Gladiator II to The Day of the Jackal: Η καλύτερη κουλτούρα για να ανυπομονείς αυτό το φθινόπωρο

BBC/ Peacock/ Universal Pictures/ HBO Κολάζ της Lashanna Lynch από το Day of the Jackal, The Wild Robot, και Colin Farrell in The Penguin (Σύλλογος: Yun Sun Park/ BBC/ Peacock/ Universal Pictures/ HBO)BBC/ Peacock/ Universal Pictures/ HBO
(Προσφορά: BBC/ Peacock/ Universal Pictures/ HBO)

Από το φανταστικό μέλλον έως τις ιστορίες μέσης ζωής και την επιστροφή του ερωτικού – εδώ είναι οι προτάσεις μας για τις καλύτερες προσφορές της σεζόν σε βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλα.

Pantheon/ Macmillan/ Hutchinson Heinemann Imagined futures (Προσφορά: Pantheon/ Macmillan/ Hutchinson Heinemann)Πάνθεον/ Macmillan/ Hutchinson Heinemann
Imagined futures (Προσφορά: Pantheon/ Macmillan/ Hutchinson Heinemann)

Φαντασμένα μέλλοντα

Το μέλλον είναι τώρα αυτό το φθινόπωρο, με κάθε είδους δυστοπική, ουτοπική και αποκαλυπτική κουλτούρα να πλανάται στον δρόμο μας. Στη μυθοπλασία υπάρχει ο Χυμός του Τιμ Γουίντον , μια ιστορία επιβίωσης σε ένα ηλιόλουστο μέλλον, και η παιδική χαρά του Ρίτσαρντ Πάουερς , που εξερευνά την υποβρύχια ζωή και την τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω περιβαλλοντικής κατάρρευσης. Εν τω μεταξύ, το Gliff του Άλι Σμιθ – με ένα νεύμα στον Κάφκα – αφηγείται την ιστορία μιας πολιτείας που έγινε εχθρική και το νέο μπαλέτο του Wayne McGregor MaddAddam βασίζεται στη δυστοπική τριλογία της Margaret Atwood (Oryx and Crake, The Year of the Flood, and MaddAddam). φαντάζομαι ζωή πέρα ​​από μια βιο-μηχανική καταστροφή. Στη μόδα, υπάρχει μια αναμφισβήτητα ουτοπική αισθητική για τις συλλογές φθινοπώρου/χειμώνα 2024 από τους σχεδιαστές Rick Owens, Fendi και Iris Van Herpen και, από άποψη τέχνης, υπάρχει μια ρετρό-φουτουριστική αίσθηση στα γεμάτα φως Electric Dreams της Tate Modern , που εμβαθύνει στους καλλιτέχνες φανταστικά μέλλοντα των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Εν τω μεταξύ, στις ταινίες, το Megalopolis, το «loopy» έργο επιστημονικής φαντασίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα , διαδραματίζεται σε μια βάναυση παράλληλη πραγματικότητα, ή, για κάτι λιγότερο αξιοσημείωτο, υπάρχει το άγριο ρομπότ , η συγκινητική ιστορία της Dreamworks για ένα παράξενο droid. .

Searchlight Pictures A Real Pain (Σύστημα: Searchlight Pictures)Εικόνες Searchlight
Ένας πραγματικός πόνος (Σύστημα: Searchlight Pictures)

Οικογενειακά θέματα

Η δυναμική της οικογένειας σε όλο της το μεγαλείο διερευνάται σε ολόκληρο τον πολιτισμό αυτό το φθινόπωρο. Δύο πολύ διαφορετικά αδέρφια θρηνούν για τον πατέρα τους στο πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα Intermezzo της Sally Rooney , ενώ στη νουβέλα της Tessa Hadley The Party , είναι δύο αδερφές που βρίσκονται στο επίκεντρο, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας που αλλάζει τα πάντα. Στο Djinns της Fatma Aydemir , μια σαρωτική ιστορία μιας οικογένειας στα τέλη του 20ου αιώνα, ανακαλύπτονται καταπιεσμένες μνήμες και αποκαλύπτονται μυστικές ιστορίες. Η τέχνη και η οικογένεια συγκρούονται σε ένα μη φανταστικό βιβλίο, Family Romance – John Singer Sargent and the Wertheimers του Jean Strouse, στο οποίο διερευνώνται οι ίντριγκες και οι τραγωδίες που περιβάλλουν τα 12 πορτρέτα μιας οικογένειας του καλλιτέχνη. Στην οθόνη, η ταινία του Netflix Οι Τρεις Κόρες του είναι ένα πορτρέτο της οικογενειακής δυσλειτουργίας - με πρωταγωνιστές τη Natasha Lyonne, την Elizabeth Olsen και την Carrie Coon - που ακολουθεί τρεις αποξενωμένες αδερφές καθώς συγκλίνουν σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για να φροντίσουν τον άρρωστο πατέρα τους. Εν τω μεταξύ, το κωμικό δράμα A Real Pain , βλέπει δύο αταίριαστα ξαδέρφια (Jesse Eisenberg και Kieran Culkin) να ξανασμίγουν για μια τεταμένη περιοδεία στην Πολωνία για να τιμήσουν την πολύ αγαπημένη τους γιαγιά.

Gallery Books/ HQ/ Scribner Mid-life stories (Πίστωση: Gallery Books/ HQ/ Scribner)Βιβλία Gallery/ HQ/ Scribner
Ιστορίες μέσης ηλικίας (Προσφορά: Gallery Books/ HQ/ Scribner)

Ιστορίες μέσης ζωής

Η γήρανση «δεν είναι για σίσσυ», όπως είπε η Bette Davis. Εδώ για να βοηθήσουμε υπάρχουν αρκετές πολιτιστικές προσφορές αυτό το φθινόπωρο που είτε αφορούν τις χαρές και τα αινίγματα της μέσης ηλικίας είτε παρουσιάζουν πρωταγωνιστές μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Στο ενδυναμωτικό  Much More To Come , η Gen-Xer Eleanor Mills εξετάζει πώς να αντιμετωπίσετε μια κρίση μέσης ηλικίας και να αγκαλιάσετε έναν νέο τρόπο ζωής και σκέψης. Το A Thousand Threads , τα συναρπαστικά απομνημονεύματα της εμβληματικής καλλιτέχνιδας της μουσικής Neneh Cherry, στοχάζεται στη ζωή, τη θνητότητα και τη γήρανση. ενώ η Ντόροθι Πάρκερ στο Χόλιγουντ της Γκέιλ Κρόουθ εξερευνά τα λιγότερο γνωστά μεσαία χρόνια της καυστικής συγγραφέα που πέρασε στο Λος Άντζελες. Και στη μυθοπλασία, το Dear Dickhead της Γαλλίδας συγγραφέα Virginie Despentes είναι η ασεβής ιστορία μιας διάσημης ηθοποιού στα πενήντα της και ενός μεσήλικα συγγραφέα που πέφτουν σε μια ανταλλαγή email γεμάτη οργή – και μια σπείρα αμοιβαίας αντιπάθειας. Στη μεγάλη οθόνη, υπάρχει το κωμικό δράμα My Old Ass - φαινομενικά μια εφηβική ταινία, αλλά αναμφισβήτητα περισσότερο ένας διαλογισμός για τη μέση ηλικία.

Random House/ Farrar, Straus and Giroux / Faber & Faber Big beasts (Πίστωση: Random House/ Farrar, Straus and Giroux / Faber & Faber)Random House/ Farrar, Straus and Giroux / Faber & Faber
Μεγάλα θηρία (Προσφορά: Random House/ Farrar, Straus and Giroux / Faber & Faber)

Μεγάλα θηρία

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί τόσο την έναρξη της "εποχής των βραβείων" και την προ-χριστουγεννιάτικη δωρεά του εκδοτικού κόσμου, με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της λογοτεχνίας να κυκλοφορούν νέα έργα, από τον Alan Hollinghurst ( Our Evenings ) και τον Richard Powers ( Playground ) μέχρι τον Haruki Murakami ( The City and its Uncertain Walls ), μαζί με την προαναφερθείσα κυρία Rooney. Ακολουθώντας τα γοτθικά βήματα του σίκουελ του Beetlejuice του Tim Burton , αυτό το φθινόπωρο επιστρέφουν περισσότεροι διάσημοι δημιουργοί του κινηματογράφου, όπως ο Ridley Scott, με τον επικό, ρινόκερο δόλωμα Gladiator II , με πρωταγωνιστές τον Paul Mescal και τον Pedro Pascal. Ο αγαπημένος μελοδραματιστής της Ισπανίας Pedro Almodóvar κάνει το αγγλόφωνο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του με τους Tilda Swinton και Julianne Moore, The Room Next Door , ενώ ο σκηνοθέτης της Roma Alfonso Cuarón επιστρέφει με το ψυχολογικό θρίλερ Disclaimer, μια μίνι σειρά Apple TV+ με πρωταγωνίστριες τη Nicole Kidmanueen και ανοίγει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου με το δράμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, Blitz. Οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να περιμένουν να περιμένουν με ανυπομονησία μια σειρά από μεγάλα ονόματα εκθέσεων, όπως η Marina Abramovic: Healing Frequency (Moco). Michelangelo, Leonardo και Raphael (RA)· Σουρεαλισμός (Centre Pompidou) και Nan Goldin: Αυτό δεν θα τελειώσει καλά (Neue Nationalgalerie)

Searchlight Pictures Εντελώς άγνωστο (Προσφορά: Searchlight Pictures)Εικόνες Searchlight
Ένα εντελώς άγνωστο (Σύστημα: Searchlight Pictures)

Ιστορίες προέλευσης

Η πρώιμη ζωή του Μπομπ Ντίλαν λαμβάνει τη βιογραφική επεξεργασία από τον σκηνοθέτη του Walk the Line, Τζέιμς Μάνγκολντ στο A Complete Unknown – με τον απανταχού Timothée Chalamet ως καλλιτέχνη με βαριές φωνές (ναι, τραγουδάει). Ο Σεμπάστιαν Σταν πρωταγωνιστεί ως ο υποψήφιος για την προεδρία του 2024 στο The Apprentice , το οποίο επικεντρώνεται στον μυστηριώδη δικηγόρο που βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να ανέβει στην εξουσία . Οι υπάρχουσες IP που λαμβάνουν την επεξεργασία της αρχικής ιστορίας αφθονούν αυτό το φθινόπωρο/χειμώνα, με την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική εκδοχή του επιτυχημένου μιούζικαλ Wicked , με πρωταγωνιστές την Ariana Grande και τη Cynthia Erivo. Ενώ βρίσκεται στη μικρή οθόνη, μια μίνι σειρά του HBO με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ καταγράφει τη μεταμόρφωση του Όσβαλντ Κόμπλποτ στον αρχαίο εχθρό του Μπάτμαν, τον Πιγκουίνο. Σε έναν συναρπαστικό άξονα καριέρας, ο Barry Jenkins του Moonlight σκηνοθετεί το Mufasa: The Lion King για να ολοκληρώσει τη χρονιά. Και τέλος, για τους λάτρεις της αυτοβιογραφίας υπάρχουν δελεαστικοί νέοι τόμοι που υποσχέθηκε ο Al Pacino (Sonny Boy) και το πρώτο από ένα δίμερο απομνημονεύματα από την ίδια τη βασίλισσα, Cher.

Netflix The Diplomat (Πίστωση: Netflix)Netflix
The Diplomat (Πίστωση: Netflix)

Κράτος των εθνών

Jonathan Coe, ο συγγραφέας του What A Carve Up! και τη Μέση Αγγλία, ειδικεύεται στις λυσσασμένες εξερευνήσεις του γιατί η Βρετανία βρίσκεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, The Proof Of My Innocence , είναι ένα μυστήριο δολοφονίας που καλύπτει την περιβόητη σύντομη θητεία της Λιζ Τρας ως πρωθυπουργός. Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι οδηγοί για την πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέρα ​​από αυτό. Το μυθιστόρημα του Michel Houellebecq, Annihilation , διαδραματίζεται στη Γαλλία στο εγγύς μέλλον, όταν οι προεδρικές εκλογές επισκιάζουν τις προσωπικές κρίσεις μιας οικογένειας κυβερνητικών αξιωματούχων. Λιγότερο σοβαρά, το Rumors είναι μια καναδική ταινία που μεταλλάσσεται από σάτιρα σε κωμωδία τρόμου καθώς μια ομάδα παγκόσμιων ηγετών (την οποία υποδύεται η Cate Blanchett, ο Charles Dance και άλλοι) απειλείται από ζόμπι κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της G7. Το The Diplomat του Netflix επιστρέφει για δεύτερη σειρά, με την Keri Russell ως Πρέσβη των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανακαλύπτει ότι η διατλαντική «ειδική σχέση» δεν είναι το μόνο που φαίνεται. Και στο Tate Britain, το The 80s: Photographing Britain εξιστορεί την απεργία των ανθρακωρύχων, τις ταραχές και άλλες λάμψεις πολιτικών αναταραχών κατά τη διάρκεια της θητείας της Μάργκαρετ Θάτσερ ως πρωθυπουργού – η οποία ήταν μάλλον μεγαλύτερη από εκείνη της Λιζ Τρας.

Εστίαση δυνατοτήτων Conclave (Πίστωση: Focus Features)Χαρακτηριστικά εστίασης
Conclave (Πίστωση: Focus Features)

Διεθνής ίντριγκα

Μην εμπιστεύεσαι κανέναν! Ο κόσμος σέρνεται με κατασκόπους και είναι γεμάτος από απαίσιες συνωμοσίες – ή έτσι θα μας έκαναν να πιστέψουμε οι τελευταίες κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και λογοτεχνικές κυκλοφορίες. Μια μεταφορά 10 μερών του Ουρανού του μυθιστορήματος του Frederick Forsyth, The Day of the Jackal , με πρωταγωνιστές τους Lashana Lynch και Eddie Redmayne ως τον δολοφόνο που υποδύεται ο Edward Fox στην κλασική ταινία. Επίσης στην τηλεόραση, το The Madness είναι μια σειρά του Netflix με πρωταγωνιστή τον Colman Domingo ως έναν ειδήμονα των μέσων ενημέρωσης που πέφτει πάνω σε έναν φόνο που συνδέεται με μια πολιτική πλοκή. Και στη μεγάλη οθόνη, το Conclave , βασισμένο στο μυθιστόρημα του Robert Harris, παρουσιάζει τον Ralph Fiennes ως καρδινάλιο που βρίσκει σκελετούς σε κάθε ντουλάπα ενώ επιβλέπει την εκλογή ενός νέου Πάπα. Τα βιβλία κατασκοπείας που πρέπει να διαβαστούν της σεζόν περιλαμβάνουν το Gabriel's Moon του William Boyd (Any Human Heart), ένα θρίλερ του Ψυχρού Πολέμου που κυκλοφορεί στον κόσμο για έναν ταξιδιωτικό συγγραφέα που σύρεται στην MI6 κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. και Creation Lake από τη Rachel Kushner, η οποία βλέπει έναν σαγηνευτικό κατάσκοπο να διεισδύει σε μια ομάδα οικολογικών ακτιβιστών. Αλλά η αλήθεια είναι πιο περίεργη από τη φαντασία, ειδικά όταν πρόκειται για κατασκόπους. Η Kingmaker , η βιογραφία της Σόνια Πέρνελ για την Πάμελα Χάριμαν, υποστηρίζει ότι η νύφη του Τσόρτσιλ χρησιμοποίησε τις γυναικείες πονηριές της ως μυστική πράκτορα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συνέχισε να επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική.

TIFF A Fire Inside (Πίστωση: TIFF)ΚΑΒΓΑΔΑΚΙ
A Fire Inside (Πίστωση: TIFF)

ανερχόμενα αστέρια

Όπου κι αν κοιτάξεις, υπάρχουν μικρά ονόματα που πρόκειται να γίνουν πολύ μεγαλύτερα. Ο Adam Pearson είναι ένας Βρετανός ηθοποιός και παρουσιαστής με νευροϊνωμάτωση που είχε μια αξέχαστη εμφάνιση στο Under The Skin και τώρα πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Sebastian Stan στο A Different Man . Η Flowerovlove , ένα έφηβο θαύμα της ποπ από το νότιο Λονδίνο, παίρνει τις ηλιόλουστες μελωδίες της για αυτοενδυνάμωση σε μια περιοδεία στις ΗΠΑ. Η τραγουδίστρια-ηθοποιός Ράιαν Ντεστίνι φτάνει στο αστέρι του κινηματογράφου στο The Fire Inside , μια αναγνωρισμένη βιογραφική ταινία της Κλαρέσα Σιλντς, της βραβευμένης με χρυσό Ολυμπιακό πυγμάχου (ακόμη μόλις 29 ετών). Μια έκθεση των ζωντανών υφασμάτινων κολάζ της Malgorzata Mirga-Tas βρίσκεται στο Tate St Ives. είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση μουσείων του Ρομά καλλιτέχνη στη Βρετανία. Ο βραβευμένος Gurnaik Johal είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια που συνεργάζονται με πιο καταξιωμένους συγγραφείς στα Duets , μια συλλογή διηγημάτων που έχουν γραφτεί από δύο συγγραφείς ο καθένας. Ο γλύπτης Donald Baugh εκθέτει στην Vessel Gallery, στο Λονδίνο, με το καινοτόμο έργο του σε ξύλο. Και οι νέοι σχεδιαστές που θα καθορίσουν τις τάσεις κατά τη διάρκεια του μήνα μόδας είναι ο Yaku Stapleton , ένας παιχνιδιάρης Αφρο-φουτουρίστας με έδρα το Λονδίνο, η Pauline Dujancourt , που ανακαλύπτει εκ νέου τα πλεκτά για γυναίκες και ο Patricio Campillo , του οποίου τα ανδρικά ρούχα γιορτάζουν τη μεξικανική κληρονομιά του.

A24 A Different Man (Πίστωση: A24)Α24
A Different Man (Πίστωση: A24)

για την ομορφιά

Το πώς φαινόμαστε, και οι νευρώσεις μας γύρω από αυτό, είναι στο μικροσκόπιο - ή θα έπρεπε να είναι νυστέρι; – τους επόμενους μήνες με μια σειρά από τίτλους που εξερευνούν και ανταποκρίνονται στα πρότυπα ομορφιάς και στις συμβάσεις. Στην ταινία, οι Uglies του Netflix είναι μια μεταφορά του δυστοπικού θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Scott Westerfeld για μια κοινωνία όπου η πλαστική χειρουργική γίνεται υποχρεωτική στην ηλικία των 16, ενώ δύο σάτιρες για την ελκυστικότητα και τι σημαίνει αυτό, φτάνουν στους κινηματογράφους των ΗΠΑ: το σώμα της Coralie Fargeat τρόμου The Substance , όπου μια ποτέ καλύτερη Demi Moore υποδύεται μια τηλεοπτική γυμναστική γκουρού που γεννά μια νεότερη εκδοχή του εαυτού της και A Different Man , με πρωταγωνιστή τον Sebastian Stan, όπου ένας ηθοποιός με νευροϊνωμάτωση, μια γενετική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει όγκους στο πρόσωπο, έχει μια πειραματική ιατρική διαδικασία για να τον μετατρέψει σε έναν κλασικά όμορφο άντρα. Σε βιβλία, δύο κυκλοφορίες θα παρέχουν πληροφορίες για τη βιομηχανία ομορφιάς: το Becoming Elizabeth Arden από τη Stacey A Cordery , μια βιογραφία για τον θρυλικό επιχειρηματία μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος και το Beyond Vanity: The History and Power of Hairdressing από την Elizabeth L Block, εξερευνώντας το πολιτιστική σημασία των καλών κομμωτηρίων στην Αμερική του 19ου αιώνα. Και τέλος, για μια πιο ανάλαφρη ματιά σε όλα τα καλλυντικά, κατευθυνθείτε προς το Μπρόντγουεϊ, όπου ένα από τα πιο καυτά εισιτήρια της σεζόν πρόκειται να είναι το Death Becomes Her , μια μουσική μεταφορά της αγαπημένης κωμωδίας του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1990 για δύο ρομαντικούς αντιπάλους που πίνουν ένα ελιξίριο. για την αιώνια νιότη.

TIFF Anora (Πίστωση: TIFF)ΚΑΒΓΑΔΑΚΙ
Anora (Πίστωση: TIFF)

Ερωτική επιστροφή

Επιστρέφει το σεξ στην οθόνη; Μετά από πολλές συζητήσεις σχετικά με τους δημιουργούς που το αποφεύγουν τα τελευταία χρόνια, διάφορες κυκλοφορίες στο τέλος της χρονιάς βάζουν το σαρκικό μέτωπο και το κέντρο. Στις ταινίες, το Babygirl της Helena Reijn επαναφέρει το ερωτικό θρίλερ με εκδίκηση, με την απωθημένη Διευθύνουσα Σύμβουλο Nicole Kidman να πέφτει σε μια σχέση που προκαλείται από το BDSM με την πρακτική της και είναι πιθανό να συμμετέχει στη συνομιλία της σεζόν των βραβείων από την Anora , τον Sean Baker's. Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα θορυβώδης κωμωδία-δράμα για τη σχέση μιας εργάτριας του σεξ με τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη, ενώ ένα φεμινιστικό ριμέικ της περιβόητης ταινίας softcore της δεκαετίας του 1970 Emanuelle κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν την επόμενη εβδομάδα. Και στην τηλεόραση, μια πολυαναμενόμενη μεταφορά σε μίνι σειρά του μπεστ σέλερ της Lisa Taddeo, που δεν είναι μυθιστόρημα , αναφέρεται στη σεξουαλική και συναισθηματική ζωή μιας διαφορετικής τριάδας γυναικείων θεμάτων, ξεκινάει σήμερα στις ΗΠΑ. Η ηθοποιός Gillian Anderson έκανε τη μετάβαση από το να πρωταγωνιστήσει ως σεξοθεραπεύτρια στη Σεξουαλική Αγωγή του Netflix στο να συλλογιστεί την επιθυμία της με το νέο βιβλίο Want , μια ενδυναμωτική συλλογή από ανώνυμες γυναικείες σεξουαλικές φαντασιώσεις που έχει επιμεληθεί, ενώ το πρώτο σε μια νέα τριλογία μυθιστορημάτων που ξετυλίγονται. από το επιτυχημένο ερωτικό podcast Η Dirty Diana πρέπει να έχει αντίκτυπο.


https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»