Κοτζιάς προς Τουρκία: Εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με βάση τα κυριαρχικά δικαίωματα και τη διεθνή νομιμότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Στην ευθεία απειλή του ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους για το “οικόπεδο 7” στην κυπριακή ΑΟΖ απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.


Μήνυμα στην Άγκυρα για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα AL AHRAM, εν όψει της τρίμερους Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, που πραγματοποιείται αύριο στην Κρήτη.
Ερωτηθείς ειδικότερα ποια μορφή μπορεί να πάρει η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την εξερεύνηση των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ειδικά υπό τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία αποτρέπει την Κύπρο από τις εξερευνήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσα στα χωρικά της ύδατα, ο κ.Κοτζιάς απάντησε:
"Η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύουν την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της ενέργειας είναι μεγάλο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, είμαι βέβαιος ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα.
Ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής."
Η δήλωση αυτή του 'Έλληνα ΥΠΕΞ έρχεται την ώρα που ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους απειλεί ευθέως την κυβέρνηση της Κύπρου να μη βάλει ξένες εταιρείες στις έρευνες στο “οικόπεδο 7” στην κυπριακή ΑΟΖ.
"Η Τουρκία συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική, η οποία μεταφράζεται σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εν τούτοις, εμείς, ως υπεύθυνη δύναμη, επιμένουμε στη διατήρηση ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και στην συνέχιση του διαλόγου. Μόνον με ειρηνικά μέσα μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές. Η συνεχής παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας δεν συνιστά εποικοδομητική στάση" δήλωσε επίσης ο κ.Κοτζιάς και πρόσθεσε:
"Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι συχνά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η φιλική μας πολιτική καθώς και η πρόθεσή μας να εργαστούμε για την μείωση των εντάσεων δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας. Αντιθέτως, είναι μια νηφάλια και υπεύθυνη στάση που υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Είναι έκφραση ισχύος."
Ως προς το Κυπριακό ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε: "Όπως τονίσαμε, με μεγάλη επιτυχία, στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, το Κυπριακό είναι, πριν από όλα, ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων καθώς και το αναχρονιστικό καθεστώς Εγγυήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει επιτέλους να τερματισθούν. Όποια λύση, για να είναι βιώσιμη, προς όφελος όλων των Κυπρίων ανεξαιρέτως, θα πρέπει να διευθετήσει αυτές τις δύο πολύ κρίσιμες παραμέτρους. Η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα “κανονικό κράτος”, όπως και τα λοιπά μέλη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Πράγματα αυτονόητα, όπως άλλωστε αναγνώρισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υιοθετώντας τον όρο περί “κανονικού” κράτους, όπως τον ανέπτυξα στο Κραν Μοντανά.
Ως προς τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι δια της άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς καμία παρέμβαση τρίτων."
Ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο είναι "η πιο προωθημένη", επισήμανε δε ότι "η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πολύ σημαντικούς ενεργειακούς αλλά και μεταφορικούς κόμβους από την Ανατολή προς τη Δύση" προσθέτοντας: "Σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος αναβαθμίζουν τις υποδομές τους, τόσο ως κόμβοι ενέργειας όσο και μεταφορών και είμαι σίγουρος ότι οι αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες που προσφέρουν οι δύο χώρες μας θα αναδείξουν έτι περαιτέρω την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια".
Ερωτηθείς σχετικά με την κρίση στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μίας πολιτικής και βιώσιμης λύσης και, σημειώνοντας ότι "η επίλυση της κρίσης είναι επιτακτική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής", κάλεσε "όλους τους εμπλεκόμενους να συνδράμουν εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!