Η Τουρκία αποχώρησε από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη

Απρίλιος 5, 2024. Ελλάδα.

Άγκυρα.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τις ευρωπαϊκές συμβατικές ένοπλες δυνάμεις που υπεγράφη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σοβιετικής Ένωσης στις 19 Νοεμβρίου 1990», γράφουν σήμερα τα τουρκικά media.

Σύμφωνα με την απόφαση στην Επίσημη Εφημερίδα που δημοσίευσε η Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 5 Απριλίου 2024, το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αποχώρησε από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), που υπογράφηκε στο Παρίσι το 1990 και υπογράφηκε από το ΝΑΤΟ και τη Σοβιετική Ένωση, η οποία επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σημειώνεται ότι η συνθήκη που «, υπογράφηκε στο Παρίσι στις 19/11/1990 από τη Δημοκρατία της Τουρκίας ως «Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη», που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 92/3250 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 1/7/1992, στην οποία και τα  άλλα κράτη που είναι μέρη της Συνθήκης θα ανασταλεί από τις 8/4/2024.

Τι σημαίνει αυτό

Οι αναλυτές, αναφέρουν ότι με την αποχώρηση της της Τουρκίας από το CFE, το τουρκικό κράτος δεν θα δίνει λογαριασμό πλέον με κανέναν πόσα από τα 5 συμβατικά όπλα έχει παραγάγει στην κατηγορία των συμβατικών όπλων, δεν θα λαμβάνει υπόψη το όριο παραγωγής όπλων που ορίζεται από τη συνθήκη, και θα παράγει όσα όπλα θέλει και δεν θα μοιραστεί τον αριθμό με κανέναν.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις υποχρεώσεις τους

Η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, η οποία είναι μια προσαρμοσμένη εκδοχή αυτής της συνθήκης, υπεγράφη από ορισμένες χώρες, ιδίως τη Ρωσία, στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρσή της από το CFE τον Νοέμβριο του 2023.

  Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως οργανισμός ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις υποχρεώσεις τους.

 Η Τουρκία, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία και λυπάται για την απόφαση των ΗΠΑ και κάλεσε τα μέρη να επιστρέψουν στη συμφωνία.

Η Τουρκία αποχώρησε επίσης από τη Συνθήκη μετά την πρόσφατη αυξανόμενη ένταση. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 5ης Απριλίου του ΦΕΚ με ισχύ από 8 Απριλίου.

The Hellenic Information Team

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»