Αυτά είναι τα όπλα που έστειλε η Ευρώπη στην Ουκρανία εναντίον των Ρώσων
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
-
Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί οπλικά συστήματα που του έδωσαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσει την επίθεση από την Ρωσία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από αυτά που βρίσκονται ήδη στο πεδίο των μαχών.
Javelin
Το Javelin Medium Antiarmor Weapon System είναι ο ένας κατευθυνόμενος πύραυλος αντιαρματικού που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Το όπλο μπορεί να λειτουργήσει από έναν στρατιώτη σε θωρακισμένους στόχους. Αφού ο στρατιώτης συλλάβει τον στόχο, ο πύραυλος πετά σε ύψος 150 μέτρων κατευθυνόμενος με υπέρυθρες ακτίνες οδηγείται προς τον στόχο.
Θεωρείται ιδανικός για χτυπήματα σε τανκς επειδή πέφτει από ψηλά στην οροφή τους που είναι το σημείο που είναι παραδοσιακά το λιγότερο προστατευμένο και γενικότερα το πιο αδύναμο σημείο τους. Η Ουκρανία έχει παραλάβει περίπου 300 πυραύλους Javelin από τις ΗΠΑ ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός που έχουν στείλει οι άλλες χώρες. Οι πύραυλοι Javelin έχουν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή Glukhov και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έχουν καταστρέψει 15 ρωσικά τανκς Τ-72.
H Βρετανία έχει στείλει στην Ουκρανία το Next Generation Light Anti-tank Weapon (NLAW), ένα αντιαρματικό οπλικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε αστικό περιβάλλον. Η στόχευση επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της Προβλεπόμενης Γραμμής Ορατότητας (PLOS : Predicted Line-of-Sight), κατά την οποία το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, που βρίσκεται εντός του βλήματος, υπολογίζει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του στόχου, άρα και την τελική, προβλεπόμενη θέση του, εκεί δηλαδή που θα καταλήξει το βλήμα.
Η διατρητική του ικανότητα είναι της τάξεως των 500 χιλιοστών θωράκισης RHA. To NLAW μπορεί προσβάλει τον επιθυμητό στόχο ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλοι στόχοι μπροστά του ενώ το σύστημα επιτρέπει στο χειριστή να επιλέξει την απόσταση στην οποία η πολεμική κεφαλή θα ενεργοποιηθεί. Το NLAW χρησιμοποιείται στις βορειοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για καταστροφή μερικών ρωσικών τανκς και τριών ελικοπτέρων.
To Stinger είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1970 για να χτυπά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αλλά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Η σημερινή τέταρτη γενιά του συστήματος μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους με πλοήγηση υπέρυθρων ακτίνων οι οποίοι μπορούν να χτυπούν στόχους σε αποστάσεις οκτώ χλμ. Η Ουκρανία παρέλαβε Stinger από Λιθουανία και Λετονία αλλά η Γερμανία αποφάσισε να δώσει 500 τέτοιους πυραύλους στον ουκρανικό στρατό. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι με Stinger έχουν καταρριφθεί πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα τουρκικά drones Bayraktar TB2 που μπορούν να βρίσκονται συνεχώς στον αέρα για χρονικό διάστημα 24 ωρών σε ύψος 7,5 χλμ. ώστε να αποφεύγει τα πυρά από το έδαφος. Είναι ένα καλά εξοπλισμένο όχημα που μπορεί επίσης να μεταφέρει φορτία βάρους 150 κιλών. Μπορεί να χτυπήσει άρματα μάχης αλλά και εγκαταστάσεις. Το drone μπορεί να συνεχίσει την πορεία του χωρίς να χάνει τον δρόμο του ακόμη και αν χαθεί το σήμα πλοήγησης GPS. Τα drones αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δεν έχει γίνει γνωστό που επιχειρούν τα Bayraktar TB2 στην Ουκρανία αυτή την στιγμή με τον ρωσικό στρατό να έχει ανακοινώσει ότι έχει καταρρίψει πολλά από αυτά στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες.
Η Τσεχία έχει στείλει στην Ουκρανία οβίδες 152 χιλιοστών ρωσικού σχεδιασμού που ζυγίζουν 40 κιλά και έχουν βεληνεκές 17-40 χλμ. Η κυβέρνηση της Τσεχία είχε εγκρίνει ένα μήνα πριν από την εισβολή την αποστολή τεσσάρων χιλιάδων οβίδων 152 χιλιοστών στην Ουκρανία.
Αυτό είναι σωστό: το δελφίνι, ένα φιλικό θαλάσσιο πλάσμα, είναι το σύμβολο που χρησιμοποιείται για την εκπροσώπηση της Ελλάδας - γεγονός άγνωστο σε πολλούς. Και ενώ δεν είναι σαφές πώς επιλέχθηκε το δελφίνι, μια ματιά στις μυθολογικές και αρχαίες πεποιθήσεις μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του λόγου. Από την ετυμολογική άποψη, η λέξη «δελφίνι» προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά δελφίνια, τα οποία σχετίζονται με το ελληνικό δελφού ή τη μήτρα, επομένως το όνομα του ζώου μάλλον σημαίνει «ψάρι» με μήτρα ». Ως εκ τούτου, ο ρόλος του δελφινιού στον ανθρώπινο πολιτισμό μπορεί να ανιχνευθεί στους αρχαίους χρόνους, όπου εμφανίζονται σε πολλούς μύθους. Πράγματι, ο μινωικός πολιτισμός έχει αποδείξει τη σημασία του δελφινιού μέσω των πολλών τοιχογραφιών που κοσμούν τα παλάτια τους και φαίνεται ότι εξακολουθούν να αναφέρονται έντονα στη μυθολογία από τους μεταγενέστερους Έλληνες, οι οποίοι είχαν έναν μύθο να εξηγήσουν την προέλευση του δελφινιού. θρύλος λέει ότι ο Διονύσιος, θεός του κρασιού ...
«Το Ισραήλ, κράτος στυγνής τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονται στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ . Λίγες ώρες αργότερα, όμως, δεν άργησε να έρθει και η πρώτη απάντηση από το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Jerusalem Post, το οποίο κατά καιρούς έχει απογυμνώσει την «επίθεση φιλίας» του Τούρκου προέδρου τόσο προς το ίδιο το Ισραήλ όσο και προς άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. «Κατηγορώντας το Ισραήλ ότι είναι στυγνός τρομοκράτης είναι μέρος της επιθυμίας της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί την ένταση στην Ιερουσαλήμ για να παρέμβει εντονότερα στα παλαιστινιακά ζητήματα», σχολιάζει ο Ισραηλινός αναλυτής Σεθ Φράντζμαν (Seth Frantzman) . «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε το Ισραήλ έ...
Σχόλια