Θράκη: Ξεσηκωμός των Αλεβιτών Μπεκτασίδων κατά του Τουρκικού Προξενείου…



Μια σοβαρή υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ μελών της ελληνικής σουνιτικής μουσουλμανικής κοινότητας που κείτονται φιλικά προς τον Τουρκικό Προξενείο και των Αλεβιτών Μπεκτασίδων μουσουλμάνων της ίδιας κοινότητας, εξελίσσεται στην Θράκη σύμφωνα με δημοσιεύματα της ιστοσελίδας «Τουρκικά Νέα».

Πιο αναλυτικά πριν από λίγες ημέρες ο «Μειονοτικός-Μορφωτικός και Πολιτιστικός σύλλογος Χίλια (Σέτσεκ)» που υποστηρίζεται από το Τουρκικό Προξενείο επεδίωξε να διοργανώσει στον χώρο του Χίλια παλαιστικούς αγώνες πάλης με λάδι και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως πραγματοποιεί εδώ και 20 χρόνια.
Η προσπάθεια αυτή εμποδίστηκε τελικά από τους Αλεβίτες που κατοικούν σε περίπου 20 χωριά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Η εκδήλωση αυτή αν και έχει τις ρίζες της στα έθιμα των Αλεβιτών Μπεκτασίδων, τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχαν μετατραπεί από το Τουρκικό Προξενείο από ένα παραδοσιακό το Αλεβίτικο πανηγύρι μια απλή τουρκογιορτή.
Στην πραγματικότητα η Τουρκία, μέσω του Προξενείου και των σουνιτικών μουσουλμανικών συλλόγων της Θράκης που υποστηρίζει, είχε καταφέρει να υποκλέψει την γιορτή των Αλεβιτών Μπεκτασίδων μουσουλμάνων της Θράκης και να την τουρκοποιήσει.
Όμως, το 2017 οι Αλεβίτες αποφάσισαν να ξαναπάρουν στα χέρια τους την συγκεκριμένη αθλητική-πολιτιστική εκδήλωση, ανακοινώνοντας και πραγματοποιώντας το δικό τους πανηγύρι μερικές μέρες μετά την διοργάνωση αυτού που διοργάνωσε ο σύλλογος που έχει την υποστήριξη του Τουρκικού Προξενείου.
Η εκδήλωση των Αλεβιτών Μπεκτασίδων πραγματοποιήθηκε από το «Σύλλογο Προστασίας του Τεκκέ Σαγίντ Αλή Σουλτάν» και έλαβε χώρα στις 4-6 Αυγούστου στο χωριό Ρούσα και στην περιοχή Χίλια.
Η πρωτοβουλία αυτή εξόργισε το Τουρκικό Προξενείο το οποίο για μία ακόμη χρονιά προσπάθησε φέτος να διοργανώσει το σουνιτικό μουσουλμανικό πανηγύρι στην περιοχή όπου κατοικούν οι Αλεβίτες Μπεκτασίδες. Αυτή τη φορά όμως οι Αλεβίτες Μπεκτασίδες έκαναν ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά από το να διοργανώσουν το δικό τους αληθινό πανηγύρι.
Αυτόν τον Αύγουστο, μετά από απόφαση τους οι Αλεβίτες, εμπόδισαν τον φίλα προσκείμενο στο Τουρκικό Προξενείο πολιτιστικό σύλλογο Χίλια (Σέτσεκ) να μεταβεί στον χώρο του Χίλια και να διοργανώσει τις αθλητικές-πολιτιστικές του εκδηλώσεις.
Πολλοί Αλεβίτες κάτοικοι της περιοχής, εγκαταστάθηκαν μαζί με τρακτέρ τους στον χώρο τέλεσης της τελετής, με σκοπό να εμποδίσουν τον υποστηριζόμενο από το Τουρκικό Προξενείο σύλλογο να τελέσει το πανηγύρι του.

Προς αποφυγήν επεισοδίων μεταφέρθηκαν στην περιοχή και δυνάμεις των ΜΑΤ για να αποτραπούν πιθανά «δυσάρεστα περιστατικά» καθότι τα πνεύματα ήταν οξυμένα.
Από την πλευρά του, ο υποστηριζόμενος από το Τουρκικό Προξενείο σύλλογος Χίλια έβγαλε την εξής εμπρηστική ανακοίνωση στο Facebook: «Οι Παλαιστικοί Αγώνες Πάλης με Λάδι και οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Χίλια, που ήταν σχεδιασμένες να αρχίσουν σήμερα εμποδίστηκαν από την αστυνομία! Το ποιους εξυπηρετεί η άλλη πλευρά έγινε σαφές. Καλούμε όλον το λαό της Δυτικής Θράκης στο οροπέδιο του Χίλια για να στηρίξουν τον αγώνα μας!!!»
Τελικά τα μέλη του «Μειονοτικού-Μορφωτικού και Πολιτιστικού συλλόγου Χίλια (Σέτσεκ)» που υποστηρίζεται από το Τουρκικό Προξενείο, αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους στο… γήπεδο του χωριού Κέχρου, δίνοντας έτσι ένα προσωρινό τέλος σε αυτή την σουνιτο-αλεβίτικη αντιπαράθεση.
Το μόνο βέβαιο από αυτή την κατάσταση είναι ότι οι Αλεβίτες μετά από 20 χρόνια υπομονής και υποχωρητικότητας αποφάσισαν να διεκδικήσουν και να πάρουν πίσω την παράδοση και τα έθιμα τους που είχαν υποκλαπεί και σφετεριστεί από τα όργανα του Τουρκικού Προξενείου.
www.defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!