Ελληνοτουρκική κρίση: Η αντίδραση της Ελλάδας αν εισβάλει τουρκικό ερευνητικό

Ελληνοτουρκική κρίση: Η αντίδραση της Ελλάδας αν εισβάλει τουρκικό ερευνητικό
Όλα τα σενάρια που επεξεργάζονται στην Αθήνα – Πώς το Πολεμικό Ναυτικό θα κόψει τον... τσαμπουκά των Τούρκων – Το σχέδιο για να καταφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους
Με το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώνει την ένταση, να προκαλεί συστηματικά και να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, θέτοντας επί τάπητος όλα τα σενάρια.
Παρά το γεγονός ότι η πρόθεση της Ελλάδας είναι η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων με την Τουρκία, η εμπρηστική ρητορική του «σουλτάνου» καθιστά επιτακτική την ανάγκη η χώρα μας να είναι έτοιμη για όλα και ανά πάσα στιγμή.
Στο υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδια απόκρουσης μιας ακραίας τουρκικής πρόκλησης ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Άλλωστε, μπορεί ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να μίλησε για σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, μετά από 3-4 μήνες, όμως στην Αθήνα κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι προκλήσεις θα φανούν μέσα στο καλοκαίρι.

Οι δηλώσεις χαρακτηρίζονται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως «προπέτασμα καπνού», με την Τουρκία να προετοιμάζει το έδαφος για το τι θα συμβεί εντός των επόμενων εβδομάδων και παράλληλα να… μετρά και τις αντιδράσεις της Ελλάδας.
Στο υπουργείο Άμυνας έχουν αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια για το πού ενδέχεται να αποστείλει η Άγκυρα ένα ερευνητικό σκάφος και γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου η Ελλάδα να δώσει δυναμική απάντηση στα σκάφη με την ημισέληνο.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η Αθήνα

Στο κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων έχουν τεθεί άπαντες σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου καθορίζουν τα επόμενα βήματα και τους τρόπους αντίδρασης.
Δίχως να εγκαταλείπει σε καμία περίπτωση τη διπλωματική οδό, η χώρα μας εξετάζει όλα τα σενάρια μιας… προαναγγελθείσας από την Τουρκία κρίσης.
Πρώτο σενάριο:
Το ελληνικό σχέδιο αντίδρασης κινείται στη βάση ότι η Τουρκία θα στείλει σε πρώτη φάση ένα ερευνητικό σκάφος σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι... επικρατέστρες περιοχές για να στείλει είτε το "Oruc Reis" είτε το "Barbaros" είναι νοτια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, κάτω από το νομό Λασιθίου όπου έχει σημαδέψει τα Οικόπεδα 15 και 20, ή νοτίως του Καστελλόριζου, συνοδευόμενο φυσικά από πολεμικά πλοία, όπως έχει ήδη διαμηνύσει ο ίδιος ο Ερντογάν.
Όποια περιοχή κι αν επιλέξουν, θα τους… περιμένει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και μάλιστα με ανάλογο αριθμό πλοίων ή και υποβρυχίων. Πρώτη αντίδραση του Στόλου μας θα είναι να ενημερώσει τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών μέσω ασυρμάτου ότι βρίσκονται παρανόμως στην περιοχή. Τότε, όλα θα κριθούν από την αντίδραση της Άγκυρας.
Πρόκειται για το πλέον ανώδυνο σενάριο και έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις έρευνες του «Oruc Reis» τον Οκτώβριο του 2018, όταν και είχε λάβει δυναμική αντιμετώπιση από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Φυσικά, θα υπάρχει και υποστήριξη από αέρος με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι πιθανό, ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις να μείνουν ένα διάστημα στην περιοχή μέχρι να αποκλιμακωθεί διπλωματικά η κατάσταση.
Δεύτερο σενάριο
Σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει στην ακραία πρόκληση και επιχειρήσει το ερευνητικό να ποντίσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, τότε υπάρχουν σαφείς εντολές για δι’ ασυρμάτου παραίνεση διακοπής τους. Αν το ερευνητικό αδιαφορήσει, τα καλώδια θα πρέπει να κοπούν από τις ελληνικές δυνάμεις με κάθε τρόπο.
Τρίτο σενάριο
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μιας συνδυασμένης αποστολής ερευνητικών πλοίων σε διαφορετικά σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπου κι αν πάνε όμως θα βρουν απέναντί τους το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, το οποίο έχει λάβει σαφείς εντολές αποτροπής.
Τέταρτο σενάριο
Τι θα γίνει όμως αν η Τουρκία στείλει κατευθείαν γεωτρύπανο; Το σενάριο αυτό είναι λίγο δύσκολο να υλοποιηθεί αφού, είθισται να προηγούνται σεισμικές έρευνες πριν επιχειρήσει να τρυπήσει το γεωτρύπανο. Βέβαια, στην θαλάσσια περιοχή του τριεθνούς οι Τούρκοι έχουν ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και δεν αποκλείεται να στείλουν απευθείας γεωτρύπανο. Και σε αυτή την περίπτωση, οι εντολές είναι σαφείς. Το τρυπάνι δεν πρέπει να αγγίξει ποτέ τον βυθό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται και η χρήση προειδοποιητικών πυρών.
Πέμπτο σενάριο
Στην Αθήνα εξετάζουν και το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιλέξει να στείλει τουρκικό ερευνητικό σκάφος στη λιβυκή πλευρά του τουρκολιβυκού συμφώνου, για λογαριασμό όμως της Λιβύης και της κυβέρνησης Σάρατζ. Πρόκειται για σχέδιο - «παγίδα» στην Ελλάδα, μιας και η χώρα μας θα έχει απέναντί της – πολιτικά και νομικά – την κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης με την οποία δεν διατηρεί καμία διπλωματική σχέση. Τονίζουμε ότι, μπορεί η κυβέρνηση Σάρατζ να αναθέσει έρευνα στην ΤPAO (τουρκική εταιρεία πετρελαίου) κοντά στο όριο της «υποτιθέμενης» ελληνικής – λιβυκής ΑΟΖ, η οποία όμως δεν έχει οριοθετηθεί.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»

Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» πάντως έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια αντίδρασης στην εκδήλωση μιας τουρκικής πρόκλησης προσαρμόζοντας διαρκώς τα νέα δεδομένα.
Στόχος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Αθήνα να απαντήσει ταχύτατα και να είναι ένα βήμα μπροστά.
Για το λόγο αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό έχει «θωρακίσει» το Αιγαίο απ' άκρη σ' άκρη. Από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη μέχρι το Καστελλόριζο και νότια της Κρήτης, φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, αλλά και υποβρύχια έχουν «κλειδώσει» το Αρχιπέλαγος και πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις.
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όλες οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν λάβει σαφείς εντολές για το τρόπο που θα αντιδράσουν σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε ακραία πρόκληση», τονίζει στο Newsbomb.gr ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του Στόλου μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!