Η Στρογγύλη κρίνει το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου



Η ανακήρυξη της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα, ήταν μια συμφωνία όπως όλες οι συμφωνίες ανάμεσα σε δύο κράτη, καμιά χώρα δεν πήρε όσα ήθελε.
Όμως για την Ελλάδα τα οφέλη είναι πολλαπλά και ξεπερνούν την ίδια την συμφωνία. Είναι η πρώτη ανακήρυξη ΑΟΖ της χώρας η οποία βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες με τους οποίους θα κινηθεί η Ελληνική Διπλωματία για τις συμφωνίες με όλες τις άλλες χώρες. Ο ένας παράγοντας είναι η Μέση γραμμή και ο άλλος είναι η επήρεια των νησιών. Με αυτά τα δύο «όπλα» η Ελλάδα θα προχωρήσει – που το έκανε έτσι και αλλιώς – στις διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Η Αθήνα στην συμφωνία με την Ιταλία δεν επανέλαβε το λάθος με την Λιβύη όταν οι δύο χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά στην συμφωνία αλλά για «μερικά μίλια» και την αδικαιολόγητη στάση της Αθήνας, η συμφωνία δεν προχώρησε. Να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως αν τότε η Ελλάδα έχανε «λίγα μίλια» σήμερα στις συμφωνίες της με Ιταλία και Αίγυπτο θα κέρδιζε πολλά περισσότερα. Όσα θα έχανε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, θα κέρδιζε ακριβώς όσα θα ήθελε με την Τουρκία
Η Στρογγύλη πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε ήταν τα ανατολικότερο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης.
Τον Μάιο του 2019 , λίγες ημέρες μετά το άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που σημείωνε ότι τώρα πρέπει να λυθούν όλα τα θέματα με την Τουρκία, και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από το Οικονομικό Forum Δελφών και την φράση του «να μην είμαστε μοναχοφάηδες στην Ανατολική Μεσόγειο», το «Viadiplomacy» σε άρθρο με τίτλο Οδηγούμαστε σε “Συμφωνία της Στρογγύλης” , σημείωνε «Οι περισσότεροι θεωρούν πως για να αλλάξει το status στην περιοχή η Άγκυρα, το νησί του Καστελορίζου είναι η κύρια διεκδίκηση τους. Όμως για την Τουρκία η Στρογγύλη τους αρκεί για να πετύχουν τον σκοπό τους, και μια “υποχώρηση” τους από το Κατστελόριζο, θα φέρει την άκαμπτη στάση τους στην Στρογγύλη και σε ένα ειδικό καθεστώς σε μια “Συμφωνία της Στρογγύλης”.»
Η διαφορά της Αιγύπτου με την Ελλάδα είναι η επήρεια της Στρογγύλης, και αυτή η διαφορά είναι αποτέλεσμα πίεσης της Τουρκίας προς το Κάϊρο. Αν αποδεχθεί 100% την επήρεια της Στρογγύλης σε μια συμφωνία με την Ελλάδα, ουσιαστικά η Τουρκία χάνει τα πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένει στο σημείο όπως έχουν όλα σήμερα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό ήταν που δεν αποκωδικοποίησαν όλοι στις αναφορές Σημίτη και Κοτζιά. Όταν λέμε να τα «βρούμε» δεν μιλάμε μόνο για την Τουρκία, είναι και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, και η Ελληνική πλευρά λαμβάνει σοβαρά τις πιέσεις που ασκούνται στο Κάιρο από το ακραίο Ισλάμ το οποίο έχει άμεση σχέση με την Τουρκία.
Η συμφωνία με την Αίγυπτο νομοτελειακά στο επόμενο διάστημα θα γίνει, και θα είναι μια μέρα που δεν θα το περιμένει ο Ελληνικός λαός και μέρος του πολιτικού συστήματος, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας. Όταν συμβεί αυτό, τότε θα ξέρουμε όλοι αν η Στρογγύλη θα είναι η αιτία η Τουρκία να απομονωθεί – με δική της ευθύνη – η θα της δοθεί μια διέξοδος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο το οποίο έχει απαξιώσει.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, ειδικά για το πρώτο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»