Αποχώρησε η Συριακή αντιπροσωπεία πριν μιλήσει ο Χακάν Φιντάν






























Η πολυδιαφημισμένη δήθεν επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Συρίας φαίνεται ότι δεν θα συμβεί σύντομα, παρά τις προσπάθειες Ρώσων και Ιρανών.

Κατά την 162η Σύνοδο των Αραβικών χωρών στο Κάιρο την προηγούμενη Τρίτη, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο Σύριος Υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ με την αντιπροσωπεία του, αποχώρησαν και επέστρεψαν στην αίθουσα όταν τελείωσε την ομιλία του ο Τούρκος Υπουργός.

Η Τουρκία και ο Χακάν Φιντάν ως επικεφαλής της ΜΙΤ, είχαν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ανατροπής του Μπασάρ Άσαντ, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι παρείχε υλικοτεχνική βοήθεια στο Ισλαμικό Κράτος για να καταλάβει ολόκληρη της Συρία.




Η κίνηση της Συρίας, αποδεικνύει ότι είναι πιο σοβαρή χώρα σε σχέση με άλλες, κοντινές της χώρες, που αξιωματούχοι τους μόλις δουν Τούρκους, υποκλίνονται.

Είναι η πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας σε Αραβική Σύνοδο εδώ και 13 χρόνια, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αναδειχθεί σε κυρίαρχη χώρα της περιοχής και έχει καταφέρει να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως, παρόλο που έχει διαφημιστεί η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Συρίας και παρότι διαδίδεται ότι ο Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ δεν θεωρεί ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της επαναπροσέγγισης την αποχώρηση των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το έδαφος της Συρίας, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο εκτουρκισμός των κατεχομένων περιοχών της Συρίας από τον Τουρκικό στρατό εξελίσσεται στα πρότυπα της Κύπρου. Στα σχολεία διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα και ακολουθείται το Τουρκικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στα Πανεπιστήμια γίνεται το ίδιο, το νόμισμα που χρησιμοποιείται είναι η Τουρκική λίρα, ενώ σε όλα τα «κυβερνητικά» κτίρια κυματίζει η Τουρκική σημαία. Εάν αυτό δεν είναι εκτουρκισμός, τότε τι είναι;

Προφανώς, η κυβέρνηση της Συρίας, έχοντας επανακτήσει την κυριαρχία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, έχοντας παραχωρήσει μια ντε φάκτο αυτονομία στους Κούρδους, στα βόρεια και βορειοανατολικά, σκοπεύει να εξαλείψει τους όποιους αντάρτες συνεχίζουν να βρίσκονται στα βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας και υποστηρίζονται από την Τουρκία. Μέχρι τότε, καμία επαναπροσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν φαίνεται να είναι εφικτή.



Πηγή: https://cosmostatus.blogspot.com/2024/09/blog-post_12.html




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»