσιεύματα και δηλώσεις από την Ε.Ε.
Βέβαια, αφού αρχικά παραπέμψουμε για το θέμα στα χθεσινά μας σχόλια (περί πολιτικού νανισμού), θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι τελικά θα βρεθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λύση και θα επιλυθεί το πρόβλημα έτσι ώστε να εκταμιευτεί η 6η δόση. Μάλιστα, θα αναφέρουμε ότι η όλη ιστορία, πέραν του διασυρμού της χώρας μας (για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες), εγκυμονεί και τον κίνδυνο να ταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες στους κόλπους της νέας κυβέρνησης.
Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για το ζήτημα, κρατάμε αυτές του προέδρου του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση με το νέο έλληνα πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα πείσει τα κόμματα στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες να δεσμευθούν και γραπτώς για τις εγγυήσεις που απαιτούνται σχετικά με το πρόγραμμα περικοπών. Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θέλουν να είναι βέβαιοι κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη εβδομάδα «ότι τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπαδήμου συμμερίζονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι πιστεύει πως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και ο κ. Σαμαράς θα συναινέσει και τότε θα είναι σε θέση οι υπουργοί του Eurogroup να πάρουν μια απόφαση. Τέλος, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο νέο πρωθυπουργό ότι θα καταφέρει να επιτύχει αυτή την υπερκομματική συναίνεση, διαφορετικά προειδοποίησε δε θα υπάρξει κανενός είδους εκταμίευση. Nα σημειωθεί ότι παρόμοια ήταν και η στάση του Ολλανδού υπουργού οικονομικών (με απρεπής βέβαια χαρακτηρισμούς), όπως και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων.
Τέλος, κλείνοντας αυτό το ζήτημα θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν προσέξει κανείς τις χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ και αυτές του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Α. Αλταφάζ θα προσέξει μια αλλαγή στη στάση των ξένων, οι οποίοι δε φέρεται να ζητάνε πλέον γραπτές και υπογεγραμμένες εγγυήσεις όπως ανέφεραν, αλλά απλά μια επιστολή από την πλευρά της ΝΔ αλλά γενικά όλα αυτά θα λέγαμε ότι εντάσσονται στο θέατρο του παραλόγου στην εν λόγω ιστορία. 
Σήμερα οι προτάσεις για το ευρωομόλογο και τα θέματα αλλαγής των συνθηκών….
Στις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για το ζήτημα του ευρωομολόγου θα είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή των επενδυτών, με τη Γερμανική πλευρά, όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας σχόλιο να φαίνεται έτοιμη να συζητήσει το θέμα (παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο), θέτοντας όμως θέμα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, κάτι το οποίο θα λέγαμε ότι είναι και η μεγάλη επιδίωξη της Γερμανίας και της Α. Μέρκελ από την πρώτη ημέρα.
Έτσι λοιπόν η Γερμανία ζητάει ως αντάλλαγμα την αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε., η οποία και θα επιτρέπει τη Γερμανία να παρεμβαίνει στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα όπως έχουν αναφέρει και οι ίδιοι οι γερμανοί αξιωματούχοι θα θέσει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας των απείθαρχων χωρών. Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αφού αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις συγκεκριμένων κρατών, ενώ θα θυμίσουμε απλώς την πρόσφατη αντίδραση της Ιρλανδίας, η οποία και είχε αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο ή καλύτερα ότι για κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και δύο ετών!!  Μάλιστα, δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι πιθανόν να φέρουν χώρες στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ, κάτι το οποίο θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην Ε.Ε.. 
Τρείς οι Προτάσεις για το ευρωομόλογο..…
Σύμφωνα με πρόσφατο εμπιστευτικό έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται  να μελετά για την έκδοση ευρωομολόγου κατά πόσον είναι εφικτές τρείς επιλογές, η τελευταία από τις οποίες, μη καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, «μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί».
Η πιο τολμηρή απόφαση είναι η πρώτη από τις τρείς επιλογές. Μάλιστα στο κείμενο χαρακτηρίζεται και «αποφασιστικότερη». Συγκεκριμένα σε αυτήν την επιλογή,  «τα ευρωομόλογα» υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την ευρωζώνη.
Στη δεύτερη επιλογή, τα «ευρωομόλογα» διαθέτουν αυτές τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της ευρωζώνης, αφού κάποια από αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα. Βέβαια όπως τονίζεται στο έγγραφο, μια τέτοια ρύθμιση αφήνει «ευάλωτα» απέναντι σε τυχόν στάση πληρωμών υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης (αυτά δεν κατονομάζονται).
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισαβόνας, κατά το οποίο «αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις τους».
Αναφορικά με την τρίτη δυνατότητα προβλέπεται ότι θα κυκλοφορούν «ευρωομόλογα», με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων από κάποια μέλη της ευρωζώνης. Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε «ευρωομολόγου» αυτής της επιλογής. Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν, στην τρίτη επιλογή τα μέλη της ευρωζώνης με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους επωφελούνται σαφώς λιγότερο, αφού οι όροι είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της ευρωζώνης με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης. Πάντως σε αυτήν την περίπτωση καμία αλλαγή στις συνθήκες δεν είναι αναγκαία, άρα η υλοποίηση είναι γρήγορη και αντίθετα με τις δύο πρώτες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί (στην ευρωζώνη) η παρούσα κρίση χρέους.
Όπως ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν, οι ανωτέρω επιλογές αφορούν είτε την πλήρη είτε την τμηματική «κοινή χρήση» του χρέους των κρατών της ευρωζώνης, αν και βέβαια σε κάθε περίπτωση, αυτή η κοινή χρήση δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ούτως ώστε να αποτραπεί «οι χώρες της ευρωζώνης-τζιτζίκια» να χρηματοδοτούνται στο μέλλον σε βάρος των ενάρετων υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής.
Γαλλογερμανική Συμφωνία για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών…
Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, η Γαλλία και η Γερμανία θα παρουσιάσουν σύντομα κοινές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον ασιατών επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης σύγκλισης των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, προς την κατεύθυνση δηλαδή της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, φωτογραφίζοντας πλέον ανοιχτά τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών, που ζητάει πλέον ανοιχτά η γερμανική πλευρά.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε: “Με την κυρία Μέρκελ θα υποβάλουμε τις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη μεταρρύθμιση των συνθηκών, με στόχο να αποτρέπονται αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών στους τομείς των δημοσιονομικών μεγεθών και της τήρησης των προϋπολογισμών, της οικονομίας και της φορολόγησης» ενώ πρόσθεσε ότι «καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο των συνεπειών της υπερβολικής συσσώρευσης χρεών επί σειρά ετών».
Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος στάθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 28  - 29 Οκτωβρίου, όπου ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η αύξηση στα 1τρις ευρώ των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων για την στήριξη των χωρών που σημειώνονται μεγάλες αυξήσεις στα spreads των ομολόγων, στις οποίες πλέον βρίσκεται και η Γαλλία.  
Θυμίζουμε ότι την 9η Οκτωβρίου ευρισκόμενος στο Βερολίνο ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε αναφερθεί --με αφετηρία την παρούσα κρίση χρέους στην αναγκαιότητας μιας αύξησης «ου βαθμού ενσωμάτωσης» των κρατών μελών στην ίδια την ευρωζώνη, αλλά και «στην αναγκαιότητα να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες», ενώ η Α. Μέρκελ με στόχο την αποτροπή «δημοσιονομικών εκτροχιασμών στην περιοχή της ευρωζώνης» είχε ζητήσει ευθέως «δεσμευτικότερη, αυξημένη συνεργασία» ανάμεσα στα 17 μέλη της. Τέλος, σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Γαλλίας μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας θα διαβουλευθούν στο θέμα της σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη και με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, διέρρευσε σήμερα στο Παρίσι.greekfinanceforum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ Συγκλονίζει η σοπράνο που ήταν στο φλεγόμενο πλοίο: Μας πλάκωσαν στο ξύλο Τούρκοι και Ιρανοί [βίντεο]

Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, πώς η ασχημούλα ερωμένη έγινε σύζυγος του πρίγκηπα –Αγνωστες εικόνες

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;