Ακόμη πιο κοντά Ελλάδα – Ισραήλ μετά το «μπλόκο» της Αθήνας στο «στολίσκο της Ελευθερίας»

Διπλωματία
Σε ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης στη Σχολή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στο σύνολο των διπλωματικών ενεργειών και προσπαθειών, οι οποίες έχουν καταβληθεί, ώστε να αποτραπεί ο απόπλους του «στολίσκου της Ελευθερίας» για τη Γάζα.
Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε προσωπικά μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz στο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Γάμος αλά Ελληνικά του Νετανιάχου», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επικοινώνησε προσωπικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο ζήτησε να προχωρήσει στην έκδοση διαταγής παρεμπόδισης του απόπλου των πλοίων, τα οποία είχαν προορισμό τη Γάζα.
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε άμεσα και θετικά στον Ισραηλινό ομόλογό του. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, έχει δηλώσει ότι οι Ισραηλινοί ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης γνώριζαν ότι η Ελλάδα είχε την πρόθεση να εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι ακτιβιστές, ώστε να μεταβούν στη Γάζα.

Προσέγγιση
Από την συνάντηση, την οποία είχαν τον Φεβρουάριο του 2010 στο «Καφέ Πούσκιν», της Μόσχας, οι κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου και ενώ από τότε οι σχέσεις της Ελλάδας – Ισραήλ βελτιώθηκαν θεαματικά, οι δύο πρωθυπουργοί συνομιλούν πολύ τακτικά στο τηλέφωνο. Μάλιστα ο κ. Νετανιάχου έχει ζητήσει, ουκ ολίγες φορές, από τον κ. Παπανδρέου να μεταφέρει μηνύματα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Τον Φεβρουάριο του 2010 σύμφωνα με τη Haaretz «Ο Νετανιάχου εκμεταλλεύτηκε την τυχαία συνάντηση τους για να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τουρκικό εξτρεμισμό εναντίον του Ισραήλ και γρήγορα οι δύο άνδρες έγιναν φίλοι».
Η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου στο Ισραήλ, θεωρεί ότι έχει αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την επένδυσή της στην ελληνο – ισραηλινή προσέγγιση και συνεργασία σε μία σειρά από τομείς. Το Τελ Αβίβ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένο από την ανταπόκριση της Αθήνας, όταν χρειάστηκε να κινητοποιηθούν οι ελληνικές αρχές για το θέμα του στολίσκου της Ελευθερίας. Επίσης η ισραηλινή πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη και για την ελληνική πρωτοβουλία και πρόταση αναφορικά με τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας με ευθύνη της Αθήνας.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, Ισραηλινός αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι «Οι διοργανωτές του στολίσκου δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα του Ιουλίου 2011 δεν είναι η Ελλάδα του Μαΐου 2010», ενώ πρόσθεσε ότι «Οι διοργανωτές του στολίσκου δεν το κατάλαβαν αυτό, και τώρα πληρώνουν το τίμημα». Επίσης όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Ο Νετανιάχου πρόσφατα αποφάσισε να βοηθήσει τον νέο φίλο του (σ.σ. τον Γιώργο Παπανδρέου) σε μια συνάντηση υπουργών εξωτερικών και Ευρωπαίων προωθυπουργών, κάνοντας έκκληση σε αυτούς για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», ενώ ακόμη επικαλείται τη δήλωση Ισραηλινού διπλωμάτη σύμφωνα με την οποία «Ο Νετανιάχου έχει γίνει λομπίστας υπέρ της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στοιχεία της ισραηλινής αντικατασκοπείας και Χαμάς
Οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στο Ισραήλ, έχουν ανακαλύψει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι διοργανωτές της αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν δεχτεί σημαντικά ποσά χρηματοδότησης από τρία ισλαμικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά και από την Φιλανθρωπική Συμμαχία (Charity Coalition), η οποία χρηματοδοτεί τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις. Στα χρηματοδοτικά δίκτυα του «στολίσκου της Ελευθερίας» εντάσσεται επίσης η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας (European Campaign to End the Siege ECESG), μια οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί ως έδρα τη Βρετανία, στηρίζει την Χαμάς και είναι παράνομη στο Ισραήλ.
Επίσης οργανώσεις, οι οποίες έχουν ιδρυθεί ως παραρτήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ευρώπη και οι οποίες συμμετέχουν στον στολίσκο με προορισμό τη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, ενισχύουν οικονομικά την παλαιστινιακή οργάνωση.
Ακόμη η οργάνωση Droit Pour Tous, «Δικαιώματα για όλους», η οποία έχει ως έδρα την Ελβετία και έχει χρηματοδοτήσει μέλη του ελβετικού Κοινοβουλίου, τα οποία ταξιδεύουν με τον στολίσκο, αλλά και η ABSPP, η οποία έχει ως έδρα την Ιταλία διασυνδέονται με τη Χαμάς.
Όπως έχει δημοσιοποιηθεί στο Ισραήλ, έφοδος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα γραφεία της Χαμάς πριν από χρόνια είχε φέρει στο φως σειρά από έγγραφα τραπεζών, αποδείξεις, σημειώματα και επιστολές, τα οποία αποδείκνυαν την χρηματοδότηση που παρείχε η ιταλική ABSPP, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η χρηματοδότηση δινόταν σε μηνιαίες δόσεις σε οικογένειες βομβιστών αυτοκτονίας, σε φυλακισμένους και σε τρομοκράτες της Χαμάς ως μέσο επιβράβευσής τους για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες καθώς και ως πρόγραμμα «κοινωνικής ασφάλειας» προς τις οικογένειες». newscode

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!