Αυτοί είναι οι χάρτες που παρουσίασε ο Ακάρ στη Λιβύη και αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα


Αυτοί είναι οι χάρτες που παρουσίασε ο Ακάρ στη Λιβύη και αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα | in.gr
Μη μπορώντας να εμποδίσει τις εξελίξεις με την γεώτρηση της ExxonMobill στο οικόπεδο 10, καθώς οι Αμερικανοί της έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα, στρέφεται προς τη Λιβύη και με χάρτες επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sigmalive στην Κύπρο
Κυκλωτική κίνηση προκειμένου να μπλοκάρει τις έρευνες της Ελλάδας κάτω από την Κρήτη για υδρογονάνθρακες προσπαθεί να κάνει η Αγκυρα, στη σκιά των εξελίξεων με την έλευση του γεωτρύπανου στη Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και μαζί του ήταν και ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ το ραντεβού στο οποίο παρουσιάστηκαν οι χάρτες έγινε σε στρατιωτική βάση.  Στον πρώτο χάρτη εμφανίζεται η Ελλάδα να έχει καταπατήσει την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης και στον δεύτερο ποια σύνορα θαλάσσια θεωρεί σωστά η Τουρκία. Και στον χάρτη αυτό δεν υπάρχει ελληνική ΑΟΖ κάτω από την Κρήτη αλλά ούτε και στην Κύπρο.

Με τους χάρτες που παρουσίασε ο Ακάρ στους Λύβιους, επιχειρείται να εμφανιστεί η Ελλάδα ως η χώρα που θέλει να «πατήσει» στην ΑΟΖ της Λιβύης και να καταχραστεί τα θαλάσσια κοιτάσματά της. Επί της ουσίας η Τουρκία επιδιώκει να αποκόψει τη χώρα και να εμποδίσει τη συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Κι επίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να βρει συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να καθίσει και αυτή στο τραπέζι της μοιρασιάς, ακόμη και σε περιοχές που δεν της ανήκουν.
Μη μπορώντας να εμποδίσει τις εξελίξεις με την γεώτρηση της ExxonMobill στο οικόπεδο 10, καθώς οι Αμερικανοί της έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα, στρέφεται προς τη Λιβύη και με χάρτες επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sigmalive στην Κύπρο.
Ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να στείλει μήνυμα για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η εφημερίδα και με τους χάρτες που παρουσίασε στους συνομιλητές του στην Τρίπολη, προσπάθησε να τους πείσει ότι αν Τουρκία και Λιβύη υπογράψουν συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους, τότε – σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ – θα χαλάσουν τα σχέδια «κατοχής» της Ελλάδας.
«Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, θα ορθωθεί ‘τουρκική ασπίδα’ απέναντι στη γραμμή ‘κατοχής’ που εκτείνεται από τη ‘νότια Κύπρο’ έως την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η ‘νότια Κύπρος’ και το Ισραήλ σχεδιάζουν να περάσουν τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και της Λιβύης», υποστηρίζει η εφημερίδα.
Το άρθρο υπενθυμίζει μάλιστα και δύο προσφυγές της Λιβύης στο παρελθόν προς το Διεθνές Δικαστήριο, με την Τυνησία το 1982 και με τη Μάλτα το 1985. Οι αποφάσεις της Χάγης τότε έκλιναν στην ουσία προς τις λιβυκές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να προσφέρει ακόμη και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας με την επανασύσταση τουρκικής δύναμης στη Λιβύη.
Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας στην Αγκυρα, κατέφτασε στην Τουρκία για επίσκεψη ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

xartis2
Στον παραπάνω χάρτη η Τουρκία εξαφανίζει τις ΑΟΖ των άλλων χωρών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!