Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία- Ανέφερε για «Δημοκρατία της Παλαιστίνης»
Αύγουστος 15, 2024. Ελλάδα.
Άγκυρα.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ εξήρε την επίσκεψη στην Άγκυρα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, ο πρέσβης χρησιμοποίησε την έκφραση «Δημοκρατία της Παλαιστίνης».
«Κατανοώ ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να επωφεληθεί από μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», δήλωσε ο Τζεφ Φλέικ.
– Νομίζω ότι η συνάντηση με τον Αμπάς στην Άγκυρα ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Υποστηρίζουμε πλήρως την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Δημοκρατία της Παλαιστίνης, καθώς θα έχουν μεγάλη σημασία στο μέλλον».
Υποστήριξε την τουρκική πολιτική στην Αφρική
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του για τις πολιτικές της Τουρκίας στην Αφρική και στην περιοχή συνολικά, τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με μια μεγάλη ποικιλία ομάδων χωρών.
«Η παρουσία της Τουρκίας στη Σομαλία είναι μια θετική εξέλιξη», δήλωσε ο Τζεφ Φλέικ.
– Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Χακάν Φιντάν έχουν ήδη συζητήσει αυτό το θέμα στη συνάντησή τους. Η Τουρκία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση της σύγκρουσης σε αυτή την περιοχή.
Η Κίνα παραδοσιακά προσφέρει επενδύσεις που οδηγούν τις χώρες σε εξάρτηση από το χρέος.
Η Τουρκία προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση. Η παρουσία της στην Αφρική δεν οφείλεται στην αποικιακή κληρονομιά που έχουν πολλές δυτικές χώρες.
Υπάρχει συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας
Επί του παρόντος, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν.
Για παράδειγμα, χθες η Τουρκία έστειλε αεροπλάνα για την κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ομοίως, εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει.
Το Κογκρέσο αλλάζει υπέρ της Τουρκίας
Φυσικά, υπάρχουν Έλληνες υποστηρικτές στο Κογκρέσο, καθώς και ενεργές αρμενικές ομάδες. Ωστόσο, η στάση του Κογκρέσου αλλάζει σταδιακά υπέρ της Τουρκίας.
Κάθε φορά που η Τουρκία παίζει βασικό ρόλο, είτε πρόκειται για το ζήτημα της Ουκρανίας είτε για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λέω στους συναδέλφους μου:
«Κοιτάξτε τι έκανε η Τουρκία και μόνο αυτοί θα μπορούσαν να το κάνουν». Η συνεργασία μας με την Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμη. Αυτό ισχύει και για την κατάσταση στη Γάζα. Η Τουρκία μπορεί να κάνει διάλογο με ομάδες που εμείς δεν μπορούμε».
Εξήρε τη στάση της Τουρκίας
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη πιο σημαντική χώρα στο ΝΑΤΟ, έχοντας επανειλημμένα αποδείξει αυτό τα τελευταία χρόνια, ο Τζεφ Φλέικ χαρακτήρισε την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ από την Άγκυρα ήδη την πέμπτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία «ιστορικό βήμα» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Τουρκία συνέβαλε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη Φινλανδία.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε επίσης τη σημασία της ψήφισης νόμου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ που επιτρέπει την πώληση σειριακών μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-16 της έκδοσης Block 70/72 στην Τουρκία.
«Το Block 70/72 είναι τα πιο εξελιγμένα μοντέλα που πωλούνται μόνο στους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Πρέσβης Φλέικ.
– Υπήρχαν φόβοι ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να σταματήσει, αλλά προχωρά με επιτυχία, και αυτό είναι ενθαρρυντικό.
Φυσικά, έχουμε επικεντρωθεί στα F-16, αλλά πάντα εκφράζαμε την επιθυμία η Τουρκία να έχει ξανά την ευκαιρία να αγοράσει τα F-35.
Η απόφαση επιστροφής της Τουρκίας στην κοινοπραξία των F-35 δεν εξαρτάται μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από άλλα μέλη της κοινοπραξίας.
Ωστόσο, πρώτα είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα», σύμφωνα με τα τουρκικά media.
—
Ακολουθείστε στο Χ το @Valkaniko
Σχόλια