«2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας, Έλληνας υπουργός έκανε δηλώσεις για την Τουρκία»

Σεπτέμβριος 13, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, γράφει τουρκικό δημοσίευμα, προέβη σε δηλώσεις από απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές.

Ο Δένδιας , ο οποίος επισκέφθηκε τη Μεγίστη, 2 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή Κας της  Αττάλειας, δήλωσε:  «Η ελευθερία μας δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να τη διατηρούμε με κόστος, προσπάθεια, ενότητα και ιστορική μνήμη».

 «Αυτό το νησί έχει ανεκτίμητη γεωπολιτική σημασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ». Στη δήλωσή του ο Δένδιας έκανε αναφορές στην Τουρκία σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας παρευρέθηκε στις τελετές για την 81η επέτειο της Ανεξαρτησίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Καστελόριζο.

Συνοδευόμενος από τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη, ο Δένδιας έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία σε δήλωσή του.
 
Ο Δένδιας στη δήλωσή του συμπεριέλαβε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό.

Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών. Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και η Ελλάδα επιβάλλεται από το ισχύον Σύνταγμά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της Πατρίδας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η γεωπολιτική σημασία είναι ανεκτίμητη»

Αν γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί ένα νομικό παράδοξο που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. «Επιπλέον, η γεωπολιτική σημασία του Καστελόριζου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανεκτίμητη».

«Θα ενισχύσουμε την κυριαρχία μας στην ανατολική Μεσόγειο»

Η συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ιδιαίτερα της ΑΟΖ ενισχύει τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα και την κυριαρχία της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο , οι θέσεις τους επικαλύπτονται.

-Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι το άρθρο 1 της Συμφωνίας που υπογράφηκε με την Αίγυπτο ορίζει ότι εάν ένα μέρος διαπραγματευτεί τον ορισμό της ΑΟΖ με τρίτη χώρα, πρέπει να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με το άλλο μέρος.

-Με την «Ατζέντα 2030» δημιουργούμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της Ελλάδας. Η χώρα μας έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Συνεχίζουμε να είμαστε ισχυρός πόλος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία. 

-Ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον ρεβιζιονισμό. Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να τον προστατεύσουμε. Θα κάνουμε ό,τι κι αν χρειαστεί». 

Ο Δένδιας μοιράστηκε στα social media του φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο Καστελόριζο.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»