Απορρίπτει κάθε “στρατηγική απάντηση” στην κυπριακή ΑΟΖ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο

NOVEMBER 3, 2018
Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι δήλωσε ότι η χώρα της θεωρεί την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο σταθερότητας στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια και βασικό στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εργάζονται αποφασιστικά για τη σταθεροποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Τουρκία παρέχει μακροπρόθεσμα μια αντιστάθμιση στο Ιράν.
Αναφερόμενη στο Ισραήλ, είπε ότι είναι ένας πολύτιμος και ικανός σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σήμερα αντιμετωπίζει επικίνδυνα κλιμακούμενες περιφερειακές απειλές. Όσον αφορά την Κύπρο, είπε ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διεθνών απειλών και στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να κατανέμονται ισότιμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας διευθέτησης».
«Πιστεύουμε επίσης ότι οι στρατιωτικές απαντήσεις σε πιθανές εμπορικές διαμάχες δεν είναι κατάλληλες», τόνισε.
Η Πρέσβειρα είπε επίσης ότι ακόμη και όταν ανακαλυφθούν κοιτάσματα, η ανάπτυξη αυτών των πόρων και η πώλησή τους είναι θέμα ετών, ίσως ακόμη και μιας δεκαετίας. «Υπάρχει επομένως αρκετός χρόνος για να λειτουργήσουν οι πολιτικές διαδικασίες πριν κάποιος δει οικονομικές αποδόσεις», τόνισε.
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία θα προσφέρει το καλύτερο μέλλον στο νησί. Η Πρέσβειρα περιέγραψε ένα λαμπρό μέλλον για την Κύπρο με ορίζοντα το 2030. ‘Βλέπω μια ενοποιημένη Κύπρο το 2030 ως μια ισχυρή περιφερειακή οικονομική δύναμη. Mια ναυτιλιακή βιομηχανία που δεν είναι μόνο στις πρώτες 10, αλλά μια από τις δύο ή τρεις πιο σημαντικές στον κόσμο.
Mια ενοποιημένη Κύπρο με μια ενσωματωμένη τουριστική οικονομία που να περικλείει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που έχει να προσφέρει το νησί. Και πέραν αυτού έναν ενοποιημένο και ακμαίο χρηματοπιστωτικό τομέα, τα ευρέως διαδεδομένα Αγγλικά να δημιουργούν έναν κόμβο ανώτερης εκπαίδευσης για την περιοχή και αν αναπτυχθεί και η ενέργεια, τότε ξαφνικά το όραμα αυτό διευρύνεται.
Και τότε θα μπορούσα να φανταστώ την Κύπρο ως τη Νορβηγία της ενέργειας ή τη Σιγκαπούρη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο». Η Πρέσβειρα εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου, Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο, λέγοντας ότι προσβλέπουν στη συνέχιση της εμβάθυνσης αυτών των τριμερών και θα τις υποστηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο.
Αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, των ασφαλίσεων, των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του τουρισμού και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Οι αμερικανικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει, άμεσα ή έμμεσα μέσω επενδύσεων, περίπου 5.000 θέσεις εργασίας εδώ. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», είπε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ.
Η κ. Ντόχερτι κλήθηκε από το κοινό να αναφέρει εάν η θέση που εξέφρασε ότι “οι πόροι πρέπει να κατανέμονται ισότιμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων” εννοεί 50-50. Απάντησε ότι  υψηλόβαθμοι Ε/κ κάνουν λόγο για ισότιμη κατανομή και ότι δεν εξαρτάται από την ίδια να αναφέρει πώς οι πόροι θα διαμοιραστούν καθώς αυτό θα πρέπει να συζητηθεί. Εμείς, είπε, στηρίζουμε τη δημόσια γραμμή στο νησί.
Εξάλλου, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον 5-6 χρόνια μέχρι να είμαστε σε θέση να μιλούμε για κέρδη από τους υδρογονάνθρακες, και είπε ότι υπάρχει ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών μια σύγκλιση. Τόνισε ότι το “ισότιμη κατανομή” δεν σημαίνει κατ’ ουδένα τρόπο 50-50. «Θέλω να ξεκαθαρίσω αυτό το σημείο», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Είπε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου σαφώς και δεν αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, αλλά έχει να κάνει με τα συμφέροντα της ίδια της Άγκυρας. Εξάλλου, στην δική του παρέμβαση, ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια συνεργασία σταθερότητας και δημοκρατίας.
Αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό EastMed επισημαίνοντας ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει τα θεμέλια της ειρήνης στην περιοχή. Σημειώνοντας ότι δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από τη δύναμη που έχει αυτή η συνεργασία, εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Κύπρο κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της.
Είπε ότι το Ισραήλ προσπάθησε στο παρελθόν να επιτύχει μια προσέγγιση με την Τουρκία, αλλά δεν υπήρξε επιτυχία. Αυτό είναι ατυχές, είπε, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον το Ισραήλ δεν θα είναι ανοιχτό σε μια  προσέγγιση, αφού, όπως ανέφερε, είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής να έχουν μια ειρηνική σχέση με την Τουρκία.
Τόνισε ότι η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Δύσης και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής προκειμένου να αντισταθούν στις αυξανόμενες απειλές, τις οποίες θα προσπαθήσουν να επιλύσουν διπλωματικά, αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα συμπαρασταθούν η μια χώρα στην άλλη με στρατηγικό τρόπο.
ttps://hellasjournal.com
http://www.anixneuseis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!