Μητσοτάκης: Συμπαγής η συνεργασία των δύο χωρών – Νετανιάχου: Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις
Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας που συνδέουν την Ελλάδα και το Ισραήλ, επιβεβαίωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις δηλώσεις που έκαναν έπειτα από τη συνάντησή τους, αναγνωρίζοντας και οι δύο την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της οικονομίας, έπειτα από την κρίση του κορονοϊού.
Οι δυο Πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στα κοινά συμφέροντα και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στις δυο χώρες, αλλά και στον κοινό στόχο που έχουν για τη διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανα και οι δύο στον τουρισμό.
“Ήρθα στο Ισραήλ μαζί με οκτώ υπουργούς για να συζητήσουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε αρκετούς τομείς”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξομολογήθηκε, δε, “καθώς προετοιμαζόμουν γι’ αυτό το ταξίδι βρήκα μια δήλωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έλεγε ότι το Ισραήλ είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ”. Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ συμπαγής και αυτόφωτη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον Ισραηλινό ομόλογό του συμμετείχαν σε κοινή πρωτοβουλία χωρών για την έξυπνη διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού. “Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα υποδέχεται απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς της. Όπως είπε στη συνέχεια, “αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη”. Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι “είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες αλλά η υγεία είναι το νούμερο ένα”.
Πάντως, όπως υπογράμμισε, και οι δυο αναγνώρισαν ότι “πρέπει να έχουμε μια επανεκκίνηση στην οικονομία” και πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα. “Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά”, είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι οι δυο χώρες θα υπογράψουν πρωτόκολλα σχετικά με τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια και ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές που είτε είναι ήδη στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας”, ενώ ανέφερε πως συζήτησαν για τον East Med και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι “οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας” και δήλωσε πεπεισμένος ότι η στρατηγική σχέση των δυο χωρών μπορεί να ενδυναμωθεί περισσότερο. Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι “πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα”.
Νετανιάχου: Ευημερία μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας
Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νεντανιάχου έκανε λόγο για τεράστιες ευκαιρίες ανάμεσα στις δυο χώρες, τονίζοντας ότι “η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας”. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως “η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες. Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις”.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Νετανιάχου σημείωσε: “Εχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει”.
Υπογράμμισε, επίσης, πως έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός του Ισραηλινών επισκεπτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα ότι πέρυσι 1,2 εκατομμύρια συμπατριώτες του ήρθαν στη χώρα μας. “Θέτουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο για πλήρες άνοιγμα”, είπε ο κ. Νετανιάχου και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι “οι δυο χώρες έχουν πολύ καλό παρελθόν αλλά και λαμπρό μέλλον”.
πηγή:enikos.gr
Σχόλια