Η αντίδραση της Μόσχας στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της «ανατολικής πλευράς»

 


Μάρτιος 25, 2022. Ελλάδα.

 Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πρακτικά αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας. 

Με 40.000 στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη, σκοπεύει να αναπτύξει επιπλέον ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. 

«Τα κράτη μέλη του οργανισμού έχουν επιδείξει απόλυτη πίστη στην Ουάσιγκτον και την ετοιμότητά τους να ακολουθήσουν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της για τον πλήρη περιορισμό της Ρωσίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. 

Την ίδια στιγμή , το ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε στην έκκληση του  Βολοντιμίρ Ζελένσκι να προμηθεύσει κεντρικά άρματα μάχης και αεροσκάφη στην Ουκρανία με συγκρατημένη άρνηση… 

Την ίδια ώρα, οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να πιέζουν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις. Επιπλέον, υπάρχουν προτάσεις για την απομάκρυνση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις παγκόσμιες πλατφόρμες διαπραγματεύσεων - ο Τζο Μπάιντεν είχε την ιδέα να την αποκλείσει από το G20.

Στις 24 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, πρόσωπο με πρόσωπο σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας . Το 2022, αυτή είναι ήδη η δεύτερη συνάντηση αυτού του επιπέδου (η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της έναρξης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, μέσω σύνδεσης βίντεο). Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ακόμη προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής στη Μαδρίτη (θα διεξαχθεί τον Ιούνιο), η συχνότητα των συναντήσεων φαίνεται εξαιρετική - επαφές αυτού του επιπέδου συνήθως πραγματοποιούνται όχι περισσότερο από μία φορά το χρόνο.

Η ημέρα αυτή περιλάμβανε επαφές όχι μόνο στα πεδία του ΝΑΤΟ, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η σύνοδος κορυφής της θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου) και της G7. Το κύριο θέμα τους είναι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πίεση στη Μόσχα και η υποστήριξη στο Κίεβο.



Τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, στην τελική τους δήλωση, καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «με τον πιο έντονο τρόπο» και κάλεσαν τη Ρωσική Ομοσπονδία «να σταματήσει αμέσως αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, να σταματήσει το πυρ και να «αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία». Η Λευκορωσία αναφέρεται σε συνδυασμό με τη Ρωσία και υπήρξε ξεχωριστή έκκληση προς την Κίνα να «απόσχει να υποστηρίξει» τις ρωσικές ενέργειες.

 

Εκπρόσωποι της Γεωργίας και της Ουκρανίας συμμετέχουν περιοδικά στις συναντήσεις της συμμαχίας, αλλά αυτή τη φορά οι αντιπροσωπείες τους δεν ήταν στη σύνοδο κορυφής. Μόνο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μίλησε στα μέλη του ΝΑΤΟ μέσω σύνδεσης βίντεο. Σε έκκληση που δημοσιεύτηκε στο Telegram , κάλεσε τη συμμαχία να βοηθήσει κεντρικά το Κίεβο με όπλα - να του παράσχει το 1% όλων των αρμάτων μάχης και αεροσκαφών που διαθέτουν τα μέλη της οργάνωσης. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος δεν απαιτούσε πλέον από το ΝΑΤΟ αυτό που ζητούσε από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή να κλείσει ο ουρανός πάνω από την Ουκρανία.

 

Η αντίδραση της Ρωσίας

 

Η Μόσχα αντέδρασε έντονα στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

 «Η απόφαση που ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής να συνεχιστεί η παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στο καθεστώς του Κιέβου επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της συμμαχίας για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Στην πλατεία  Σμολένσκαγια, η οργάνωση κατηγορήθηκε για «αποσταθεροποιητική συσσώρευση δυνάμεων στην ανατολική πλευρά» και για «μακροπρόθεσμη εδραίωση της «αντιρωσικής πορείας» στη νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με Ρώσους πολιτικούς, η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση είναι επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι θεμελιωδώς σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την ουκρανική κάρτα για περαιτέρω αγώνα ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε στην Izvestia ο Ντμίτρι Νόβικοφ, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας. 

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής είναι σίγουρος ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι «ένα αναγκαστικό αλλά απαραίτητο μέτρο», σημειώνει μεταξύ των άλλων η  Izvestia.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

 https://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»