Ε.Ε. εναντίον των οίκων αξιολόγησης
Ήδη αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί άρχισαν να αποκηρύττουν το «ολιγοπώλιο», όπως το χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, των διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Μετά και την υποβάθμιση της πορτογαλικής πιστοληπτικής αξιολόγησης σε επίπεδο junk, η ΕΕ άρχισε να συζητά πλέον στα σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει τέλος στην αρμοδιότητα, αλλά και στη καταστρεπτική δύναμη που έχουν οι εν λόγω οίκοι στην ευρωζώνη.
Πρόκειται για μια ευχάριστη απειλή, αλλά προ πολλού αποδυναμωμένη. Από το 2008 διάφοροι Ευρωπαίοι πολιτικοί κριτικάρουν τις παράλογες πράξεις των οίκων αυτών, αλλά δεν παίρνουν κανένα μέτρο εναντίον τους.
Οι ΗΠΑ ήδη τροποποίησαν τους τραπεζικούς κανονισμούς τους, έτσι ώστε να αποδυναμώσουν την επίδραση των οίκων, ενώ η Κίνα έκανε μια πιο απλή κίνηση: δημιούργησε μια δική της εθνική υπηρεσία αξιολογήσεων. Η Ευρώπη όμως, περιορίζεται στα ευχολόγια, δίνοντας την εντύπωση πως η οποιαδήποτε φρεσκάδα απουσιάζει παντελώς από τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, και το Βερολίνο.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το κενό, είναι πολύ φυσιολογικό να κάνουν ότι θέλουν οι οίκοι, και να επιτίθενται στο εύθραυστο ευρώ. Αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται σήμερα δεν είναι μόνο οι δυσκολίες της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, όσον αφορά στο να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά μια τάση νεκροφιλίας στους οίκους, που σαν όρνια κόβουν βόλτες επάνω από το κουφάρι του ευρώ.
Χωρίς να μπορεί να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, και μπλεγμένη μέσα στη γενική της σύγχυση, η ΕΕ αντιδρά στους οίκους μόνο όταν βρεθεί στη γωνία. Από τη πλευρά τους, οι οίκοι, βλέποντας την τρωτότητα των αντιπάλων τους, και αναγνωρίζοντας τις τυχόν απώλειες των ιδιωτών επενδυτών από μια ελληνική αναδιάρθρωση, αντιδρούν όπως έχουν μάθει: Επιβάλλοντας περισσότερες πιέσεις, και εντατικοποιώντας την επιθετικότητά τους.
Όταν όμως η πολιτική υποκύπτει στην οργανωμένη επέλαση του κεφαλαίου, δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες. ANTINEWS
Σχόλια