Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919




Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης
Ισως η μεγαλύτερη μορφή της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο πεδίο της μάχης, και κατα πολλους ανώτερος ακομα και απο τον Πλαστηρα. Στην στρατιωτική του καριέρα, «σκότωσε αμετρητους Τουρκους». Εθελοντης της Κρητικης Επαναστασης του 1896, οπλαρχηγος στον Μακεδονικο Αγωνα, Υπολοχαγός στους Βαλκανικους πολεμους, αντισυνταγματάρχης στην Ουκρανική εκστρατεία, Συνταγματάρχης στην Μικρασιατικη.

Ειναι αυτος, που με το Συνταγμά του γύριζε απο την Ουκρανια, αποβιβαστηκε στην Σμυρνη αρχες Ιουνιου 1919 και αφου πληροφορήθηκε την σφαγη και πετάλωμα 86 στρατιωτων του 1/86 Συνταγματος Κρητων απο τους Τουρκους, καθως και την κατακρεουργηση 6.500 Μικρασιατων και 31 προσκοπων απο τους τσετες του αρχιεγκληματια ( και κατοπινου πρωθυπουργου) Adnan Menteres, προεβη με τους 3.000 ανδρες του σε ευρεία κυκλωτική κινηση περαν απο τον ποταμο Μαιανδρο, σάπισε στο ξυλο εναν Ιταλο λοχαγό με το καμτσικι του, εκτέλεσε 20 Ιταλους οπλιτες που ειχαν νταραβέρια με τους Τουρκους, και «αμολυσε» τους αφιονισμενους Θεσσαλους του πανω στους κατασκηνωμενους Τσέτες και σε οσα Τουρκικά χωρια βρεθηκαν στο περασμα του. Οι Τσετες κυκλώθηκαν την ωρα του φαγητου, και κατακρεουργήθηκαν μαζικα, ενω ο αρχηγός τους, Ταγματάρχης Nahri-Bey, ίστηκε με στομωμένο μαχαιρι απο εναν Λαρισαίο, παρουσία του Κονδυλη.
Μετα την εξόντωση των αιμοβορων νομάδων, ο Ελληνικος Στρατος επέπεσε με ορμή σε όλα τα Τουρκικά χωρια της κοιλαδας του κατω Μαιάνδρου, αφανίζοντας τα παντα: Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάστηκαν, μετα απο ρητες εντολές του Θεσσαλου αξιωματικου, που αγνόησε κάθε εντολή του Γενικού Επιτελείου για «συνεση» και τις διαμαρτυριες των Ιταλων, που ηταν φανερό τι άθλιο ρολο επαιζαν. Τζαμια κάηκαν μαζι με τους Χοτζάδες μεσα, ενω στις επιχειρήσεις διακριθηκε ενας Μικρασιάτης Ιερέας, ο Παπα-Λάμπρος απο το Αιδίνι, που έπειτα απο την φρικτη σφαγή των 4 παιδιών του στο Αιδινι ( Οι Τσέτες ειχαν παλουκώσει την μεγαλύτερη του κόρη, Ευλαμπία, με το…κοντάρι της Ελληνικής Σημαίας) ηταν πλεον εκτος εαυτου. Με ενα μικρο τσεκουρι και ενα χασαπομάχαιρο ακολουθούσε τον Ελληνικο Στρατο, και έμπαινε μεσα στα σπιτια των Τουρκων χωρικων «κομματιαζοντας τους παντες» ενω έκοψε τον λαιμο και ενος απο τους πιο επιφανείς Τούρκους Ιμάμηδες της περιοχής του Αιδινιου. Ενας αλλος, Μυτιληνιος αποσπασμενος στο Συνταγμα του Κονδυλη, πριόνιζε τα κεφαλια Τουρκων σε τροχο για ξυλα, ενω ενας Τρικαλινος, εβγαλε τα ματια 50(!) Τουρκων με ταναλιες. Τα θύματα των Τουρκων ξεπέρασαν τους 500 ενοπλους και πανω απο 2.000 αμαχους, και η περιοχη του Αιδινιου ηρέμησε για τρια(!) ολοκληρα χρονια.
Ο Κονδυλης ξαναπερασε τον ποταμο, με μια καταματωμένη στολη και κρατωντας ενα μακρυ ραβδι, ενω οι αδαμαστοι Θεσσαλοι πισω του «κραύγαζαν απο άγρια χαρα, και πολλοί απο αυτους κρατούσαν αυτια και κεφάλια Τουρκων». Ο Συνταγματάρχης Κονδύλης ηταν απο τους ελάχιστους Έλληνες στην Ελληνικη Ιστορια που είχαν καταλάβει την ιδιοσυγκρασία των Τούρκων και έδρασε αναλόγως. Το αποτέλεσμα μετα απο τις επιχειρησεις του: Πλήρης ηρεμία…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!