Κύπρος: Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ ζητά «αποδείξεις καλών προθέσεων» από τους Ελληνοκύπριους!

Ιανουάριος 21, 2024. Ελλάδα.

Λευκωσία.

«Κινήσεις- ανοίγματα» της Λευκωσίας προς την τουρκική πλευρά, που θα συνιστούν κίνητρο για να συνεργασθεί σε μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό, ζητά ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

 Ο Καναδός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού αναπτύσσει στις επαφές του, στη Λευκωσία αλλά και στη Νέα Υόρκη, ένα αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική πλευρά προτάσσει «για λόγους τακτικής τη λύση δυο κρατών» και ότι δεν είναι τούτη η απόλυτη θέσης της!

Υποστηρίζοντας ότι αυτή η τακτική οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά «δεν έχει πεισθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν συμφωνία και συνύπαρξη», ο Κόλιν Στιούαρτ θεωρεί πως  ελληνική  κυπριακή πλευρά πρέπει να αποδείξει το αντίθετο.

 Να πείσει, δηλαδή, η Λευκωσία- με βάση το αφήγημα του- τους Τούρκους ότι αυτά που λέει για λύση του Κυπριακού τα εννοεί.

Το βάρος της απόδειξης για τις «καλές προθέσεις» μεταφέρεται  στην ελληνοκυπριακή πλευρά κι όχι στην κατοχική δύναμη.

  Κι αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στιούαρτ, μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από δώρα, που θα πρέπει να δοθούν στην κατοχική πλευρά! Επιμένει, δηλαδή, στη λογική του κατευνασμού. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε συναντήσεις του δεν αναφέρει οτιδήποτε συγκεκριμένο σε σχέση με τα ποια δώρα μπορούν να δοθούν στους Τούρκους, αν και παλαιότερα είχε κάνει κάποιες αναφορές. Όπως για παράδειγμα με το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Σημειώνεται συναφώς πως οι Βρετανοί, που είναι οι πρώτοι «οπαδοί» των δώρων προς την κατοχική δύναμη, θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να προβεί σε κινήσεις στο θέμα της κυριαρχίας αλλά και του φυσικού αερίου.

Επί τούτου, το Λονδίνο είχε διαμηνύσει- διά βολιδοσκοπήσεως- στη Λευκωσία ότι θα μπορούσαν να υιοθετηθούν φόρμουλες, σύμφωνα με τις οποίες οι εμπλεκόμενοι να κάνουν «ένα βήμα πίσω», με την αποδοχή χωριστής κυριαρχίας.

Επί τούτο επικαλούνται τη συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου, του Φεβρουαρίου 2014.  Η συμφωνία εκείνη, σε σχέση με την κυριαρχία αναφέρει πως είναι μεν μια,αλλά «εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».

 Αυτή η διατύπωση, η οποία χαρακτηρίζεται ως άκρως αρνητική για την ελληνική κυπριακή πλευρά, φαίνεται να επιχειρείται να αξιοποιηθεί  σε αυτή τη φάση ώστε να «ξεφύγουν» οι συζητήσεις από την «κυριαρχική ισότητα» στην οποίαν επιμένουν οι Τούρκοι!

Δεν υπάρχει σχέδιο Β΄

Την ώρα, πάντως, κατά την οποία ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ισχυρίζεται πως η τουρκική πλευρά έχει σχέδιο β΄ σε σχέση με τη λύση δυο κρατών, η Άγκυρα δεν φαίνεται να συζητά οτιδήποτε άλλο πλην αυτής της επιλογής.

Είναι ξεκάθαρο από όλες τις κινήσεις και τις θέσεις που προτάσσονται ότι η Τουρκία εμμένει στη λύση δυο κρατών. Προκύπτει από διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες ότι προτάσσει αυτό το μοντέλο και το προωθεί σε όλα τα διεθνή φόρα. Υποστηρίζει πως οι συζητήσεις για την ομοσπονδία έχουν κλείσει τον κύκλο τους, αλλά την ίδια ώρα, δέχεται δώρα «για να διευκολυνθούν οι συνεννοήσεις».

Από την στιγμή μάλιστα που θέτει ως προϋπόθεση την εκ προοιμίου αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος δεν θα έλεγε όχι σε οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση γινόταν από τη Λευκωσία. Επίσης, στα ΜΟΕ Τατάρ περιλαμβάνεται, όπως είναι γνωστό και το θέμα του φυσικού αερίου.

Ίσες αποστάσεις με συγκάλυψη του παραβάτη…

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ενημερώνοντας στις 17 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας επιχείρησε σκοπίμως να κρατήσει ισορροπίες στοχεύοντας να καλύψει την τουρκική συμπεριφορά στη νεκρή ζώνη. Διά της εξίσωσης συγκαλύπτεται ο παραβάτης.

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας και αναφερόμενος στη νεκρή ζώνη έκανε λόγο για «προβληματικές παραβιάσεις». 

Άφησε δε να εννοηθεί πως οι τουρκικές παραβιάσεις συνιστούν «απάντηση» στα όσα κάνει η Λευκωσία. Επικαλείται δε προπαρασκευασμένες θέσεις μάχης, που έχει τοποθετήσει η Εθνική Φρουρά, οι οποίες δεν βρίσκονται εν πάση περιπτώσει εντός της νεκρής ζώνης, για να παρουσιάσει την εικόνα ότι παραβιάσεις γίνονται και από τις δυο πλευρές. Οι προπαρασκευασμένες θέσεις μάχης της Εθνικής Φρουράς προφανώς και δεν προκαλούν εντάσεις.

 Άλλωστε κατοχικός στρατός, που βρίσκεται σε επιθετική διάταξη, είναι ο τουρκικός.

Είναι σαφές πως στόχος του  κ. Στιούαρτ είναι να υπάρχει δήθεν ισορροπία αναφορικά με τις παραβιάσεις,  ώστε να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι και «χαλάσει το κλίμα» ενόψει της καθόδου στην περιοχή της νέας απεσταλμένης του Διεθνούς Οργανισμού.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, Ρωσία και Κίνα, ήταν οι χώρες οι οποίες  στήριξαν περισσότερο τις θέσεις της Λευκωσίας ενώ οι Βρετανοί με γενικολογίες προσπάθησαν να χαθούν στις… λεπτομέρειες τα επεισόδια στην Πύλα. Αν και Βρετανοί ήταν οι Ειρηνευτές που κτυπήθηκαν από τους Τούρκους.

Έχει το βλέμμα στραμμένο και στις Βρυξέλλες η κ. Κουεγιάρ

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, κατά τις πρώτες επαφές της επιλέγει, σε αυτή τη φάση, να ακούει και να καταγράφει, χωρίς να παρουσιάζει δικές της ιδέες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα, να διαμορφώσει ίδιαν άποψη για τα όσα διαδραματίζονται. Προφανώς και στηρίζεται στο «φάκελο ενημέρωσης», που της έχει δοθεί από τη Γραμματεία στη Νέα Υόρκη ενώ θα ακούσει και τα όσα θα της αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στην Κύπρο ( με τον Κόλιν Στιούαρτ συναντήθηκε ήδη στη Νέα Υόρκη). Η δεκαήμερη παραμονή της στο νησί παραπέμπει στα πιο πάνω, ότι δηλαδή θέλει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα και θα πραγματοποιήσει πολλές επαφές.

Επίσης σημειώνεται και η σημασία που δίνει η κ. Κουεγιάρ στην Ε.Ε.

 Από τις πρώτες κινήσεις της προκύπτει ότι δίνει βάρος στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό φάνηκε τόσο από το γεγονός ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και από την πρωτοβουλία της να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη και με τον πρέσβη της Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Έγινε δε γνωστό ότι στο πρόγραμμα της περιοδείας της θα περιλάβει και τις Βρυξέλλες, ώστε να έχει επαφές. Μετά την επιστροφή της από την πρώτη της περιοδεία, εντός Φεβρουαρίου, θα μεταβεί και στην Ουάσινγκτον για επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς.

Συνδέουν τις διώξεις σφετεριστών με το «καλό κλίμα»

Η σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, Ακάν Κιουρσιάτ,  στη Ρώμη, με την κατηγορία του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, προκαλεί έντονη ανησυχία σε Τουρκία και κατεχόμενα.

Τόσο για το ενδεχόμενο να δικαστεί ο Ακάν Κιουρσιάτ στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας όσο για άλλες υποθέσεις, που θα αναμένεται να υπάρξουν στη συνέχεια. Είναι σαφές πως επιχειρούνται από τουρκικής πλευράς αποτρεπτικές κινήσεις.

Και ενόψει του γεγονότος ότι νομικά δεν μπορούν να γίνουν πολλά επιχειρούνται πολιτικές ενέργειες. Η κατοχική πλευρά προτάσσει το επιχείρημα πως επειδή ξεκίνησε αυτή η διαδικασία δίωξης των σφετεριστών τούτο σημαίνει πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει λύση».

Ενόψει τούτου σημειώνεται προς εν δυνάμει μεσολαβητές πως θα πρέπει να παρέμβουν προς τη Λευκωσία για να κάνει πίσω, ώστε να μην χαλάσει το «καλό κλίμα». Επικαλούνται δε και την κάθοδο της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο και το κλίμα που θα πρέπει να διαμορφωθεί!  

Φilenews – Κώστας Βενιζέλος

The Hellenic Information Team

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»