«Μετά την Ντροπή της Ντόρας Μπακογιάννη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα απέχει στην ένταξη του Κοσόβου»


Απρίλιος 20, 2024. Ελλάδα.

Απρίλιος 20, 2024. Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία της 16ης Μαΐου στην Επιτροπή Υπουργών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν θα υποστηρίξει το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη  στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γράφει σήμερα η σερβική Kurir.

Αυτό ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Kanal 1’.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης- PS SE, ενέκρινε προηγουμένως τη σύσταση για πρόσκληση του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης . Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 131 βουλευτές, κατά 29, απείχαν 11.

Ο κύριος εισηγητής της εισδοχής της Πρίστινα ήταν η βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου Ντόρα Μπακογιάννη , αδελφή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Γεραπετρίτη ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι η Ελλάδα ενέκρινε την έκθεση Μπακογιάννη στην ΚΣ του ΣΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η απόφαση λαμβάνεται σε τρία επίπεδα.

– Το πρώτο επίπεδο είναι ένα μη δεσμευτικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης , η οποία μίλησε θετικά για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου – εξήγησε ο Γεραπετρίτης.

– Το δεύτερο επίπεδο είναι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου δόθηκε και θετική σύσταση.

Αλλά και οι δύο αυτές απόψεις δεν είναι δεσμευτικές. Το πιο σημαντικό όργανο, το όργανο που αποφασίζει στην περίπτωση της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι η Επιτροπή Υπουργών , στην οποία θα συναντηθούν στις 16 Μαΐου και θα λάβουν απόφαση.

– Θα ήθελα να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από τη θέση που εκφράστηκε τόσο σε επίπεδο έκθεσης της επιτροπής όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία, επαναλαμβάνω, αποτελείται από βουλευτές και όχι από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών , η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αμετάβλητη – συνέχισε το Γεραπετρίτης.

– Όπως έχουμε κάνει σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία, με άλλα λόγια, δεν θα υποστηρίξει το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «κάποια από τα ουσιαστικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, κυρίως η δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.

– Γι’ αυτό η βασική μας πολιτική δεν έχει αλλάξει. Η Ελλάδα ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική με αρχές. Δεν αλλάζουμε τη γνώμη μας μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα για τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου, θέλουμε μια ειρηνική επίλυση των διαφορών – είπε ο Γεραπετρίτης.

Kurir

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»