Ρωσία: Μεγάλη άσκηση με πυρηνικά όπλα με φόντο τα περί «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία
Μεγάλη άσκηση με πυρηνικά όπλα πραγματοποίησε την Τετάρτη η Ρωσία, δοκιμάζοντας την ετοιμότητά της να απαντήσει σε ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση με φόντο τις κατηγορίες για κατασκευή «βρώμικης βόμβας» που εκτοξεύει η Μόσχα κατά του Κιέβου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε εξ αποστάσεως την ετήσια άσκηση «κεραυνός» στην οποία συμμετείχαν πυρηνικά υποβρύχια, στρατηγικά βομβαρδιστικά και βαλλιστικοί πύραυλοι.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ με πυρηνική ισχύ ήταν επιτυχείς. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι το ενδεχόμενο συγκρούσεων στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στον πλανήτη παραμένει υψηλό.
Ενημέρωσαν τις ΗΠΑ
Η Μόσχα είχε ενημερώσει το Πεντάγωνο για την πραγματοποίηση της ετήσιας άσκησης πυρηνικού πολέμου, την ώρα που και το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αντίστοιχες δοκιμές με βάση τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ευρώπη.
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει τον φόβο ότι η Μόσχα ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο χαμηλής ισχύος στην Ουκρανία για να προσπαθήσει να αναγκάσει το Κίεβο να συνθηκολογήσει, τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στο εσωτερικό της κατεχόμενης από τη Ρωσία επαρχίας της Χερσώνας, απειλώντας με μεγάλη ήττα τη Μόσχα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Τρίτη τη Μόσχα ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν ένα «απίστευτα σοβαρό λάθος».
Οι πυρηνικές απειλές
Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί το έδαφός της χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε όπλα του οπλοστασίου της, το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο, αλλά δεν έχει μιλήσει συγκεκριμένα για τακτικά πυρηνικά όπλα.
Σημειώνεται ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προστατευτική πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας έχει επεκταθεί για να καλύψει τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ο Πούτιν λέει ότι έχει προσαρτήσει, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από το Κίεβο ή τη Δύση.
Επικοινωνία με Κίνα και Ρωσία
Στο μεταξύ, μία ημέρα αφότου η Ρωσία εξέθεσε τους ισχυρισμούς της περί «βρώμικης βόμβας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του Γουέι Φενγκέ μεταφέροντας την ανησυχία της Μόσχας γύρω από αυτό που αποκάλεσε «πιθανές προκλήσεις» από το Κίεβο.
Αργότερα, ο Σοϊγκού πραγματοποίησε παρόμοια βιντεοδιάσκεψη και με τον Ινδό ομόλογό του, Ράτζναθ Σινγκ, με τον τελευταίο να ξεκαθαρίζει τον Σοϊγκού ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν από καμία πλευρά στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης.
«Η προοπτική της χρήσης πυρηνικών ή ραδιολογικών όπλων είναι αντίθετη με τις βασικές αρχές της ανθρωπότητας», αναφέρεται ότι είπε ο Σινγκ στον Σόιγκου.
Ο Σινγκ κάλεσε για μια έγκαιρη επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου και διπλωματίας, μια προοπτική που, προς το παρόν, φαίνεται μακρινή μετά από οκτώ μήνες πολέμου εν μέσω μιας επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης που ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν.
Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από το Πεκίνο για το τι είχε πει ο Γουέι Φενγκέ στον Σόιγκου.
Πυρηνική άσκηση και από το ΝΑΤΟ
Η Ουάσινγκτον δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η κοινοποίηση των σχεδίων της Μόσχας για τη διεξαγωγή πυρηνικών ασκήσεων μείωσε τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού σε μια εποχή «απερίσκεπτης» ρωσικής πυρηνικής ρητορικής.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη New START, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να παρέχει εκ των προτέρων ειδοποίηση για εκτοξεύσεις πυρηνικών πυραύλων, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Όπως σχολιάζει το Reuters, τα ρωσικά πυρηνικά γυμνάσια αποτελούν μια πιθανή πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στη συνέχεια των πυρηνικών προειδοποιήσεων του Πούτιν, αν και οι δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας ρωσικής άσκησης και οποιασδήποτε κίνησης του Πούτιν να κάνει πράξη τις απειλές του.
Το ΝΑΤΟ διεξάγει τις δικές του ετήσιες πυρηνικές ασκήσεις αυτόν τον μήνα, στις οποίες συμμετέχουν αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52, 14 χώρες και έως και 60 αεροσκάφη.
Σχόλια