Μέρκελ – Σαρκοζί ετοιμάζουν την Ευρώπη τριών ταχυτήτων;


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί ετοιμάζονται να καταθέσουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις αρχές Δεκεμβρίου την πρόταση για τη συγκρότηση μιας Σούπερ Λίγκα“ της ευρωζώνης.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η ΕΕ των δύο ταχυτήτων, με την ομάδα των 27 κρατών μελών και των 17 της ευρωζώνης, πιθανόν να γίνει ως της αρχές του 2012 μια Ευρώπη των τριών ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, η Άγκελα Μέρκελ και γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σκοπεύουν να καταθέσουν ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα την πρόταση για συγκρότηση μιας ομάδας κρατών στα πλαίσια της ευρωζώνης, ενώ μέλη αυτής της ομάδας (ένα είδος «Σούπερ Λίγκα» της ευρωζώνης) θα μπορούν να γίνουν όσα κράτη είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν αυστηρά κριτήρια για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και τον έλεγχο του εθνικού τους προϋπολογισμού από αυτήν ομάδα.
Όπως αναφέρει η Welt am Sonntag, πρότυπο για τη λειτουργία αυτής της ομάδας είναι η συνθήκη του Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν και κράτη εκτός ΕΕ. Όπως πιθανολογείται κίνητρο αυτής της γαλλογερμανικής κίνησης είναι η αβεβαιότητα για το αν και πότε θα αποφασιστεί από τα κράτη της ΕΕ η μερική αλλαγή της συνθήκης της Λισσαβόνας, όπως αυτή προτείνεται από Βερολίνο και Παρίσι.
Υποχωρεί η Μέρκελ στο ζήτημα του ρόλου της ΕΚΤ;
Ένα δεύτερο σημείο της πρότασης αυτών των δύο αφορά στην ΕΚΤ. Όπως γράφει η WeltamSonntag, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θα προτείνουν η ΕΚΤ να αγοράζει περισσότερο απ' ότι σήμερα ομόλογα των κρατών μελών της ευρωζώνης, για να μπορέσουν αυτά να διασφαλίσουν στις χρηματαγορές χαμηλούς τόκους για τα δάνεια τους. Ως γνωστόν, η γερμανίδα καγκελάριος αρνιόταν ως τώρα αυτού του είδους παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στις κεφαλαιαγορές, ερχόμενη έτσι σε αντίθεση με τη Γαλλία, με πολλά νοτιοευρωπαϊκά κράτη αλλά και τις ΗΠΑ.
Όμως πίεση δεν ασκούσαν μόνον οι εταίροι. Κατά την εκτίμηση οικονομικών αναλυτών στη γερμανική πρωτεύουσα, η κ. Μέρκελ δέχεται πιέσεις και από τις εξελίξεις στις χρηματαγορές, που δεν αφήνουν πλέον πολλά χρονικά περιθώρια. Οι προσπάθειες κρατών της ευρωζώνης να πουλήσουν την περασμένη εβδομάδα τα ομόλογα τους κατέληξαν σε πανωλεθρία. Η Ιταλία έπρεπε να πληρώσει τόκους 7,8 %, ενώ η Γερμανία δεν κατάφερε καν να βρει αγοραστές για ολόκληρο το πακέτο ομολόγων της. Ανάλογες αρνητικές εμπειρίες αναμένεται να κάνουν και πολλά άλλα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία θα πρέπει τις επόμενες βδομάδες να εκδώσουν ομόλογα. 
Θυμίζουμε τέλος, ότι όπως έγραφε η Bild του Σαββάτου, Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών σε διαδικασία εξπρές.
Συγκεκριμένα, η λαική γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στην σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, επιδιώκουν οι αλλαγές των συνθηκών που θα προβλέπουν αυστηρότερες ρυθμίσεις με στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία, να έχουν εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2012, το αργότερο τον Φεβρουάριο. Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσουν θα προβλέπει συμφωνίες μεταξύ των εθνικών κρατών όπως είχε γίνει στο προοίμιο της συνθήκης του Σένγκεν. Εκπρόσωπος της καγκελαρίας που ρωτήθηκε σχετικά περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όλους τους εταίρους ότι είναι δυνατή και αναγκαία μια περιορισμένης έκτασης αλλαγή των συνθηκών.
Deutsche Welle, GFF
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!