Oλο το πρωτόκολλο της επίσκεψης του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα -Ο Βασίλης Κουτσαβλής γράφει τα SOS και τα λάθη στο παρελθόν=
Πώς θα αποκαλέσεις τον πρίγκιπα Κάρολο αν βρεθεί απέναντί σου; Μπορείς να ζητήσεις αυτόγραφο; Να ρωτήσεις για τον Χάρι; Εστω, για τα Γλυπτά το Παρθενώνα; Γιατί το στεφάνι που θα καταθέσει στον Αγνωστο Στρατιώτη έχει φτερά στρουθοκαμήλου; Ο Βασίλης Κουτσαβλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου, γράφει τα πάντα για το πρωτόκολλο της επίσκεψης και φωτίζει λάθη του παρελθόντος.
Πολλοί θεωρούν το πρωτόκολλο και την εθιμοτυπία στις σχέσεις των χωρών περιττές τυπικότητες, αναχρονιστικά και χωρίς ουσία στοιχεία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι κοινωνίες από την πρώτη στιγμή της οργάνωσής τους καθόρισαν κανόνες διαγωγής, κάποιοι εκ των οποίων είναι κοινοί. Η εθιμοτυπία είναι το σύνολο αυτών των κανόνων και την διακρίνουμε σε εσωτερική και εξωτερική εθιμοτυπία μιας χώρας. Την διακρίνουμε επίσης σε κοινωνική και επίσημη.
Με το συνέδριο της Βιέννης το 1815 κωδικοποιούνται όλοι αυτοί οι κανόνες που καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ κρατών και το 1961 πάλι στην Βιέννη η κωδικοποίηση αυτή εκσυγχρονίζεται.
Το σύνολο των εθιμοτυπικών κανόνων συμπεριφοράς σε γραπτό λόγο όπου προσδιορίζονται με αυστηρό τρόπο οι συμπεριφορές και οι τύποι που επιβάλλεται να τηρούνται από διακεκριμένα πρόσωπα συνιστά το πρωτόκολλο. «Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι η καθιέρωση μιας τάξης που να διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ κρατών και να μην τις περιπλέκει, να μην δημιουργεί προβλήματα αλλά να τα προλαμβάνει» (Χαράλαμπος Ε. Κόρακας). Η αρχή της ισότητας των κρατών και της αμοιβαιότητας θεωρούνται εκ των θεμελιωδών θεσμών της εθιμοτυπίας.
Η άφιξη τις επόμενες μέρες του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και της συζύγου του στην Ελλάδα αλλά και των άλλων υψηλών προσκεκλημένων μας είναι αδιαμφισβήτητα μια ιστορική ευκαιρία για την χώρα μας. Η επίσκεψη τους στην χώρα μας θα είναι η πρώτη τους επίσκεψη στο εξωτερικό για το 2021 και η τρίτη επίσκεψη στο εξωτερικό εν καιρώ πανδημίας και lockdown. Ο πρίγκιπας Κάρολος λόγω της πανδημίας ακύρωσε πέρυσι τον Μάρτιο το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Βοσνία, την Κύπρο και την Ιορδανία. Η αποδοχή λοιπόν της πρόσκλησης του Έλληνα Πρωθυπουργού και η παρουσία του στην Ελλάδα για τους εορτασμούς είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία.
Τα SOS της πριγκιπικής επίσκεψης
Πάμε λοιπόν να δούμε πρακτικά τι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως τις επόμενες μέρες. Στο παρόν κείμενο θα μιλήσουμε γενικά για τις επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών στην χώρα μας μιας και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το επίσημο πρόγραμμα των εορτασμών της επετείου. Θα επικεντρωθούμε στο πρόσωπο του διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου και στο πρωτόκολλο που τον συνοδεύει.
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
Η αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο φτάνει στο Σύνταγμα όπου γίνεται η τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή στρατιωτικός αξιωματούχος συνοδεύει τον υψηλό προσκεκλημένο και στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές. Το 2018 είχαμε ένα ατυχές περιστατικό με την περιγραφή του στεφανιού που κατέθεσε ο Πρίγκιπας Κάρολος. Στην περιγραφή του από δημοσιογράφο αναφέρθηκε ότι φέρει λευκή κορώνα το οποίο δεν ισχύει. Το στεφάνι έρχεται από την Αγγλία, φέρει κόκκινες παπαρούνες και τα φτερά στρουθοκαμήλου, σύμβολο του Πρίγκιπα της Ουαλίας καθώς και το μότο του και το καρτελάκι με το όνομά του και τον τίτλο του.
Πέρλες στον λαιμό και μικρό λευκό ομπρελίνο για τον ήλιο: η Καμίλα κατά την επίσκεψή της στο βρετανικό νεκροταφείο στην Αθήνα το 2018
Σε άλλο ατυχές περιστατικό στην περιγραφή της κατάθεσης στεφάνου από την δημοσιογράφο της Κρατικής Τηλεόρασης ειπώθηκε ότι «τώρα βλέπουμε να βγαίνει από το αυτοκίνητο η κυρία Καμίλα». Τεράστιο faux pas της κρατικής τηλεόρασης. Η προσφώνηση είναι «Η Δούκισσα της Κορνουάλης» ή η «υψηλοτάτη» και ποτέ Καμίλα κτλ. Μετά την κατάθεση στεφάνου ανακρούονται οι εθνικοί ύμνοι της χώρας του προσκεκλημένου και ο ελληνικός εθνικός ύμνος, γίνεται επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος, χαιρετισμός των εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και αναχώρηση για την Ηρώδου Αττικού και την εκεί επίσημη υποδοχή από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο
Η αυτοκινητοπομπή φτάνει στην Ηρώδου Αττικού από το Σύνταγμα. Το αυτοκίνητο των υψηλών καλεσμένων σταματά στην συμβολή Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Γεωργίου Β’ και αποβιβάζονται. Μπροστά στις δύο εισόδους του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου έχει στρωθεί κόκκινο χαλί. Παρατεταγμένος λόχος 4 διμοιριών της Προεδρικής Φρουράς για τις επίσημες υποδοχές και 3 διμοιριών για ανεπίσημες υποδοχές τοποθετείτε στην αριστερή πλευρά του χαλιού με σημαία και μπάντα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τον υψηλό καλεσμένο και την σύζυγό του. Ανακρούονται οι Εθνικοί Ύμνοι της τιμώμενης χώρας και της Ελλάδος, γίνεται η επιθεώρηση του αγήματος και παιανίζει το Εμβατήριο της Σημαίας.
Το 1998 ο πρίγκιπας Κάρολος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μανώλη Κορρέ στην Ακρόπολη
Εδώ ας θυμηθούμε την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Την ώρα που σταματά ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Προκόπης Παυλόπουλος για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ο Πρόεδρος Ομπάμα σταματά και αυτός για λίγο και στην συνέχεια φεύγει μόνος του. Όσο καλά ή κακά και αν έχουν κάνει την δουλειά τους οι επίσημες αντιπροσωπείες και τα στελέχη της Πρεσβείας και τα τμήματα εθιμοτυπίας εδώ χρειάζεται το common sense. Ο εκάστοτε Πρόεδρος όταν υποδέχεται τον ξένο ηγέτη οφείλει να του υπενθυμίσει χαμηλόφωνα και διακριτικά όσο περπατούν στο κόκκινο χαλί ότι θα σταματήσουμε μπροστά στην σημαία και εκεί θα ακούσουμε τους εθνικούς ύμνους. Οφείλει να προστατεύει τον υψηλό καλεσμένο και να έχει ενσυναίσθηση για να αποφεύγονται τέτοια λάθη.
Στη συνέχεια γίνονται οι χειραψίες (κάτι που προφανώς δεν επιτρέπει τώρα το υγειονομικό πρωτόκολλο) με τα μέλη της Κυβερνήσεως, με τα μέλη της αντιπροσωπείας του υψηλού καλεσμένου και τα μέλη της πρεσβείας του υψηλού καλεσμένου στην Ελλάδα που είναι παρατεταγμένα στην κάτω είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολουθεί η είσοδος στο Προεδρικό Μέγαρο πεζή. Εντός Προεδρικού Μεγάρου λαμβάνουν χώρα οι καθιερωμένες κατ’ ιδίαν συζητήσεις και οι διευρυμένες συνομιλίες Αντιπροσωπειών. Εφόσον το τιμώμενο πρόσωπο είναι Μονάρχης δεν προβλέπονται διευρυμένες συνομιλίες. Στο Προεδρικό Μέγαρο γίνεται η ανταλλαγή δώρων που έχουν φτάσει ήδη και από τις δύο πλευρές και η φωτογράφηση.
Κατά την αφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο το 2018 -στο πέτο τα παράσημά του καθώς είναι επίσημη επίσκεψη / Νίκος Παλαιολόγος Sooc
Εδώ αξίζει να μνημονεύσουμε ότι οι τελετές υποδοχής αρχηγών κρατών άλλαξαν στην πρώτη θητεία του αείμνηστου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Με πρόταση τότε του Υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου η υποδοχή στο αεροδρόμιο έγινε ανεπίσημη για να μην καταφθάνει εκεί σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και χάνεται πολύτιμος χρόνος από το Κυβερνητικό έργο. Ο Κωστής Στεφανόπουλος καθιερώνει την επίσημη υποδοχή έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπως γίνεται μέχρι σήμερα με την εκεί παρουσία μελών της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση βροχής η υποδοχή γίνεται μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
Το βράδυ της πρώτης μέρας της επίσημης επίσκεψης παρατίθεται επίσημο δείπνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Συνήθως ξεκινά στις 21.00 και ολοκληρώνεται στις 23.00. Εδώ δυστυχώς διαχρονικά παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ατοπήματα και λάθη που σχετίζονται τόσο με ζητήματα εθιμοτυπίας και πρωτοκόλλου όσο και με ζητήματα φιλοξενίας. Είναι πλέον καιρός κατά την άποψή μου η Προεδρία της Δημοκρατίας να αποβάλει στα επίσημα δείπνα την μιζέρια της ψωροκώσταινας με την φτηνή δικαιολογία «ανταποκρινόμαστε και προσαρμοζόμαστε στην γενικότερη οικονομική ή άλλη κατάσταση».
Στο επίσημο δείπνο για τον πρίγκιπα Κάρολο το 2018
Τα δείπνα αυτά θα πρέπει να ακολουθούν τα διεθνή standards και όχι χάριν λαϊκισμών και φόβων να προσαρμόζονται στο κυριακάτικο τραπέζι μιας μεσοαστικής οικογένειας. Το Προεδρικό Μέγαρο οφείλει να βάλει τα καλά του. Αυτό το βράδυ εκπροσωπείται η Ελλάδα στον κόσμο. Εκπροσωπείτε η ελληνική φιλοξενία και καλώς ή κακώς η αστική δημοκρατία και ένας αστικός τρόπος ζωής. Είναι μια κορυφαία στιγμή δημοσίων και διεθνών σχέσεων της χώρας. Από το μενού, την μουσική, το art de la table μέχρι και τον τρόπο που είναι ενδεδυμένοι οι καλεσμένοι οφείλουμε να εκπέμπουμε αρχοντιά. Δεν είναι ούτε έξοδος σε κέντρο διασκεδάσεως, ούτε γάμος σε επαρχιακό ξενοδοχείο. Ας δούμε μερικά στοιχεία του δείπνου ξεκινώντας από το επίσημο τραπέζι.
Η διάταξη του τραπεζιού
Αυτό το τραπέζι σε σχήμα Π έχει κουράσει. Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία οι καλεσμένοι στο τραπέζι να κάθονται συνήθως μόνο από την μια πλευρά των δύο πλαϊνών πτερύγων του τραπεζιού. Λες και βρισκόμαστε σε αίθουσα δημοτικού συμβουλίου ή σε υπηρεσιακή σύσκεψη σε Υπουργείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απουσιάζουν τα σερβίτσια της άλλης πλευράς και τα τραπέζια να είναι άδεια και απολύτως μίζερα. Το μόνο τραπέζι όπου κάθονται καλεσμένοι μόνο από την μια πλευρά είναι το επίσημο της Προέδρου της Δημοκρατίας με τους υψηλούς καλεσμένους της. Δείτε φωτογραφίες από τα επίσημα τραπέζια άλλων δημοκρατιών στο εξωτερικό που χρησιμοποιούν την διάταξη Π. Θα παρατηρήσετε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν γίνεται πουθενά αλλού. Μόνο αν οι προσκεκλημένοι είναι πάρα πολλοί βάζουν σερβίτσια στις άκρες των πλαϊνών πτερύγων με αποτέλεσμα τα πλαϊνά τραπέζια του Π να είναι μισοάδεια και να απουσιάζει παντελώς το πολύ σημαντικό θέμα της συμμετρίας. Θα μπορούσε να αλλάξει η διάταξη και να γίνονται δείπνα και σε ροτόντες όπως στο Προεδρικό Μέγαρο της Πορτογαλίας. Πολύ πιο ζεστή η ατμόσφαιρα από αυτόν τον άδειο χώρο στη μέση του Π. Τέλος είναι αυτονόητο όπως και στα επίσημα ιδιωτικά δείπνα ότι ο υψηλός προσκεκλημένος κάθεται πάντα από την δεξιά πλευρά του Οικοδεσπότη.
Το τραπεζομάντηλο
Αυτό το λευκό τραπεζομάντηλο μέχρι το πάτωμα σαν να είναι στρωμένος μπουφές και όχι επίσημο τραπέζι δείπνου πρέπει κατά την γνώμη μου να αλλάξει. Με την τοποθέτηση καλεσμένων και στις δύο πλευρές του τραπεζιού το τραπεζομάντηλο οφείλει να κρέμεται μέχρι και λίγο πιο κάτω από το μέσον του ποδιού του τραπεζιού. Φυσικά να είναι άψογα σιδερωμένο και καθαρό.
Η διακόσμηση του τραπεζιού
Σε όσα επίσημα δείπνα έχουν γίνει στην Προεδρία της Δημοκρατίας παρατηρούμε κάποια κηροπήγια ατάκτως ειρημένα κυρίως στις άκρες του τραπεζιού και όχι στην θέση που πρέπει να βρίσκονται. Οφείλει η Προεδρία να αυξήσει τον αριθμό των κηροπηγίων στα επίσημα δείπνα και να αποκτήσει κηροπήγια πιο ψηλά και μεγάλα για να μην ενοχλούν τους συδαιτημόνες. Το τραπέζι γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν τοποθετηθούν στην κορυφή των κεριών οι ειδικές μπρούτζινες θήκες που στηρίζουν καπελάκια για το κάθε κερί. Η Προεδρία έχει εξαιρετικά επάργυρα σουπλά, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια. Θεωρώ όμως ότι πρέπει σύντομα να αποκτήσει ένα νέο πορσελάνινο σερβίτσιο ειδικά σχεδιασμένο για την Προεδρία. Διαθέτει επίσης πολύ όμορφες θήκες αλατιού και πιπεριού, πετσέτες και name cards holders και σκεύη ψωμιού και βουτύρου.
α χαρακτηριστικά κηροπήγια του Προεδρικού Μεγάρου στην προηγούμενη επίσκεψη του πρίγκιπα. Στη φωτογραφία από αριστερά Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας κυρία Σμιθ και ο Αλέξης Τσίπρας
Μεγάλο διαχρονικό faux pas των τραπεζιών του Προεδρικού οι ανθοσυνθέσεις για τα τραπέζια. Εξαιρετικά χαμηλές, μικρές και μίζερες αφήνουν το τραπέζι εντελώς άδειο και φτωχό. Οφείλει η Προεδρία να επενδύσει περισσότερο στα λουλούδια του τραπεζιού. Έχουμε εξαιρετικά λουλούδια στην Ελλάδα και εξαιρετικούς επαγγελματίες ανθοδέτες και ανθοπώλες. Οι συνθέσεις πρέπει να είναι πιο πλούσιες και εντυπωσιακές. Εν απουσία άλλων διακοσμητικών στο τραπέζι τα λουλούδια οφείλουν να γεμίζουν τα κενά.
Η ομιλία του πρίγκιπα Καρόλου στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο το 2018 / Γιώργος Κονταρίνης Eurokinissi
Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου προτείνω στην Προεδρία της Δημοκρατίας να υπογράψει με το Υπουργείο Πολιτισμού μνημόνιο συνεργασίας έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρονται στο Προεδρικό Μέγαρο, για πολύ επίσημα δείπνα, αντικείμενα που βρίσκονται στο Τατόι και κοσμούσαν τα τραπέζια των Ανακτόρων. Με αυτόν τον τρόπο τα τραπέζια θα γίνουν πιο πλούσια και θα ανταποκρίνονται πλέον καλύτερα στους παγκοσμίως αποδεκτούς κώδικες του Art de la table. Δυστυχώς πολλά αντικείμενα που θα είχαν ξεχωριστή θέση σε αντίστοιχες περιπτώσεις πουλήθηκαν στην μεγάλη δημοπρασία του Οίκου Christies το 2007. Τονίζω και υπογραμμίζω ότι τα αντικείμενα αυτά θα δανείζονται και στην συνέχεια θα επιστρέφουν στο Ανάκτορο του Τατοΐου όπου και θα εκτίθενται μόνιμα και θα τα θαυμάζουν οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες μας. Η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία για παράδειγμα κάνουν κατά κόρον χρήση τέτοιων αντικειμένων από τα πρώην Ανάκτορά τους και κατά γενική ομολογία και οι τρεις Δημοκρατίες στήνουν τα καλύτερα τραπέζια για την υποδοχή των υψηλών καλεσμένων τους.
Το μενού
Χαίρομαι πολύ που η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να εμπλέξει ταλαντούχους Έλληνες σεφ προκειμένου να μαγειρεύουν για τα επίσημα δείπνα της Προεδρίας με εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα από όλη την επικράτεια. Η κάθε γωνιά της χώρας μέσω της τοπικής της παραγωγής μπορεί να εκπροσωπείται σε αυτά τα επίσημα δείπνα αναδεικνύοντας την ποιότητα και την ποικιλία της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας. Αυτή η πρωτοβουλία της Προέδρου είναι εξαιρετική και πρέπει να συνεχιστεί με διαφορετικούς σεφ κάθε φορά που θα ετοιμάζουν τόσο τα φαγητά όσο και τα γλυκά των επίσημων δείπνων. Τα καλύτερα κρασιά θα πρέπει να επιλέγονται κάθε φορά τιμώντας κάθε γωνιά της χώρας μας στα επίσημα δείπνα.
Με αυτή την ωραία ιδέα της Προέδρου γλυτώσαμε εύχομαι για πάντα την περιβόητη σφυρίδα που σερβιριζόταν διαχρονικά στο Προεδρικό σε όλα τα δείπνα. Κόντεψε να αδειάσει το Αιγαίο όπως μου είπε χαριτολογώντας ένας φίλος στο παρελθόν! Ιδιαίτερη προσοχή εδώ χρειάζεται και στα ειδικό διαιτολόγιο που ακολουθεί ένα υψηλό πρόσωπο είτε για λόγους αλλεργιών είτε για λόγους κουλτούρας, θρησκείας και τρόπου ζωής. Αυτά συζητούνται πολύ καιρό πριν την επίσημη επίσκεψη με τους ανθρώπους της Πρεσβείας της χώρας που θα φιλοξενηθεί και τους ειδικούς απεσταλμένους των υψηλών καλεσμένων και οφείλει η Προεδρία να ανταποκρίνεται επάξια.
Η άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο
Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει στο παρελθόν. ΗεΕλληνική ασυνέπεια στην ώρα άφιξης των καλεσμένων στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι δεξιώσεις αυτές είναι σπάνιες και όσοι έχουν την τιμή να προσκληθούν οφείλουν να είναι συνεπείς στο πρωτόκολλο. Οι επίσημες προσκλήσεις της Προεδρίας έχουν πάντα πέρας προσέλευσης. Σε καμία περίπτωση οι καλεσμένοι δεν πρέπει να φτάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο ή σε μια εκδήλωση με υψηλούς καλεσμένους μετά την άφιξη των υψηλών καλεσμένων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον φιλοξενούμενο αρχηγό κράτους περιμένουν να υποδεχτούν στο Προεδρικό Μέγαρο όλους τους λοιπούς καλεσμένους της θρησκευτικής, στρατιωτικής, πολιτικής ηγεσίας του τόπου και τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Μετά τις χειραψίες οι καλεσμένοι φτάνουν στον χώρο του δείπνου, ακολουθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους υψηλούς καλεσμένους και ξεκινά το δείπνο.
Η Περιστέρα Μπαζιάνα ξεκαρδίζεται με αυτό που της λέει ο πρίγκιπας Κάρολος ενώ παρακολουθούν γελώντας ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Νίκος Βούρτσης
Το Dress Code
Οι προσκλήσεις της Προεδρίας έχουν συνήθως dress code. Και όλοι οι καλεσμένοι οφείλουν να το τιμούν. Έχουμε δει απίστευτες αστοχίες διαχρονικά. Το δείπνο προς τιμήν αρχηγούς κράτους είναι ύψιστη τιμή της χώρας μας και η ενδυμασία θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη. Οι κύριοι θα πρέπει να φοράνε επίσημο καλοσιδερωμένο κοστούμι, με καθαρό πουκάμισο και πάντα με γραβάτα. Η γραβάτα δεν είναι προσωπική επιλογή, ούτε κάποιο σύμβολο. Αποτελεί έναν διεθνώς αποδεκτό ενδυματολογικό κώδικα για επίσημες εκδηλώσεις και είναι στοιχείο της «στολής».
Ειδικά τώρα με την επέτειο για τα 200 έτη οφείλω να παρατηρήσω ότι καλόν είναι να αποφύγουν οι κυρίες παραδοσιακές στολές και ανάλογες τέτοιες γραφικότητες. Είναι σύνηθες στα επίσημα δείπνα της Προεδρίας να βρίσκεται σχεδόν πάντα το Λύκειο των Ελληνίδων με στολές παραδοσιακές από όλη την επικράτεια και η Προεδρική μας φρουρά με άψογη εμφάνιση όπως πάντα. Θεωρώ λοιπόν εντελώς περιττό οι κυρίες να ντυθούν όλες Σουλιώτισσες και Μπουμπουλίνες στο επικείμενο δείπνο για τους εορτασμούς των 200 ετών. Οφείλουν να τιμούν τους Έλληνες δημιουργούς και να φοράνε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια και κατά προτίμηση από ελληνικές πρώτες ύλες. Όλα με μέτρο και με κύριο γνώμονα την καλαισθησία και την σοβαρότητα. Αυτό είναι αρκετό!
Το Λϋκειο Ελληνίδων με παραδοσιακές ελληνικές στολές φωτογραφίζεται με τον πρίγκιπα Κάρολο και τη συζυγό του καθώς και με το τότε προεδρικό ζεύγος της Ελλάδας / Γιώργος Κονταρίνης Eurokinssi
Οι ομιλίες της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υψηλού καλεσμένου αρχηγού κράτους οφείλουν να είναι απόλυτα ισορροπημένες και αριστοτεχνικά γραμμένες. Γράφονται πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και οφείλουν να υπακούσουν σε συγκεκριμένους κανόνες. Θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο για παράδειγμα να μνημονεύεται σε προσφώνηση αρχηγού κράτους ή υψηλού καλεσμένου του Ηνωμένου Βασιλείου στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας το δίκαιο αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό είναι ένας νομικής φύσεως θέμα και αρμόδια για αυτό το θέμα είναι τα διεθνή δικαστήρια. Όχι ο διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουμε δει προσφωνήσεις πνιγμένες στο συναίσθημα και στον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Καλό είναι αυτά να αποφεύγονται στο επίσημο δείπνο. Ευαίσθητα θέματα για τις διακρατικές σχέσεις λύνονται και συζητιόνται στις κατ ‘ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού και των αντιπροσωπειών και δεν λύνονται στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι λόγοι της προσφώνησης και της αντιφώνησης του ξένου επισήμου είναι καλόν να μένουν στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και στους τομείς όπου υπάρχει αποδεδειγμένη συνεργασία επί του παρόντος αλλά και σε περιοχές που θα ήθελαν οι δύο χώρες να χτίσουν μελλοντικές συνεργασίες. Μέχρι εκεί!
O πρίγκιπας Κάρολος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ρο 1998.
Το λοιπό πρόγραμμα
Μετά την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και αναλόγως του λοιπού προγράμματος γίνεται η επίσκεψη του υψηλού καλεσμένου στο Μέγαρο Μαξίμου, γεύμα και συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και συνέντευξη Τύπου. Ακολουθούν εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης. Συνήθως στις επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα και εθιμοτυπικές επισκέψεις στην Βουλή, στο Δημαρχείο της Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο κτλ. Εκεί τιμάται ο υψηλός καλεσμένος με το μετάλλιο της Βουλής και το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών και γίνονται ενίοτε ομιλίες. Οι σύζυγοι του Αρχηγού Κράτους ακολουθούν παράλληλο πρόγραμμα συνοδευόμενοι από τους/τις συζύγους του Πρωθυπουργού ή και του/της Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσκεψη στα Μουσεία μας, στην Ακρόπολη και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας εντάσσονται συνήθως στα παράλληλα προγράμματα. Ο υψηλός καλεσμένος ανταποδίδει την πρόσκληση σε δείπνο με δεξίωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είτε στην πρεσβευτική κατοικία της χώρας του είτε σε χώρο που του έχει διαθέσει η Ελλάδα. Πολλές φορές είναι προγραμματισμένα εγκαίνια εκθέσεων με κοινό πολιτιστικό ενδιαφέρον ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην επικείμενη επίσκεψή του ο Πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στην Εθνική Πινακοθήκη την παραμονή της εθνικής μας επετείου για να ξεναγηθεί στους χώρους της και θα διανυκτερεύσει όπως συνηθίζεται στην πρεσβευτική κατοικία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σχόλια