Η Τουρκία δεν τόλμησε: Εντός της δικής της ΑΟΖ η πρώτη γεώτρηση - Γαλλικά κι ελληνικά πολεμικά πλοία στην περιοχή

Η Τουρκία δεν τόλμησε: Εντός της δικής της ΑΟΖ η πρώτη γεώτρηση - Γαλλικά κι ελληνικά πολεμικά πλοία στην περιοχή
Η Άγκυρα δεν τόλμησε να ξεκινήσει (τουλάχιστον για τώρα) τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρώτες έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε αυτό που η Τουρκία θεωρεί δική της ΑΟΖ  επιλέγοντας μια σημαδιακή ημέρα για να αρχίσει τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την 29η Οκτωβρίου.
Η περιοχή που έχει επιλεγεί βρίσκεται ανοικτά της Αλάνιας  100 χιλιόμετρα μακριά από το κυπριακό ακρωτήρι του Ακάμα, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik.

Η πόλη απέχει από την Αττάλεια 138 χιλιόμετρα και η ημέρα έναρξης συμβολίζει την αρχή των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ και όπου θεωρεί ότι αυτή έχει διακαιώματα.
H Άγκυρα απέφυγε να προχωρήσει σε απευθείας αμφισβήτηση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ καθώς εκεί βρίσκονται ελληνικά και γαλλικά πολεμικά πλοία αντίστοιχα.
Ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.
«Εάν βρεθεί φυσικό αέριο- κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ελπίδα, καθώς έχουν γίνει τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες- τότε θα ενισχυθεί η Τουρκία και η Κύπρος (εννοεί τ/κ πλευρά). Οι Ε/κ θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέθοδο διαπραγματεύσεων και μάλιστα αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις και στις ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και να καλύψει ειδικά τις ανάγκες της ‘βορείου Κύπρου’ σε ενέργεια και ηλεκτρισμό», ανέφερε.
Όπως είναι ήδη γνωστό από το καλοκαίρι το τουρκικό πλωτό τρυπάνι «Fatih» (Πορθητής), θα πραγματοποιούσε γεωτρήσεις (εν αρχή) στους στόχους «Αλάνια 1» και «Φοινίκη 1» αξιοποιώντας στοιχεία που προέρχονται από παλαιότερες σεισμογραφικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2013 και 2016.
Τα στοιχεία των ερευνών είχαν επεξεργαστεί από την νορβηγική εταιρεία Polarcus η οποία ακολούθως τα παρέδωσε στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO.
Οι δύο στόχοι «Αλάνια 1» και «Φοινίκη 1» προσδιορίστηκαν μετά την πραγματοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο πλαίσιο υλοποίησης των ερευνητικών έργων «FINIKE MAZ 3D Project» και «MERSIN 3D Project».
Ο συγκεκριμένος στόχος «Αλάνια 1» εκτιμάται ότι βρίσκεται στα όρια της μέσης γραμμής μεταξύ της πόλης Αλάνια και του ακρωτηρίου Ακάμα.
Σημειώνεται ότι η απόσταση μεταξύ της τουρκικής πόλης Αλάνια και του ακρωτηρίου Ακάμα είναι 160 χλμ.
Η δεύτερη γεώτρηση του «Fatih» θα πραγματοποιηθεί στο στόχο «Φοινίκη 1» ο οποίος βρίσκεται ανοικτά του κόλπου Αττάλειας  σε απόσταση 50 χλμ από το Καστελλόριζο.
Όπως φαίνεται η Άγκυρα θα ξεκινήσει με γεωτρήσεις πολύ κοντά σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ για την ακρίβεια πάνω στα όριά τους παίζοντας με τα «νεύρα» Αθήνας-Λευκωσίας.
Σύμφωνα με τον  πρόεδρο της Επιτροπής Ενεργειακών Πολιτικών του ουρκικού Επιμελητηρίου Πετρελαίου Νecdet Pamir:
«Την ημέρα αυτή γιορτάζεται η διακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.  Επομένως σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού, δείχνει ότι δίνεται έμφαση στα εθνικά συμφέροντα της χώρας: Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται μεγάλης κλίμακας  έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν βρεθεί στη ζώνη που ανήκει στο Ισραήλ, μιλάμε για 1 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη γεωτρήσεις μονομερώς στα νότια του νησιού, σε αντίθεση με την τουρκική νομοθεσία.
«Η ηγεσία του ψευδοκράτους έχει τις δικές της αξιώσεις για εξερεύνηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που διεξάγονται από τη Λευκωσία στο νότιο τμήμα του νησιού και έχει το δικαίωμα σε αυτό, αφού τα αποθέματα που βρίσκονται σε αυτό το τμήμα της επικράτειας, ανήκουν στον πληθυσμό του νησιού, όμως, δυστυχώς, η ελληνική πλευρά προτιμά να εκμεταλλεύεται  το θέμα αυτό, μετατρέποντάς την σε διαπραγματευτικό εργαλείο ».
Σύμφωνα με τον Pamir, χώρες που μοιράζονται μια ακτή της Μεσογείου έχουν αντίθετες απόψεις όσον αφορά της ΑΟΖ , η οποία οδηγεί στην εμβάθυνση των αντιφάσεων στην περιοχή.
«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελληνική πλευρά στη στρατηγική  με το καρότο και το μαστίγιο. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η παρουσία του σεισμικού σκάφους της Τουρκίας και της πλατφόρμας γεώτρησης είναι πολύ σημαντική», σημείωσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!