Τι ήταν στο κύμα των ιρανικών επιθέσεων και πώς αποτράπηκαν;

Του Τομ Σπέντερ ,BBC News
Παρακολουθήστε: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ καθώς βλήματα πέφτουν από τον ουρανό

Για πρώτη φορά ποτέ, το Ιράν πραγματοποίησε πλήγματα κατά του ισραηλινού εδάφους.

Τα μέσα του Σαββάτου το βράδυ, ειδοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές στο Ισραήλ, οι κάτοικοι κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις καθώς ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα.

Αναχαιτίσεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό σε πολλά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ πολλά drones και πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τους συμμάχους του Ισραήλ πριν φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος.

Τουλάχιστον εννέα χώρες συμμετείχαν στη στρατιωτική κλιμάκωση - με βλήματα που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη και καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία καθώς και την Ιορδανία.

Εδώ είναι τι γνωρίζουμε για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Η επίθεση περιελάμβανε drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός την Κυριακή.

Η επίθεση περιελάμβανε 170 drones και 30 πύραυλους κρουζ, κανένας από τους οποίους δεν εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος και 110 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους οποίους ένας μικρός αριθμός έφτασε στο Ισραήλ, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιναύαρχος Daniel Hagari σε τηλεοπτική δήλωση. Το BBC δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτά τα στοιχεία.

Η μικρότερη απόσταση από το Ιράν στο Ισραήλ είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) σε όλο το Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία.

Ξεκίνησαν βομβαρδισμοί από πολλές χώρες

Το βράδυ του Σαββάτου το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε drones και πυραύλους.

Πηγές ασφαλείας του Ιράκ δήλωσαν στο Reuters ότι βλήματα φάνηκαν να πετάνε πάνω από το Ιράκ προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.

Το IRGC είπε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σχεδόν μια ώρα μετά τα πιο αργά κινούμενα drones, έτσι ώστε να χτυπήσουν το Ισραήλ περίπου την ίδια στιγμή.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτησαν δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο είπε επίσης ότι εκτόξευσε δύο μπαράζ ρουκετών σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα οροπέδιο που το Ισραήλ έχει προσαρτήσει από τη Συρία σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοι αναχαιτίζουν την πλειοψηφία των drones και των πυραύλων

Περίπου το 99% του εισερχόμενου φράγματος αναχαιτίστηκε είτε έξω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ είτε πάνω από την ίδια τη χώρα, είπε ο αντιναύαρχος Χαγκάρι.

Περιλάμβαναν όλα τα drones και τους πυραύλους κρουζ, που ακολουθούν επίπεδη τροχιά, και τους περισσότερους από τους βαλλιστικούς πυραύλους, που εκτοξεύονται σε τροχιά τόξου που χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να φτάσει σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν την Κυριακή. Σε δήλωσή του, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν μεταφέρει αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή πριν από την άνευ προηγουμένου επίθεση.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) εξέδωσε αργότερα μια ενημέρωση λέγοντας ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν περισσότερα από 80 drones και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους.

Μεταξύ αυτών ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος στο όχημα εκτόξευσης του και επτά drones, τα οποία καταστράφηκαν στο έδαφος σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι πριν εκτοξευθούν.

χάρτης

Λειτουργώντας από άγνωστες βάσεις στην περιοχή, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν αριθμό ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη νότια Συρία κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, ανέφεραν πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak επιβεβαίωσε ότι τα βρετανικά αεροσκάφη RAF Typhoon κατέρριψαν επίσης έναν αριθμό ιρανικών επιθετικών drones. Ο κ. Σουνάκ είπε ότι η ιρανική επίθεση ήταν μια «επικίνδυνη και περιττή κλιμάκωση την οποία έχω καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο».

Η Ιορδανία -η οποία έχει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ αλλά έχει ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγε τον πόλεμό της ενάντια στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα- αναχαίτισε επίσης ιπτάμενα αντικείμενα που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της, ένα ιορδανικό υπουργικό συμβούλιο είπε η δήλωση.

Η Γαλλία βοήθησε στην περιπολία στον εναέριο χώρο, αλλά δεν ήταν σαφές εάν είχαν καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πύραυλους, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Πόσοι πύραυλοι πέρασαν και τι ζημιά προκάλεσαν;

Στην Ιερουσαλήμ, ανταποκριτές του BBC ανέφεραν ότι άκουσαν σειρήνες και είδαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome σε λειτουργία , το οποίο χρησιμοποιεί ραντάρ για την παρακολούθηση ρουκετών και μπορεί να διακρίνει μεταξύ αυτών που είναι πιθανό να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές και εκείνων που δεν είναι.

Οι πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύονται μόνο σε ρουκέτες που αναμένεται να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές.

Μερικοί από τους βαλλιστικούς πύραυλους πέρασαν και έπληξαν το ισραηλινό έδαφος, είπε ο αντιναύαρχος Χαγκάρι.

Ένα από αυτά «χτύπησε ελαφρά» την αεροπορική βάση Nevatim στην έρημο Negev στο νότιο Ισραήλ. Ο Αντιναύαρχος Χάγαρη είπε ότι η βάση «λειτουργεί ακόμη».

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο αμερικανικό συνεργάτη του BBC, CBS News, ότι πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι απέφυγαν την αεράμυνα και έπληξαν το ισραηλινό έδαφος.

Τέσσερις προσγειώθηκαν στη βάση - όπου εδρεύουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της χώρας - που οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν ο πρωταρχικός στόχος του Ιράν.

Ένας πύραυλος χτύπησε ένα διάδρομο προσγείωσης, ένας άλλος χτύπησε ένα άδειο υπόστεγο αεροσκαφών και ένα χτύπησε ένα υπόστεγο που ήταν εκτός χρήσης. Ένας πέμπτος βαλλιστικός πύραυλος φαινόταν να στοχεύει σε τοποθεσία ραντάρ στο βόρειο Ισραήλ αλλά έχασε τον στόχο του.

Από τους 120 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, περίπου οι μισοί από αυτούς απέτυχαν κατά την εκτόξευση ή συνετρίβη κατά τη διάρκεια της πτήσης, είπε ένας από τους αξιωματούχους στο CBS.

χάρτης με ετικέτα Υψίπεδα Γκολάν

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι η επίθεση είχε προκαλέσει «βαριά πλήγματα» στην αεροπορική βάση.

Ένα 10χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα, είπε ο αντιναύαρχος Χάγαρη. Το κορίτσι από μια αραβική κοινότητα Βεδουίνων κοντά στη νότια πόλη Arad, αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε μετά την αναχαίτιση ενός ιρανικού drone. Ήταν στην εντατική.

Η Ιορδανία είπε επίσης ότι κάποια σκάγια έπεσαν στο έδαφός της «χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί σε πολίτες».

Τι συμβαίνει τώρα?

Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 του Ισραήλ επικαλέστηκε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται να λέει ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην επίθεση.

Ο ισραηλινός εναέριος χώρος άνοιξε ξανά, όπως και αυτός των γειτονικών χωρών, αλλά ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι η σύγκρουση με το Ιράν «δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ η απάντησή του «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική ενέργεια εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκέρι στην κρατική τηλεόραση.

Είπε ότι οι αμερικανικές βάσεις θα δεχτούν επίσης επίθεση εάν οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινά αντίποινα.

Ο διοικητής του IRGC Χοσεΐν Σαλαμί είπε επίσης ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στα συμφέροντά της, αξιωματούχους ή πολίτες της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει περίπου στις 20:00 GMT για την τελευταία κρίση κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα συγκαλέσει επίσης τους ηγέτες της ομάδας G7 των πλούσιων εθνών την Κυριακή για να συντονίσουν μια «ενωμένη διπλωματική απάντηση» στην «θρασύδειλη» επίθεση του Ιράν.

χάρτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»