Στο φως ρωσικά έγγραφα: Ο Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία πολλούς μήνες νωρίτερα

 

Του Sebastien Roblin

Η Επιχειρησιακή Ομάδα Ανατολής του ουκρανικού στρατού δημοσιοποίησε στη σελίδα της στο Facebook σχέδια εισβολής στην Ουκρανία που φέρεται να έχει κατάσχει από την 810 Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Ρωσίας.

Τα έγγραφα, τα οποία φέρουν σφραγίδα με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2022, καθορίζουν διακριτικά κλήσης και ραδιοσυχνότητες για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 20 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου, και περιλαμβάνουν χάρτες που περιγράφουν λεπτομερώς το σχέδιο κατάληψης της Μελιτόπολης. Τα αποβατικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας όντως απέπλευσαν από το λιμάνι στις 20 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πολεμικές επιχειρήσεις άρχισαν στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μελιτόπολη, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων, κατελήφθη σε σύντομο χρονικό διάστημα από τα ρωσικά στρατεύματα που προήλασαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας, καθιστώντας περιττή οποιαδήποτε αμφίβια αποβατική επιχείρηση. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη και οι κάτοικοι αντιστέκονται ενεργά στη ρωσική κατοχή.

Η Επιχειρησιακή Ομάδα Ανατολής του ουκρανικού στρατού αναφέρει στην ανάρτησή της:

"Χάρη στις επιτυχημένες ενέργειες μιας μονάδας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ρώσοι κατακτητές χάνουν όχι μόνο τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό τους, αλλά μέσα στον πανικό τους αφήνουν πίσω και απόρρητα έγγραφα.

Στην πρώτη σελίδα των κατασχεθέντων εγγράφων αναφέρεται ως παραλήπτης η Διοίκηση της Πυροβολαρχίας Όλμων του 1ου Τακτικού Τάγματος της 810 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για έναν έκτακτο σχηματισμό επί του πεδίου που αποτελούν λόχοι από ένα τάγμα μάχης με πρόσθετα μέσα υποστήριξης πυρός.

Μια σημείωση με μαύρο μελάνι υποδεικνύει ότι τα έγγραφα εγκρίθηκαν στις 18 Ιανουαρίου 2022, αν και η σφραγίδα είναι πολύ αχνή στην εικόνα για να επαληθευθεί.

Πηγή: Ουκρανικός στρατός

Άλλο έγγραφο, ωστόσο, φέρει σημείωση με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2022 στο μέσο της σελίδας προς τη δεξιά πλευρά.

Ρωσικό έγγραφο
Πηγή: Ουκρανικός στρατός

Η επόμενη σελίδα καθορίζει διακριτικά κλήσης και ραδιοσυχνότητες για επικοινωνία μεταξύ επιτελείων διοίκησης καθώς και υπομονάδων λόχου και διμοιρίας του τάγματος για τη χρονική περίοδο 20 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου. Αυτά θα άλλαζαν καθημερινά για να αποτρέψουν τους εχθρούς από το να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των σημάτων.

Ρωσικό έγγραφο
Πηγή: Ουκρανικός στρατός

Ασφαλώς, η καθημερινή αλλαγή των διακριτικών κλήσης για μια περίοδο δύο εβδομάδων δεν επιβεβαιώνει απαραίτητα ότι, όταν σφραγίστηκαν τα έγγραφα, είχαν ήδη προγραμματιστεί πολεμικές επιχειρήσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ούτε η τελική ημερομηνία της 6 Μαρτίου σημαίνει απαραίτητα ότι οι όποιες πολεμικές επιχειρήσεις θα ολοκληρώνονταν έως τότε - μπορεί απλώς να πρόκειται για τον σχεδιασμό που θα εφαρμοστεί κατά τον επίμαχο χρόνο.

Ωστόσο, ένας χάρτης της Μελιτόπολης που επισυνάπτεται στα έγγραφα μοιάζει λιγότερο διφορούμενος. Τακτικά σύμβολα που υποδεικνύουν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις αναγράφονται στον χάρτη.

Χάρτης Μελιτόπολη
Πηγή: Ουκρανικός στρατός

Η Elena Roshchina της ουκρανικής Pravda επισημαίνει ότι τα τακτικά σύμβολα δείχνουν πως το τάγμα επρόκειτο να αποβιβαστεί από το αποβατικό πλοίο αρμάτων μάχης κλάσης Alligator Orsk κοντά στο χωριό Stepanovka-1 και να ενώθεί με το 177 Σύνταγμα Πεζοναυτών, μια μονάδα που κανονικά ανήκει στον ρωσικό Στόλο της Κασπίας, ο οποίος μετακινήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα έναν μήνα -και παραπάνω- πριν την έναρξη του πολέμου.

Τόσο τα τακτικά σύμβολα όσο και το κείμενο φαίνεται να αναφέρονται σε "Air Assault" ή "Assault Companies". Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η 1η Τακτική Ομάδα Τάγματος (μια adhoc μονάδα πεδίου) είναι χτισμένη γύρω από το 542ο Τάγμα Επίθεσης Ναυτικού Πεζικού της 810ης Ταξιαρχίας. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο τάγματα πεζικού της ταξιαρχίας, το 542ο βασίζεται σε ελικόπτερα και όχι σε αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα για την ανάπτυξη των στρατιωτών.

Η αυθεντικότητα των εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν στο Facebook δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Υποθετικά, θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί από Ουκρανούς για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ψευδόταν συστηματικά, όταν έλεγε πως δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα έγγραφα περιέχουν ως επί το πλείστον κοινότοπες λεπτομέρειες και δεν μοιάζουν με την "ατράνταχτη" απόδειξη που θα κατασκεύαζε κάποιος -πλαστογραφόντας έγγραφα- για να κατηγορήσει τον Πούτιν. Άλλωστε, η απόδειξη ότι ο Πούτιν έλεγε ψέματα για τις προθέσεις του είναι οι ίδιοι οι βομβαρδισμοί.

Από την άλλη, εάν τα έγγραφα "φυτεύτηκαν" από τους Ρώσους για να παραπλανήσουν, όπως υποστηρίζουν μερικοί, δεν βλέπουμε πώς βοήθησαν στην επιχείρηση κατάληψης της Μελιτόπολης, στις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

Επομένως, παρόλο που η εκδοχή της πλαστογράφησης δεν μπορεί να απορριφθεί, είναι πολύ πιθανό τα κατασχεθέντα ρωσικά έγγραφα να είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται.

Σε αυτή την περίπτωση, ενισχύουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που παρακολουθούσαν τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας και έλεγαν -εδώ και καιρό- ότι το σχέδιο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε καταστρωθεί -έστω, ως ενδεχόμενο- μήνες πριν την εφαρμογή του και πως οι οργισμένες διαβεβαιώσεις του Πούτιν προς τους παγκόσμιους ηγέτες -συμπεριλαμβανομένων των Μπάιντεν και Μακρόν- ότι δεν σκεφτόταν να επιτεθεί στη γείτονα χώρα, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ξεδιάντροπο ψέμα.

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»